Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-10 19:21:00

Karanténkórházat csinálhatnak a Kútvölgyi toronyépületéből

A 24.hu információja szerint Pintér Sándor belügyminiszter, az Operatív Törzs egyik vezetője a kormányülésen tett javaslatot arra, hogy a koronavírus miatt várhatóan felmerülő kapacitásigények kielégítése érdekében a Kútvölgyi Klinikai Tömb toronyépületében is alakítsanak ki újabb karanténkórházat.

Karanténkórházat csinálhatnak a Kútvölgyi toronyépületéből
Fotó: MTI

A portál azt írja, Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a napokban be is jelentette, hogy a Szent László kórházban kialakított karantén bővítésére készítik elő az épületet. A döntésről azonban a múlt héten még a Kútvölgyiben sem kapott senki semmilyen információt, ezért megdöbbenést váltott ki, amikor váratlanul építőmunkások jelentek meg a kórházban.

A 24.hu információi szerint a több mint száz emberből álló csapat rohamtempóban kezdett bele a torony felső szintjenek renoválásába. A szűk határidő miatt a cégek szokatlan módon hétvégén és éjszaka is dolgoztak.

Az egyik dolgozó szerint az első csapat másfél hete, pénteken az esti órákban tűnt fel, és kezdett bele minden előzetes bejelentés nélkül a kiürített 4-7. emeleten a bontásnak. Később villanyszerelő, gipszkartonozó, festő és takarító brigádok is megjelentek, miközben az alsóbb szinteken még működött a belgyógyászat.

A hétfői döntés szerint azonban a belgyógyászat kiköltözését is felgyorsítják, bár eredetileg júliusra jelölték ki ennek határidejét. 

A 24.hu felidézi, hogy a budai Kútvölgyi Kórház toronyépülete a többi részleggel együtt már 2015 óta nyeli a milliárdokat minden látható eredmény nélkül. A tervezés után 2016-ban el is kezdődtek a felújítási munkák, de jogviták miatt – a homlokzaton is jól látható módon – teljesen leálltak.

A dugába dőlt felújítás körül rengeteg a kérdőjel maradt. Annyi biztosnak tűnik, hogy tervezési problémák miatt alakult ki konfliktus a Paár Attila nevével fémjelzett konzorcium és az állami megbízó között. A felújítási munkát elnyerő cégek, köztük a West Hungária Bau Kft. akkor levonultak a területről, és a felek perre vitték az ügyet, de a történtekről senki sem adott részletes tájékoztatást a nyilvánosságnak.

 

A kormány ezzel párhuzamosan, 2018 októberében jelentette be, hogy újabb 9 milliárd forintos kerettel elindítja az Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő létrehozását, ami a Szent János kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb átalakítását és felújítását jelenti. Ebből a forrásból azonban még nem áll rendelkezésre pénz, mert a közbeszerzéseket még csak az új tervek elkészítésére írták ki.

Az építkezés elkezdéséhez azonban teljesen ki kell üríteni a Semmelweis Egyetemhez tartozó tömböt. Ezt azonban eddig csak részlegesen sikerült megoldani, mert az ideiglenes elhelyezést nyújtó pesti épületek nem álltak időben készen a Kútvölgyi osztályainak a fogadására. Legutóbb, megkésve, a pszichiátriai osztály költözött át január 31-én a Semmelweis Egyetem Balassa utcai klinikájára, a VIII. kerületbe.

Az Emmi közleményében megerősítette, hogy ha csoportossá, tömegessé válna a fertőzöttek száma, a karantén bővítésének lehetőségére előkészítik a Kútvölgyi tömböt. 

A Szent László Kórház betegeket ellátó kapacitásainak beteltével, ha a terápia valamelyik formája válik szükségessé, akkor a Szent László Kórház mellett a Korányi Intézet intenzív osztálya áll fogadóképes állapotban. A Korányiban elmaradó tüdőműtéteket az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fogja elvégezni. Az OOI-ban erre a kritikus időszakra - egy-két hónapról van szó - a tüdőtranszplantációkat szüneteltetik. Vidéken 28+1 infektológiai osztály áll készenlétben szükség esetén. Ha egyes súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelésre lesz szükség, abban az esetben a rendelkezésre álló és a klinikai vizsgálatok fázisában lévő készítményeket alkalmazzák - olvasható a közleményben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink