Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-05 06:05:00

Azonnali banki átutalási rendszer: ha nem kapott SMS-t, hívja fel a bankját

Elindult hétfőn az azonnali banki átutalási rendszer, amelynek kapcsán még mindig sok a kérdés. Az ATV Start vendége Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt.

 

Míg korábban hétköznap csak 7-től 17 óráig lehetett utalni, és egy-egy utalás 1,5-2 óra alatt ment végbe, addig az azonnali fizetéssel nonstop, 5 másodperc alatt végrehajtják a banki tranzakciókat.

Bartha várakozásaihoz képest sokkal jobban vizsgázott a rendszer, mivel ez egy nagyon komplex feladat volt, 35 szereplőnek kellett együttműködnie, ahol mindenki mindenkinek küld üzeneteket. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy egy egyszerű átutalásnál is legalább 6 üzenet áramlik, ha másodlagos azonosító van, akkor 8-9 üzenet megy át 5 másodperc alatt.

Bartha elmondta, hogy az elsődleges azonosító az a bankszámlaszám, mostantól kezdve pedig ehhez az elsődlegeshez hozzá lehet rendelni másodlagos azonosítót. Ezt a másodlagost induláskor kell beállítani, három dolgot lehet: mobiltelefonszám, e-mail cím vagy adószám. Azt tervezik, hogy ha bármilyen üzleti igény lesz rá, akkor mást is hozzá lehet kötni, mondjuk a rendszámot.

Ha a mobilszámunkat hozzárögzítjük a bankszámlánkhoz, akkor annak, aki nekünk akar küldeni, nem kell tudnia a bankszámlaszámot, elég csak a mobilt. Egy mobilszámot viszont csak egy bankszámlához lehet hozzákötni.

Maga az MNB is elismerte, hogy ami a visszaigazolásokat illeti, az nem működött tökéletesen a rendszer- Bartha annyiban árnyalta a képet, hogy ez csak néhány intézménynél okozott problémát, jellemzően a nagy többségnél rendben működött. Viszont néhány szereplőnél előfordult az, hogy lassulás volt a rendszerben, ilyenkor is a tranzakciók megérkeztek, csak az SMS vagy push üzenet nem időben érkezett meg.

Az utalás mindenképp látszik a számlatörténetben, ha viszont valaki nem kap értesítést, Bartha azt javasolja, mindenképp hívja fel a bankját, mielőtt ismét utalna.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink