Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-15 15:48:00

Kitart-e Eszenyi Enikő támogatása mellett? Jordán Tamás válaszolt

Az ATV Híradó munkatársa, Gulyás Eszter megkereste azokat a színházi vezetőket, akiknek a neve Eszenyi Enikő igazgatói pályázatában támogatóként szerepel. Jordán Tamás már válaszolt is. Kollégánk azt kérdezte az érintett színházi vezetőktől, hogy a kialakult helyzet ismeretében továbbra is támogatják-e azt, hogy Eszenyi Enikő maradjon a Vígszínház igazgatója.

Kitart-e Eszenyi Enikő támogatása mellett? Jordán Tamás válaszolt

A kérdést elküldte a Győri Nemzeti Színház igazgatójának, Forgács Péternek, a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség vezetőjének, Lekli Miklósnak, a Jászai Mari Színház igazgatójának, Crespo Rodrigónak, a Katona József Színház igazgatójának, Máté Gábornak, a Kecskeméti Katona József Színházat vezető Cseke Péternek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetőjének, Dr. Vigh Andreának, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójának, Béres Attilának, a MÜPÁ-t vezető Káel Csabának, az Örkény István Színház igazgatójának, Mácsai Pálnak, a Radnóti Miklós Színházat vezető Kováts Adélnak, a Színház-és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettesének, Upor Lászlónak, a Trafó Kortárs Művészetek Házát vezető Barda Beátának, a Vörösmarty Színházat igazgató Szikora Jánosnak, a Weöres Sándor Színház igazgatójának, Jordán Tamásnak.

Jordán Tamástól már megérkezett a válasz, amit szó szerint idézünk:

„Amikor Eszenyi Enikő színházigazgatói pályázatát támogattam (2020. 01. 21.),
még nem jelentek meg azok a nyilatkozatok, melyek egységesen számoltak be Eszenyi hatalmi visszaéléseiről. Ezekben olyan állítások szerepeltek és olyan nagy volt a nyilatkozók száma, hogy az megdöbbentette a közvéleményt. Bennem azonban (noha nem vonom kétségbe a megszólalók szavahihetőségét) egy sereg megválaszolatlan kérdés született meg.
· Miért csak több évvel a Vígszínházból való távozásuk után szólaltak meg a nyilatkozók, köztük olyan is, aki csak rövid ideig dolgozott ott
· Miért nem jelezték annak idején az igazgatónőnek, esetleg többen egyszerre, hogy súlyosan kifogásolják a viselkedését
· Miért nem követeltek ki egy társulati ülést, ahol ezek a sérelmek az egész társulat előtt nyilvánvalóak és megbeszélhetőek lettek volna.
· Miért nem szólalnak meg most a Vígszínház jelenleg is meghatározó nagy színészei
A fentiekre nincs válasz. Nem látok tisztán ebben a kérdésben. Minden színházban törvényszerűen akadnak joggal elégedetlenkedők.
A döntést majd a Fővárosi Közgyűlés hozza meg. Egy tényt nem lehet elvitatni. Az esténként 3 helyen játszó Vígszínház 97%-os látogatottsággal megy. Ez legalább 1700-1800 néző naponta. (ez egy saját becslés)
Sok minden hozzátartozik egy színházigazgató alkalmasságának megítéléséhez. A hatalommal való visszaélés elutasítása mellett ez a meggyőző nézettség az egyik legfontosabb szempont."

Ajánlom

További belföldi híreink