Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-16 05:10:00

A kórházak adósságáról és kapacitásuk növeléséről nyújtott be javaslatcsomagot a Párbeszéd

Karácsony Gergely azt kéri a kormánytól, hogy tegye lehetővé számára a nem létfontosságú boltok, üzletek nyitvatartásának korlátozását, szükség esetén a bezárás elrendelését. A főpolgármester Facebook-oldalán közzétette az erről szóló levelet is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett. A Párbeszéd javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek, amelyben azonnali cselekvést kérnek a kormánytól a kórházi adósságok rendezése, a kórházak kapacitásának növelése és a vírusteszt-protokoll területén, emellett a párt is szorgalmazza az üzletek bezárását.

„Arra kérem a budapestieket, hogy anélkül, hogy bárki kétségbe esne, bárki pánikolna, készüljünk a legrosszabb forgatókönyvekre, mert csak így fogjuk tudni ezeket elkerülni.” - Karácsony Gergely szombati sajtótájékoztatóján több olyan lépést is bejelentett, amelyeknek célja a koronavírus terjedésének megfékezése. A főpolgármester bejelentette a budapesti óvodák, bölcsődék, valamint a gyógyfürdők és az Állatkert bezárását is.

Karácsony vasárnap Facebook-oldalán már arról írt, kezdeményezi a miniszterelnöknél, hogy rendkívüli intézkedésként tegye lehetővé számára az üzletek nyitvatartásának korlátozását, illetve – a napi fogyasztási cikkeket, dohányterméket, gyógyászati segédeszközt és üzemanyagot értékesítő üzletek, valamint a gyógyszertárak, a posták, továbbá a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások fiókjai kivételével – azok bezárását.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ugyanakkor bármilyen döntés születik a jövőben, az élelmiszerüzleteknek ki kell szolgálniuk a vevőket.

„Egyetlen egy élelmiszerüzlet sem engedheti meg magának, hogy bezárjon és szüneteltesse az ellátást, hiszen a vásárlók kiszolgálása az elsődleges cél, aki boltban jár, az látja, hogy a dolgozók rengeteget tesznek a vásárlók érdekében, óriási a tempó, óriási a terhelés, bezárásról senki se döntött.” - nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A főpolgármester által bejelentett intézkedések részeként a buszokon és trolikon kordonnal zárják le a járművek első részét. Erről Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezetője osztott meg fotókat közösségi oldalán. A sajtótájékoztató után a BKK kiadott egy közleményt, amiben azt írták: átállnak a szünidei menetrendre.

„Kicsit bátortalannak és reméljük, hogy nem elkésettnek kell minősítenünk az intézkedéseket.” - Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint ráadásul a buszok első ajtajának lezárása is csak a sofőröket védi, az utasokat egymástól viszont nem. Dorner Lajos szerint ebben a helyzetben akár a tömegközlekedést is le lehet állítani.

„Napok óta mondjuk mi is, mondják a sofőrök és látható a médiában rengeteg helyen, hogy külföldön milyen intézkedéseket léptettek életbe, többek között a sofőrök elszeparálásának intézkedését is már a hét elején lehetett látni számos nyugati országban, mégsem történt igazából semmi.” - fejtette ki az ATV híradónak Dorner.

A Párbeszéd javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek. Szabó Tímea, a párt társelnöke híradónknak elmondta: azonnali cselekvést kérnek a kormánytól a kórházi adósságok rendezése, a kórházak kapacitásának növelése és a vírusteszt-protokoll területén. Emellett a párt szorgalmazza, hogy az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a benzinkutakon kívül most minden más üzletet és szórakozóhelyet be kell zárni.
Ajánlom

További belföldi híreink