Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-13 13:04:00

Szijjártó bejelentette: a németek feloldják a tilalmat, hamarosan megérkeznek az egészségügyi maszkok

Heiko Maas német külügyminiszter arról tájékoztatta ma Szijjártó Pétert, hogy egy új szabályozással lehetővé teszik, hogy Németország kivételt tegyen az EU-országokba irányuló egészségügyi védőeszközök szállítása esetében az exporttilalom alól - ezt Szijjártó Péter jelentette be mai sajtótájékoztatóján.

Szijjártó bejelentette: a németek feloldják a tilalmat, hamarosan megérkeznek az egészségügyi maszkok
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, fotó: MTI

A hírek szerint 120 ezer egészségügyi védőfelszerelés/maszk várakozik Hamburgban egy raktárban - az export tilalom miatt. Erről beszélt Gulyás Gergely miniszter is szerdán, amikor bejelentette a koronavírus miatti veszélyhelyzetet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján ugyanakkor elmondta:

a hét első felében konzultált Heiko Maas német külügyminiszterrel, aki akkor ígéretet tett neki, hogy megoldást fognak találni fognak arra, hogy a Németországban raktáron lévő egészségügyi védőfelszerelések megérkezhessenek Magyarországra.

Ma a V4-es miniszteri egyeztetésen - mely a koronavírus fertőzés miatt videokonferencia volt, nem személyes találkozó Prágában - a “találkozó” legelején arról a jó hírről számolt be Heiko Maas Szijjártó Péter elmondása szerint, hogy találtak egy megoldást, hoztak egy új szabályozást, amelynek értelmében Németország kivételt tehet az Európai Unióba irányuló egészségügy védőeszközök szállítása során az exporttilalom alól.

Az ezzel foglalkozó német testület létre is jött, amely, ha minden igaz, éppen most ülésezik.

Az Orvosi Kamara eszközhiányra panaszkodott néhány napja:

 

Reméljük, hogy meghozzák azt a kivételt jelentő döntést, amelynek értelmében a Magyarországról állami intézmények által megrendelt egészségügyi védőfelszerelések is elindulhatnak Németországból ide, Magyarországra - mondta Szijjártó Péter.
Ajánlom

További belföldi híreink