Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-13 21:55:00

Lenullázta a képviselők tiszteletdíját, felfüggesztette a helyi média működését - Nem mond le Komló fideszes polgármestere

Nem mond le Komló fideszes polgármestere, akit több szervezet is erre szólított fel, miután a veszélyhelyzet miatt ráruházott döntési jogkörrel egyszemélyben fogadta el a város költségvetését, lenullázta a képviselők tiszteletdíját, és a helyi média működését felfüggesztette. A kisebbségben levő városvezető azt mondta, hogy ő csak a város érdekében hozott döntéseket. A történtek kapcsán többen is megkérdőjelezték, hogy a veszélyhelyzet miatt kapott jogosítványok kiterjedtek-e arra, hogy az önkormányzat helyett is döntéseket hozzon a veszélyhelyzethez nem kapcsolódó ügyekben is.

"Nem követtem el semmi olyat, ami miatt nekem le kellene mondanom." - ezt mondta Polics József, Komló fideszes polgármestere, miután több szervezet is távozásra szólította fel. A városban az önkormányzat ülését a polgármester törölte, helyette egyszerűen tájékoztatta a képviselőket azokról a döntésekről, amelyeket tárgyalni kellett volna. Ezekről ő egyszemélyben döntött a veszélyhelyzetre hivatkozva. Szerinte az ellenzéki többség eddig csak a saját érdekeit nézte.

"Melyik döntésük szolgálta Komló város fejlődését. Én azt gondolom, hogy nem éltem vissza azzal a lehetőséggel, amelyet a törvények számomra biztosítottak, hanem éltem velük, de Komló város érdekében." - fejtette ki Polics.

Az ellenzéki többség szerint ilyen a 90-es választások óta sosem fordult elő.

"Teljesen felháborító és visszaélése ennek a helyzetnek. Nagyon nem jó ez így, hogy ha egy veszélyhelyzetben ilyenekre használják fel ezeket a lehetőségeket, hisz’ Komlón azért meg kell nézni, és azt vártuk volna, hogy mi a helyzet a városi kórházzal." - nyilatkozta Ferenczy Tamás, a Komló Összeköt Egyesület elnöke.

A polgármesteerk jogkörének egyértelművé tételét szereté elérni a Komló melletti Mánfa korábbi polgármestere, aki már az LMP parlamenti frakciójának tagja

"Azért itt nincs olyan közvetlen helyzet, más egy árvíz, más egy háború, egy tűzvész, egy vihar tehát ami hirtelen döntésre kell, hogy késztesse az embert. Mert, hogy azonnal dönteni kell, itt azonban nem erről beszélünk, viszont itt látszik az, hogy a jogszabály nem jó." - fejtette ki Hohn Krisztina, országgyűlési képviselő.


Az ellenzéki képviselők azt várják, hogy rövidesen megjelenik egy olyan értelmezés, amely tisztázza azt, hogy veszélyhelyzetben milyen területekre terjed ki a polgármesterek korlátozás nélküli döntési jogköre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink