Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-12 14:48:00

Megszólalt az ember, akihez Eszenyi Enikő hozzávágta a cipőjét

Sorra szólalnak meg az egykori társulati tagok, munkatársak a Vígszínházban szerzett tapasztalataikról. Kovács Patrícia a 24.hu-nak számolt be arról, miért jött el annak idején a színházból, és miért adtak ki volt kollégáival közösen nyilatkozatot az Eszenyi Enikő által teremtett légkörről.

Megszólalt az ember, akihez Eszenyi Enikő hozzávágta a cipőjét
Eszenyi Enikő

Kovács Patrícia 2009 és 2011 között volt a Víg társulatának tagja. Az első ösztönzést a kiálláshoz az Eszenyivel közölt februári 24.hu-s interjú adta, ebben az igazgató olyanokat mondott, hogy mélyen elítéli az erőszak minden formáját, és ebbe „beletartozik a hatalommal való visszaélés és a mentális erőszak is.”

"Mikor ezt olvastam, hangosan felröhögtem bizonyos állításokon, mert ott voltam és végignéztem, hogy mit gondol ő arról, mit lehet megengedni és mit nem egy színházban"

– mondta a 24.hu-nak Kovács Patrícia.

Kovács Patrícia hangsúlyozza, nem azért állt bele ebbe a történetbe, mert szeretné megmondani, ki legyen a Vígszínház igazgatója.

„Ez nem a mi dolgunk és feladatunk. Viszont azt gondolom, hogy ha már az igazgató asszony ilyeneket nyilatkozgat, akkor a döntéshozóknak tisztában kell lennie azzal, hogy mik a tények” – mondta.

"Velem lehet kiabálni, és én is szoktam vehemensen vitatkozni az igazamért. Ha egy rendező azt mondja nekem, hogy »B***d meg, Kovács, menjél már odébb!«, akkor odébb megyek, és tudom, hogy ő most nem személyeskedik, nem rám haragszik, csak felfokozott állapotban van. Ezzel tehát nincs bajom, mert tartom azt a mondást, hogy színpadról megsértődni nem ér" – mondta. Viszont szerinte az, ami a Vígben zajlott, messze túlment ezen a határon.

Ennek ő maga ritkábban volt elszenvedője, de látta, hogy Eszenyi hogyan viselkedik a körülötte lévő fiatalabb kollégákkal. „Olyan helyzetek, amiben az ember csak lesütött szemmel nyeli a könnyeit. És ez folyamatos volt, Eszenyi egyszerűen így közlekedik a színházában.”

Nála végül akkor telt be a pohár, amikor egyik tavasszal meg akarták hívni valahova egy vendégfőszerepre, amiről egy teljes évvel előre szóltak.

"El szerettem volna kérni magam, amire Eszenyi szájából elhangzott az a bizonyos mondat: »Na nem gondolod, hogy kiadlak. Az enyém vagy«. Ezen a ponton én megpróbáltam vele beszélgetni, hogy ezt mégis hogy gondolja, mire konkrétan kizavart az irodájából, azzal, hogy »Na, menjél innen kifele!«"

- mesélte.

Az élményeit azért nem osztotta meg akkor a nyilvánossággal, mert nem akart hátrafelé köpködni, úgy érezte, ez az ő ügye, és megteheti, hogy szabadúszó lesz.

Nyilatkozott a 24.hu-nak a petíciót szintén aláíró Csikós Júlia is, aki 2012-ben volt Eszenyi Enikő igazgatói titkára három hónapig, végül ő is a megalázások és a verbális – illetve, olykor a fizikai megfélemlítés határát súroló – erőszak miatt mondott fel.

Pár héttel a színházba kerülése után, Csikóst kirúgással fenyegette Eszenyi. „Azt hittem, kapok egy pofont – ehelyett csak az ajtóba rúgott bele” – írta erről naplójába 2012 szeptemberében. Nem ez volt az egyetlen ilyen eset, amire emlékszik, megesett, hogy ennél is tovább fajult a helyzet.

"Amit nem írtam le se naplóba, se sehova, az az a pillanat volt, mikor Enikő hozzám vágta a cipőjét, mert valami divatszalonból nem 34-es, hanem 36-os ruhát kértem ki neki egy rendezvényre. Ezt a jelmeztervezőjével és az öltöztetőjével egyeztettem, akik közül mindketten megerősítették, hogy 36-os méretet hord, de Enikő azt »kövérnek« találta. Mindegy, cipő repült, én felálltam és hazajöttem, ő pedig sírva telefonált utánam"

– mondta a 24.hu-nak. A cipős eset után Csikós még visszament a Vígszínházba, mert Eszenyi kért tőle fél órát, amikor bocsánatot kérhet. Mikor a találkozó megtörtént, az igazgató bocsánatot kért tőle, továbbra is sírva. „Sosem felejtem el, amint azt zokogta, hogy »Én egy beteg ember vagyok, érted?«. Borzalmasan sajnáltam” – mondja Csikós.

„Nem haragszom Enikőre, és nyolc év után nyilván nem a kicsinyes bosszúvágy vezérel, hogy újra felhánytorgassam ezt az időszakot. Szörnyű volt, igyekszem elfelejteni. Én három hónap próbaidő után eljöttem. De mi van, ha valaki ezt nem teheti meg? Ezeket az embereket nem akarom cserbenhagyni” – mondta.

Csikós naplójában amúgy számos említés szerepel arról, hogy gyakran sírva ment haza a színházból, és hogy Eszenyi viselkedése miként rombolta porig az önértékelését.

A petíciót szintén aláíró Kovalik Natasa sminkesként került kapcsolatba Eszenyi Enikővel, de ma már nem dolgozik a szakmában. Akkor egy fotózáson dolgoztak együtt, a képek a Vígszínház egyik előadásának plakátanyagához készültek, de ez az egy nap is elég volt ahhoz, hogy kivételesen negatív tapasztalatokat szerezzen. „Nemcsak a munkámra tett becsmérlő, megjegyzéseket, hanem a személyemre is, ráadásul mindezt vállalhatatlanul arrogáns hangnemben, személyeskedve. Megalázó megjegyzéseket kaptam tőle egész nap – különösen bántó volt, hogy ő láthatólag örömét lelte a műsorban amit csinált” – mondta Kovalik Natasa.

Eszenyi Enikő az ATV-nek reagált az elmúlt napok fejleményeire.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink