Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-11 19:33:00

„Ez megbocsáthatatlan" - megtörten nyilatkoztak a Hableány elhunyt matrózának rokonai

Gyávának nevezte az ukrán hajóskapitányt a Hableány matrózának öccse, aki részt vett a hajóbaleset előkészítő ülésén. A 64 éves férfit halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetéssel, és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja az ügyészség. A férfi nem ismerte el a bűnösségét, és nem tett vallomást.

 
„Soha életemben nem álltam ilyen közel egy olyan emberhez, aki átvitten is, de a bátyám megölte".

Megtörten nyilatkozott Híradónknak a Hableány turistahajó elhunyt matrózának öccse. Pethő Tibor azért ment el a hajókatasztrófa előkészítő ülésére, hogy belenézhessen a Viking kapitányának szemébe, akit a 28 ember életét követelő baleset okozásával vádolnak. Mindhiába.

„Nyilván érez valamit, amiért nem kell, hogy a szemembe nézzen, vagy nem mert. Sajnálom, hogy erre nem került sor”.

A 64 éves kapitány nem járult hozzá, hogy felvételeket készítsünk róla, így nem mutathatjuk. Igaz nem is kellett sokáig elviselnie a kamerák jelenlétét, ugyanis a koronavírus miatt óvintézkedéseket vezetett be a Fővárosi Törvényszék.

„Öt perc időtartamra bent maradhatnak a sajtó képviselői, azt követően az 55-ös számú teremben kivetítőn lehet közvetíteni illetve figyelemmel kísérni az eseményt” – mondta Szabó József, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivő.

Az ülés a vádirat ismertetésével kezdődött. Eszerint a szállodahajó 10-11 km/órás sebességgel haladt, amikor 21 óra után 5 perccel nekiütközött a 8-9 km/órával haladó Hableánynak, és maga elé forgatta azt. Ezután 35 emberrel a fedélzetén mindössze 30 másodperc alatt elsüllyedt.

„A vádlott valamilyen neki felróható személyében rejlő okból a gyorsítás megkezdésétől számított legalább öt percig nem a hajó vezetésére koncentrált” – állítja Novák Miklós ügyész.

Az ügyészség szerint az vezetett a tragédiához, hogy a kapitány nem észlelte a Hableány jelenlétét, nem csökkentette hajója sebességét, és nem kezdeményezte a rádiókapcsolat felvételét.

Hozzátette: elmulasztotta riadóztatni a nautikai személyzetét a baleset bekövetkezésében a Hableány hajóról vízbe került 35 sértett részére történő segítségnyújtás, a vízből mentés megkezdése érdekében, holott ezt késedelem nélkül meg kellett volna tenni.

Végül az ukrán kapitányt nyilatkoztatták arról: elismeri-e bűnösségét.

„Jelen pillanatban nem szeretnék élni ezzel a joggal”.

Ezt mondta tolmács útján. Ha elismerte volna bűnösségét 9 év börtönbüntetést és 9 év vízijármű vezetéstől eltiltást kapott volna.

„Jelen pillanatban még nem készültem fel arra, hogy vallomást tegyek”.

Vallomást sem tett, de ügyvédje több indítvánnyal is élt, többek között további tanúk valamint igazságügyi, műszaki és informatikai szakértők meghallgatását kérte.

A Hableány matrózának élettársa azt mondja, nem tud megbocsájtani a férfinak.

„Ez megbocsáthatatlan, ez teljesen emberi mulasztás volt én úgy gondolom, de majd a bíróság el fogja dönteni. De egy hajósnak nem lehet rutinból csinálni semmit. Oda kell minden egyes pillanatban figyelnie”.

A per április 30-án folytatódik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink