Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-08 11:25:00

Renner Erika: A nyilvánosság mentette meg az életem

Renner Erika nevét hét évvel ezelőtt ismerte meg az ország. Története a nők ellen irányuló erőszak szimbóluma lett. Erika a nyilvánossághoz fordult azután, hogy a nemi szervét és alsótestét lúggal brutálisan megcsonkító Bene Krisztán, a Budai Irgalmasrendi Kórház egykori főigazgatója ellen indult nyomozást az Ügyészség másfél év után megszüntette.

Erika és Bene Krisztán ismeretsége általános iskolás korukra nyúlik vissza. Gyerekkori baráti kapcsolatuk egy osztálytalálkozón újra felmelegedett, majd párkapcsolattá vált. Erika ekkor már elvált volt, és két gyermeket nevelt. Bene Krisztián házasságban élt és öt gyermeket nevelt. Viszonyuknak a nő vetett véget.

Bene Krisztián azonban ezzel a ténnyel nem tudott megbarátkozni, minden bizonnyal ezért kezdte el zaklatni Erikát és a nő családtagjait (gyermekeit, udvarlóját és munkatársait). Végül Bene 2013. március 12-én lúggal brutálisan megcsonkította Erika alsótestét és a nemi szervét. Miután az ügyészség másfél évvel a bestiális tett után az ügyet lezárta, Erika azonnal fellebbezett. Az elsőfokú bíróság testi sértés és kifosztás bűntettében bűnösnek is találta a vádlottat, és négy év szabadságvesztésre ítélte.

Renner Erika ennek apropóján adott interjút az atv.hu-nak:

A másodfokú bíróság emellett magánlaksértés, okirattal visszaélés és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntettében is elmarasztalta, és kilenc évre ítélte. A Kúria a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, és új eljárást rendelt el. A megismételt eljárásban a másodfokú bíróság még személyi szabadság megsértésének bűntettében is bűnösnek mondta ki, és újra kilenc évre ítélte. A megismételt harmadfokú eljárásban a Kúria a jogerős ítéletében 11 évi szabadságvesztést és 10 év közügyektől eltiltást szabott ki rá – így a vádlottat 2018-ban, azaz ötévnyi hercehurca után ítélték jogerősen 11 év börtönbüntetésre.

Az ügy azonban itt nem ért véget, sőt azóta is tart, miután az Alkotmánybíróság Bene Krisztián alapjogainak megsértésére hivatkozva újra a Kúria elé utalta az ügyet. A kapcsolati és a családon belüli erőszakra az elmúlt irányuló figyelem, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene néven futó közösségi felület alapítóját és vezetőjét, Mérő Verát arra ösztönözte, hogy ma, azaz a 111. nőnapon létrehozzon egy olyan eseményt, amely az áldozatul esettekről és azok jogairól szól. Az erről szóló beszélgetést itt megtekinthetik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink