Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-16 21:02:00

Kováts Adél az Eszenyi-ügyről: „rettenetesen fájna, ha ezek a vádak beigazolódnának”

Az ATV munkatársa, Gulyás Eszter megkereste azokat a színházi vezetőket, akiknek a neve Eszenyi Enikő igazgatói pályázatában támogatóként szerepel. Most Kováts Adélnak, a Radnóti Színház igazgatójának a válaszát közöljük.

 Kováts Adél az Eszenyi-ügyről: „rettenetesen fájna, ha ezek a vádak beigazolódnának”

Kollégánk azt kérdezte az érintett színházi vezetőktől, hogy a kialakult helyzet ismeretében továbbra is támogatják-e azt, hogy Eszenyi Enikő maradjon a Vígszínház igazgatója.

A kérdést elküldte a Győri Nemzeti Színház igazgatójának, Forgács Péternek, a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség vezetőjének, Lekli Miklósnak, a Jászai Mari Színház igazgatójának, Crespo Rodrigónak, a Katona József Színház igazgatójának, Máté Gábornak, a Kecskeméti Katona József Színházat vezető Cseke Péternek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetőjének, Dr. Vigh Andreának, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójának, Béres Attilának, a MÜPÁ-t vezető Káel Csabának, az Örkény István Színház igazgatójának, Mácsai Pálnak, a Radnóti Miklós Színházat vezető Kováts Adélnak, a Színház-és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettesének, Upor Lászlónak, a Trafó Kortárs Művészetek Házát vezető Barda Beátának, a Vörösmarty Színházat igazgató Szikora Jánosnak, a Weöres Sándor Színház igazgatójának, Jordán Tamásnak.

Íme Kováts Adél válasza, amit szó szerint idézünk:
„Enikő igazgatói pályázatához az eddig elért munkája és szakmai reputációja alapján adtam ajánlást. Nem vagyok tagja a Vígszínháznak, nem tapasztalom nap mint nap a bőrömön, hogy ott milyen a munkakörülmény és a morális légkör. Hatalmas erő kell egy ilyen intézmény vezetéséhez, de úgy gondolom, ha ezek a vádak igazak, amiket a társulat jelenlegi és volt tagjai fogalmaznak meg, akkor azok túlmennek a munkahelyi kompromisszumok megkötésén. Enikőnek több mint tíz éven keresztül bizalmat szavazott a társulat, most viszont bizalmi válság alakult ki vele szemben morálisan. Ezt ki kell vizsgálni, mert mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. A helyzet értékelésében viszont nincs helye kettős mércének. Nem kérdés, hogy Enikő kimagaslóan tehetséges művész, ám egy vezető esetében különösen fontosnak tartom, hogy maradjon az ember józan és emberséges mindig, minden körülmény között. Hiszen a cél sosem szentesítheti az eszközt. Nem csak a sikeres eredményért felelős egy vezető, hanem az odavezető útért és a csapatáért is. Nekem rettenetesen fájna, ha ezek a vádak beigazolódnának."

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink