Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-15 18:44:00

Máté Gábor és a színművészeti rektorhelyettese is megszólalt az Eszenyi-ügyről

Az ATV Híradó munkatársa, Gulyás Eszter megkereste azokat a színházi vezetőket, akiknek a neve Eszenyi Enikő igazgatói pályázatában támogatóként szerepel. Most Máté Gábor és Upor László válaszát közöljük.

Máté Gábor és a színművészeti rektorhelyettese is megszólalt az Eszenyi-ügyről

Kollégánk azt kérdezte az érintett színházi vezetőktől, hogy a kialakult helyzet ismeretében továbbra is támogatják-e azt, hogy Eszenyi Enikő maradjon a Vígszínház igazgatója.

A kérdést elküldte a Győri Nemzeti Színház igazgatójának, Forgács Péternek, a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség vezetőjének, Lekli Miklósnak, a Jászai Mari Színház igazgatójának, Crespo Rodrigónak, a Katona József Színház igazgatójának, Máté Gábornak, a Kecskeméti Katona József Színházat vezető Cseke Péternek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetőjének, Dr. Vigh Andreának, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójának, Béres Attilának, a MÜPÁ-t vezető Káel Csabának, az Örkény István Színház igazgatójának, Mácsai Pálnak, a Radnóti Miklós Színházat vezető Kováts Adélnak, a Színház-és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettesének, Upor Lászlónak, a Trafó Kortárs Művészetek Házát vezető Barda Beátának, a Vörösmarty Színházat igazgató Szikora Jánosnak, a Weöres Sándor Színház igazgatójának, Jordán Tamásnak.

Íme Máté Gábor válasza, amit szó szerint idézünk:

„Nem kívánok részt venni ebben a lincselésben. A színházigazgatók hagyományozottan nem minősítik egymás munkáját, de fontos hangsúlyoznom - ahogyan korábban többször is tettem már -, hogy az erőszak, a hatalommal való visszaélés minden formáját elítélem. Ma minden mondat, mint ahogy a kérdés is, a médiában a botrányt erősíti, ami nem tesz jót a színháznak általában és a Vígszínháznak különösen. A támogatásom annak szólt, hogy - túl a szakmai barátságon, ami közel 40 éves, ráadásul egy unikális tehetségű művész megítélése - elképesztő energiával biztosítja a Víg és részeinek működését, nem mindennapi az az eredményesség, ami statisztikailag is kimutatható. (Csinálja utána bárki.)

Az elmúlt 10 évben arculatában sikeresen megújította színházát, korszerű ‘portékát’ kínálva nézőinek. Ezzel együtt a sajtóban megjelent hírekről, problémákról azt gondolom, hogy mindez a színház belső ügye, nem tudok olyan színházi szabályozásról, ami ne tenné lehetővé, hogy a tagság kifejezze elégedetlenségét. Nyilván, ha Eszenyi Enikő most gyűjtene ajánlásokat, arra kérném, hogy először is teremtsen tiszta helyzetet a személyével kapcsolatban, és az eredménytől tenném függővé támogatásomat. A döntés pedig természetesen nem az én kompetenciám, hanem először is a szakmai bizottságé, majd a fenntartóé, amit az EMMI vagy vétózhat vagy nem, hiszen a mai napig nincs megegyezés a színházak jövőjéről.”

Itt pedig Upor László válasza:

„Minden színház, ahol színész- és rendezőhallgatóink kipróbálhatják magukat, nagyon fontos partnerünk – enélkül a képzés nem lehet teljes. A Vígszínház régóta kiemelten ilyen – mérete és a hagyományai miatt is. Mindenkori igazgatójának törekvéseit támogatnunk kell, ha ez az együttműködés fennmarad és szakmai szempontból értékes. Az egyetem vezetőjeként éppen ezt fejtettem ki a korábbi támogató nyilatkozatban. A Vígszínház belső működéséről keveset tudok, a színházi gyakorlatokról eddig negatív visszajelzést nem kaptunk. Ha a mostani vádak igaznak bizonyulnának, természetesen el kellene gondolkodnunk azon, hogy a hallgatóknak megfelelő-e a vígszínházi légkör.”

Korábban már Jordán Tamás is válaszolt, azt írta:

„Amikor Eszenyi Enikő színházigazgatói pályázatát támogattam (2020. 01. 21.),
még nem jelentek meg azok a nyilatkozatok, melyek egységesen számoltak be Eszenyi hatalmi visszaéléseiről. Ezekben olyan állítások szerepeltek és olyan nagy volt a nyilatkozók száma, hogy az megdöbbentette a közvéleményt. Bennem azonban (noha nem vonom kétségbe a megszólalók szavahihetőségét) egy sereg megválaszolatlan kérdés született meg.
· Miért csak több évvel a Vígszínházból való távozásuk után szólaltak meg a nyilatkozók, köztük olyan is, aki csak rövid ideig dolgozott ott
· Miért nem jelezték annak idején az igazgatónőnek, esetleg többen egyszerre, hogy súlyosan kifogásolják a viselkedését
· Miért nem követeltek ki egy társulati ülést, ahol ezek a sérelmek az egész társulat előtt nyilvánvalóak és megbeszélhetőek lettek volna.
· Miért nem szólalnak meg most a Vígszínház jelenleg is meghatározó nagy színészei
A fentiekre nincs válasz. Nem látok tisztán ebben a kérdésben. Minden színházban törvényszerűen akadnak joggal elégedetlenkedők.
A döntést majd a Fővárosi Közgyűlés hozza meg. Egy tényt nem lehet elvitatni. Az esténként 3 helyen játszó Vígszínház 97%-os látogatottsággal megy. Ez legalább 1700-1800 néző naponta. (ez egy saját becslés)
Sok minden hozzátartozik egy színházigazgató alkalmasságának megítéléséhez. A hatalommal való visszaélés elutasítása mellett ez a meggyőző nézettség az egyik legfontosabb szempont."

Eszenyi a múlt héten így reagált:

 

Ajánlom

További belföldi híreink