Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-09 11:38:00

A német praktikát tartja célravezetőnek a koronavírus elleni küzdelemben a SOTE rektora

Az olaszoknál „gyanús”, hogy sok idős embert veszítenek el, miközben a németeknél eddig nem történt halálozás, noha a fertőzöttek száma meghaladja a 800-at – egyebek mellett erről beszélt a Semmelweis Egyetem rektora a Heti Naplót követő live adásban. Merkely Béla szerint az is fontos, hogy a fertőzöttek és más betegségben szenvedő betegek szét legyenek választva.

A német praktikát tartja célravezetőnek a koronavírus elleni küzdelemben a SOTE rektora

Érdemes ránézni a térképre, merthogy 100 ezer fölötti megbetegedést látunk, azonban ha ezt összehasonlítjuk az influenzás megbetegedésekkel, akkor a töredékéről beszélhetünk – erről beszélt a Semmelweis Egyetem rektora a Heti Napló után elérhető live adásban. Mint mondta, influenzaszerű megbetegedésről beszélünk, azzal a különbséggel, hogy nem ismerjük olyan mértékben, mint az influenzát. Az olaszországi adatokból azt is láthatjuk – emelte ki Merkely Béla –, hogy a 80 feletti korosztály az igazán veszélyeztetett.

Arról azonban már kevesebbet beszélünk az orvos szerint, hogy bár Németországban több mint 800 fertőzött van, még nincsen halálozás. Megemlíthető még Belgium, Svédország is, ahol ugyancsak több száz esetről lehet tudni, de halálos kimenetelről itt sem – tette hozzá.

Merkely Béla szerint nagyon nehéz elkerülni azt, hogy légúti betegségben szövődött krónikus megbetegedések esetében egyáltalán ne történhessen haláleset. Mint mondta, a németekre figyelne inkább, akiknek ha azt mondják, hogy otthon kell maradni, akkor a lakosság azt be is tartja. Az olaszoknál azonban „gyanús”, hogy sok idős embert vesztettek el.

A SOTE rektora szerint a magyar intézkedések „nagyon rendben vannak”, és a Semmelweis Egyetem iráni hallgatói is „rögtön megvoltak”. Amikor ugyanis elment az orvoshoz, és felmerült a gyanú, már másnap megvolt a vizsgálat, ami ezt bebizonyította. Az egyetemen is gondoskodtak az informáltságról, több körlevelet is kiadtak, még akkor is, amikor Európában nem jelent meg a vírus. A doktor azt is megemlítette, hogy nagyjából 4000 ezer iráni diák van jelen Magyarországon, akik egyébként zárt közösséget alkotnak, és azt is nehéz megállapítani, hogy Iránban pontosan mi a helyzet.

A koronavírus terjedésében, és meglétében nem csak a hőfok befolyásolja, hanem sok más is, például az, hogy hol tartózkodunk. A vírus ellenben az emberekkel jól bírja a hideget, miközben télen immunrendszerünk is gyengébb, mint például nyáron – tette hozzá. Merkely Béla azt is elmondta, hogy egy nagy egyetemi kórház felszereltségével rendelkeznek, csak náluk 240 lélegeztetőgép van. Az egyik legfontosabb dolog az szerinte, hogy a fertőző és más típusú betegek szét legyenek választva.

Az orvos azt is elmondta, hogy rendkívül érzékeny vírusról van szó, ami nem állja az alapos kézmosást.

A fertőzöttek száma az országban egyre csak nő:

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink