Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-09 11:26:00

Nemzeti konzultáció: "Az emberek igazságérzetét súlyosan sértő ügyekről kérdezzük majd az embereket"

Budai Gyulán kívül egyre több felháborodott fideszes politikus, a 17 évesen meggyilkolt Csenge ügyében elsőként Kocsis Máté frakcióvezető nevezte vérlázítónak az ítéletet. Völner Pál igazságügyi államtitkár is nyilatkozott már: reméli, másodfokon “kiérleltebb” döntés születik.

Nemzeti konzultáció: "Az emberek igazságérzetét súlyosan sértő ügyekről kérdezzük majd az embereket"

“A Kossuth Rádió mai adásában szó volt a márciusban induló Nemzeti Konzultációról. Az emberek igazságérzetét súlyosan sértő ügyekről kérdezzük majd az embereket. ” - ezt posztolta ma Budai Gyula, a Fidesz parlamenti képviselője.

Múlt kedden gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek és négy év fogházra ítélte a Miskolci Törvényszék a 22 éves B. Rolandot, aki a vád szerint 2017-ben ittasan és bedrogozva agyonverte a 17 éves K. Csengét, majd testét egy vízelvezető aknába dobta. A miskolci törvényszék bírája szerint B. Roland nem szándékos, hanem gondatlan emberölésben bűnös - indokolta a bíró a sokak szerint túlzottan enyhe ítéletet. B. Roland ráadásul szabadlábon távozhatott a bíróságról, vele szemben még lakhely elhagyási tilalmat sem rendeltek el.

Az ítélet nagy felzúdulást váltott ki, Miskolcon, március 28-ra békés demonstrációt szervez az ÉKE Jogvédő Egyesület, és gyertyagyújtással emlékeznek a meggyilkolt Csengére.

Budai Gyula már korábban felháborodott videoüzenetet tett közzé a Facebook oldalán, miután 17 éves Csenge gyilkosát a bíróság elengedte, arra hivatkozva, hogy a négy év börtönbüntetését az előzetessel kitöltötte. “Ez a megdöbbentő történet rávilágít arra, hogy mivel jár, ha külföldről pénzelt, álcivil szervezetek érzékenyítik a bírókat” - fogalmazott akkor a fideszes politikus.

“Vérlázító”

Elsőként a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Kocsis Máté posztolta a Facebook oldalán múlt szerdán: “Megöltek egy 17 éves lányt. A bíróság négy évet elegendőnek tartott büntetésként. Az elkövető az előzetesben töltött idő miatt az ítélet után hazasétált. Vérlázító.”


“A március közepén induló nemzeti konzultáció során erről is elmondhatjuk véleményünket. Magyarországon a bűnözőknek büntetés jár!”

- írják a fideszes politikusok.

Völner: Legyünk türelemmel!

Völner Pál igazságügyi államtitkár a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában azt mondta a nagy közfelháborodást kiváltó esetről: “a bíróknak is tudomásul kell venniük, hogy ők a társadalom részét képezik, attól függetlenül, hogy a a függetlenségét ennek a hatalmi ágnak semmi nem érintheti”. Mint mondta, ő abban nagyon bízik - hogy mivel többfokozatú a bírósági eljárás - és az ügyészség fellebbezést nyújt be az első fokú ítélet ellen, “ott talán egy kiérleltebb döntés tud majd születni”.

Az államtitkár ehhez azt tette hozzá, hogy minden részletét nem ismeri az ügynek, de hallotta egy rádióműsorban Völgyesi Miklós nyugalmazott tanácselnök bíró véleményét, aki levezette, hogy gondatlanságot feltételezni egy ilyen ügyben teljesen életszerűtlen, az mindenképp, hogy valaki talál egy eszméletlen embert, és nem mentőt hív, vagy segítséget, hanem elrejti, mert az az első gondolata, hogy hátha őt vélik a gyilkosnak. Legyünk türelemmel ! - tanácsolta Völner Pál a műsorban, és azt mondta: minél tovább jutnak az ilyen ügyek, másodfokra vagy akár a Kúriáig, “annál jobb minőségű ítéletek születnek”.

Frissítés: Módosították Budai Gyula bejegyzését, a következő szöveg olvasható: "Az emberek igazságérzetét súlyosan sértő ügyekről kérdezzük majd az embereket."

Arról, hogy az elkövető miért nem kapott súlyosabb büntetést a Startban is szó esett:

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink