Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-05 14:26:00

Orbán Viktor a koronavírusról: kedden döntik el, hogy megrendezik-e a március 15-ei ünnepséget

Orbán Viktor miniszterelnök az operaítv törzs jelenlétében rendkívüli sajtótájékoztató keretében ismertette a koronavírussal kapcsolatos legújabb fejleményeket.

Orbán Viktor a koronavírusról: kedden döntik el, hogy megrendezik-e a március 15-ei ünnepséget
Fotó: MTI

Az operatív törzs ülésén részt vett Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondása szerint a tegnap esti adatok szerint az országban 2 koronavírussal fertőzött ember van, 24-en tartózkodnak karanténban, és 230 mintavétel van folyamatban.

Tegnap estig 3200 halottról, 95748 fertőzöttről, 53 400 gyógyultról lehet tudni világszerte.

Az emberek biztonságérzete akkor áll helyre, ha tudják az emberek, hogy vakcinával gyógyítható a betegség, ám ez egyelőre nem létezik

 – folytatta a miniszterelnök. Két területre jelent az operatív törzs szerint a koronavírus: népegészségügyi és gazdasági természetű.

A hatóságoktól pontos munkát, figyelmet és kitartást kér a kormány. Orbán hozzátette: a közegészségügyi emberek tekintélye magasan van az országban. A kormánynak biztosítania kell a védekezési munkához szükséges forrásokat. Megígérte azt is, hogy a vírus elleni védekezésnek anyagi gátja nem lesz.

Orbán: kerülni kell a bagatellizálást és a pánikkeltést is

A miniszterelnök együttműködést kért az emberektől. A vírus magyarországi megjelenése előtt számos szükséges intézkedéseket megtettek már. Azt kérte kerülje el mindenki az bagatellizálást és a pánikkeltést is.

Március 15-ei ünnepségről keddig döntenek

Áttekintették a szomszédos országokban bevezetett védelmi intézkedéseket. Foglalkoztak azzal, hogy mi legyen a rendezvényekkel. Egyelőre a rendezvények szervezőire bízzák, hogy megtartják-e azokat. A március 15-i központi ünnepséggel kapcsolatban Orbán arról beszélt: legkésőbb keddig eldöntik, hogy mi legyen az ünnepséggel. Ha súlyosbodik a nemzetközi helyzet, előfordulhat, hogy lemondják azt.

március 15-ei ünnepségMárcius 15-ei ünnepség

A Reuters kérdésére a miniszterelnök elmondta: Varga Mihály és Palkovics László is foglalkozik a koronavírus gazdasági hatásaival.

Arra is volt szükség, hogy rendőri eszközökkel derítsék fel azokat, akikkel érintkezésbe kerültek a két fertőzöttel

 – árulta el az M1 kérdésére Orbán.

Ki vannak jelölve azok az intézmények, amelyek rendelkezésre állhatnak abban az esetben, ha a Szent László Kórház nem tudná ellátni a vírusos betegeket – mondta újságírói kérdésre.

Az Indexnek válaszolva megerősítette a miniszterelnök: a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója a másik fertőzött diák.

Kásler Miklós megerősítette az ATV információját, miszerint február 22-én jöttek vissza Iránból a hallgatók, 24-én jelezték a Semmelweis Egyetem felé, hogy bizonyos panaszai vannak.

 

Mindkét iráni egyetemista párkapcsolatban él, a SOTE hallgatójának párja áldott állapotban van, a karantén az élettársakra is vonatkozik.

Az iráni hallgatók az üzemorvos vizsgálata után élték tovább az életüket, azoknak az embereknek a felderítése még folyamatban van, akikkel kapcsolatba léphettek, a cél, hogy őket is izolálják

 – árulta el az EMMI minisztere. 

Kásler elmondása szerint, azért nem tudták eddig, hogy a másik hallgató a Szent István Egyetem diákja, mert nem mondta meg.

A Szent László Kórházat az utolsó ágyig, ha kell, kiürítik, hogy a koronavírusos betegeket el tudják látni.  Ott 180 kórház ágy áll rendelkezésre. Ha a Szent László Kórház kimerítette a lehetőségeit, akkor megvannak az elképzelések arra, hogy milyen lehetőségeket biztosítanak.

Az ATV kérdésére Kásler elmondta, hogy az emberállomány teljes mértékben rendelkezésre áll és elegendő a kórházakban. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink