Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-04 18:36:00

Koronavírus: 226 fertőzött van Magyarországon, 10-re emelkedett a halottak száma

Folyamatosan frissülő hírek!

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 422 ezret, a halálos áldozatok száma 18000 felett van, viszont több mint 108 ezren meggyógyultak. A járvány 171 országot ért el. Magyarországon 226 fertőzöttről tudni, de már van 21 gyógyult magyar beteg is, jelenleg 85-en vannak karanténban. Tízen vesztették életüket itthon a vírusban.

 • Egészségügyi felszereléseket gyárt a Ford

  március 25.szerda 14:36

  A Ford Motor Company más cégekkel együttműködve azon dolgozik, hogy gyorsabban bővülhessen a fontos egészségügyi felszerelések gyártása, amelyek az egészségügyi dolgozók, a mentőszolgálatok és a koronavírus-fertőzött betegek számára szükségesek.

 • 21 éves, korábban egészséges brit nő halhatott meg a koronavírustól

  március 25.szerda 13:46

  A Daily Mail azt írja: a családja szerint a 21 éves Chloe Middleton a járvány áldozata lett.

  Chloe édesanyja, Diane Middleton szívszorító szavakkal emlékezett lányára a közösségi médiában. Middleton asszony azoknak is üzent, akik úgy gondolják, hogy a koronavírus nem különbözik a közönséges vírusoktól. Chloe nagynénje, Emily Mistry megerősítette, hogy a lánynak korábban „nem volt alapvető egészségügyi problémája”.

 • Fidesz: gyalázatos, hogy az EP szakbizottsága gonosz pártpolitikai csatározásokban vesz részt

  március 25.szerda 13:42

  Gyalázatos, hogy az Európai Parlament (EP) szakbizottsága ahelyett, hogy idejét és intellektuális képességeit a koronavírus-járvány okán a megelőzés és az európai emberek életének védelmében hasznosítaná, hazugságokon alapuló, gonosz pártpolitikai csatározásokban vesz részt - jelentette ki a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja David Sassoli EP-elnöknek küldött levelében szerdán.

  A LIBE eljárása elfogadhatatlan és felelőtlen, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja pedig elvárja, hogy az EP elnöke felemelje a hangját ellene - írja Deutsch Tamás.

 • A kormány kemény üzenetet küldött a kijárási tilalmat bevezető polgármestereknek

  március 25.szerda 13:02

  Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult, a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el - erre hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Miniszterelnökség.

  A polgármester veszélyhelyzetben meghozott döntéseinek is minden esetben jogszerűnek kell lennie, az önkormányzati törvényben meghatározott jogokat jóhiszeműen, a kölcsönös együttműködés elvét figyelembe véve, a társadalmi rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolnia - hangsúlyozzák.

  Az elmúlt napokban néhány településen - sajtónformációk szerint a hajdú-bihari Polgáron és a Pest megyei Sződligeten - korlátozták részlegesen a lakosság szabad mozgását.

 • Már 15 városban járőröznek katonák

  március 25.szerda 12:35

  Mergancz Sándor, a Magyar Honvédség Rendészeti Központjának parancsnoka elmondta: a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a katonai rendészeknek alapfeladataikon felül most további két komoly feladatuk van. Az egyik a közlekedési folyosó közbiztonságának fenntartása. Mint kiemelte: az úgynevezett korridor lényege, hogy a rendészet az átmenő forgalmat azon keresztül biztosítsa. A rendőrség kilenc benzinkutat jelölt ki, ahol az átengedett külföldi állampolgárok megállhatnak pihenni. Öt helyen a katonák is ott vannak - tette hozzá.
      
  Emellett a rendészek 15 városban járőrszolgálatot is teljesítenek, hogy jelenlétükkel erősítsék a lakosság biztonságérzetét. A dandártábornok elmondása szerint a többség pozitívan fogadja jelenlétüket.

 • Károly herceg is elkapta a koronavírust

  március 25.szerda 12:05

  A koronavírus senkit sem kímél: most a brit trónörökösről jelentették, hogy elkapta a világjárványt okozó vírust.

 • Brit állampolgár a tizedik itthoni áldozat - már 84 vállalat irányításába kapcsolódott be a hadsereg

  március 25.szerda 11:26

  Schanda Tamás államtitkár elmondta, hogy nyugaton hatalmas verseny van a védekezéshez eszközökért, Kínából több, mint 3 millió maszk, védekezéshez szükségeses overálok és lélegezetőgépek érkeztek a héten.

  A tájékoztatón Ruszin Romolusz dandártábornok elmondta, honvédelmi törzseket, hogy 84 vállalatnál bizosít a honvédelem biztonsági támogató szolgálatot- olyan cégekhez érkeztek, amelyek oxigént, élelmiszer, vagy más kiemelt fontosságú terméket gyártanak, forgalmaznak. A cégek listája folyamatosan változik, amely vállaltoknál megjelennek, közzéteszik

  Müller Cecilia elmondta, hogy a mai napra 226-ra emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Egy brit állampolgár elhunyt, így 10-re emelkedett az elhunytak száma. Nála is krónikus betegséget állapítottak meg.

 • Elhalasztja munkái többségét az E.ON és az Elmű

  március 25.szerda 10:58

  Elhalasztja áramszünettel járó munkái többségét az E.ON, és az Elmű Hálózati Kft., hogy csak a feltétlenül szükséges esetekben kelljen a rendkívüli helyzetben hálózati beavatkozást végezni - közölték a cégek az MTI-vel szerdán.

  Minden esetben egyedileg vizsgálják meg, hogy az ellátás biztonsága szempontjából jelent-e kockázatot a halasztás, a tervezett üzemszünet kiket érintene - hatással lenne-e, például, gyógyszertár vagy élelmiszerbolt működésére - és a nem halasztható esetekben mennyi az ellátás nélkül elfogadható időtartam - közölték.

 • Továbbra is hiánycikk az élesztő

  március 25.szerda 10:26

  Napok óta nem kapható élesztő az élelmiszerboltok jelentős részében, és a növekedés.hu-nak nyilatkozó kereskedők szerint egyelőre bizonytalan, hogy a termékből mikor tudnak újra rendelni.

  A Lesaffre, az előállítással foglalkozó Lesaffre Magyarország Élesztőgyártó és Kereskedelmi Kft. most a korábbi kínálati helyzetet jóval meghaladó ütemben végzi üzleti tevékenységét, és az ebben az időszakban megszokott mennyiségek többszörösét szállítja ki a kereskedelemnek. A vezérigazgató szerint a cég is a három hete tartó készletezési láz lecsengését várja.

 • A magyarok többsége bérük csökkenésére számít

  március 25.szerda 09:46

  A foglalkoztatottak 22 százaléka lényegében arra készül, hogy a járvány következtében elveszíti a munkáját - derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből.

  A Fidesz szavazóinak 92 százaléka jósol súlyos gondokat, de az ellenzék hívei között is 90-100 százalék a borúlátók aránya. Ami pedig az ágazatokat illeti, ott egyedül az agrárium esetében mutatkozik némi remény.

 • Greta Thunberg is elkaphatta a koronavírust

  március 25.szerda 09:17

  Egy kölcsönlakásban húzta meg magát a karantén ideje alatt és sem az édesanyjával, sem pedig a nővérével nem találkozott. Thunberg a posztjában azt írta, hogy 10 napja észlelte magán a koronavírus okozta betegség tüneteit, fáradékony volt, fázott, fájt a torka és köhögött is. Mindez pont egybeesett azzal, amikor az apjának ugyanilyen tünetei voltak, akivel korábban együtt utazott haza Brüsszelből.

  Az aktivista azt írta, hogy alig érezte magát betegnek, az utolsó megfázása ennél sokkal rosszabb volt. Szerinte az a veszélyes, hogy sok fiatalnak ennyi tünete sincs és nem tudják, hogy fertőzőek, így simán tovább tudják adni a vírust anélkül, hogy tudnának róla - írja a hvg.hu.

 • Elképesztő fizetésemelés a szlovén egészségügyben

  március 25.szerda 08:36

  A szlovén kormány a koronavírus-válság idejére 30 százalékkal csökkenti az állami tisztségviselők fizetését, köztük a parlamenti képviselőkét és a miniszterekét - jelentette be Janez Jansa miniszterelnök kedden, amikor ismertette a kabinetnek a járvány okozta nehézségek ellensúlyozására indított gazdaságélénkítő csomagját.

  A járvány ideje alatt az egészségügyi dolgozók, a polgári védelmi szervezetek és más kulcsfontosságú szolgálatok 10 és 200 százalék közötti illetménykiegészítést kapnak.

  Azok, akik járvány és a korlátozások miatt nem járhatnak munkába, ugyanolyan státusszal és jogokkal rendelkeznek majd, mint azok, akik emiatt elveszítették a megélhetésüket. Rendkívüli nyugdíj-kiegészítést kapnak továbbá a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők.

 • Szigorítják a kijárási tilalmat Romániában, a katonaság is besegít

  március 25.szerda 08:13

  A koronavírus-járvány megfékezése érdekében szerda déltől tovább korlátozzák a kijárást Romániában, a közrendvédelmi és határőrizeti feladatokba pedig a katonaságot is bevonják - jelentette be Marcel Vela belügyminiszter kedd este.

  A rendkívüli állapot idején intézkedő tárcavezető harmadik katonai rendeletében előírta: ezentúl napközben is csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknél ez elkerülhetetlen a munkavégzéshez, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra szorulnak, létfenntartásukhoz vagy gyógykezelésükhöz szükséges termékeket kell beszerezniük, mezőgazdasági tevékenységet végeznek, ellátásra szoruló hozzátartozójukról gondoskodnak, vagy saját, illetve háziállataik mozgásigényét elégítik ki lakóhelyük közvetlen közelében.

 • Rossz hír a Balatonról

  március 25.szerda 07:28

  Elmarad a hagyományos húsvéti hajózási szezonnyitás a Balatonon a koronavírus-járvány miatt - közölte a Balatoni Hajózási Zrt. a honlapján hétfőn.

  A állami többségi tulajdonban lévő siófoki társaság törölte a 2020. június 6-7-re tervezett Nemzeti Regattát, Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját is.

 • 226-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt egy beteg

  március 25.szerda 06:53

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 226-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, továbbá elhunyt egy brit beteg - írja a koronavirus.gov.hu kormányzati portál.

  A hazánkban beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 226 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 212 magyar állampolgár.

 • Újabb 15 milliárd forintot ad a kormány egészségügyi eszközök vásárlására

  március 25.szerda 06:23

  A kormány most újabb több mint 15 milliárd forintot meghaladó forrást biztosít az Állami Egészségügyi Ellátó Központ számára egészségügyi eszközök vásárlására - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyen olvasható.

  A pénz felhasználása, a beszerzések és a beszerzett eszközökkel való készletgazdálkodás az Operatív Törzs utasítása alapján történik.

 • Ezer fölé emelkedett a halottak száma Franciaországban

  március 24.kedd 21:38

  Franciaországban 24 óra alatt 240-nel 1100-ra emelkedett kedd estére a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, ami az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti.

  Az Emmanuel Macron államfő által a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos szakmai kérdések megválaszolására életre hívott tudományos tanács az egy héttel ezelőtt életbe lépett kijárási korlátozások meghosszabbítását javasolta a tervezett két hét után. A szakemberek szerint a lakossági általános karanténra legalább április végéig szükség van.

 • A Föld lakóinak egyharmadát már karanténba szólították

  március 24.kedd 20:26

  A kedd éjjel hatályba lépő indiai országos karanténnal 2,6 milliárdra emelkedik azoknak a száma, akiket a hatóságok házikaranténba vonulásra szólítottak fel világszerte a Covid-19 járvány ellen harc jegyében az AFP francia hírügynökség adatbázisán alapuló keddi számítás szerint.

  Ez az ENSZ által 2020-ban 7,8 milliárdra becsült világnépesség több mint egyharmada.

 • Vészhelyzetet hirdetnek a szlovák szociális intézményekben

  március 24.kedd 19:44

  A koronavírus-járvány terjedése miatt szükségessé vált újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be kedden Igor Matovic új szlovák miniszterelnök, köztük vészhelyzet kihirdetését a szociális intézményekben.

  A szombaton hivatalba lépett Matovic közölte, hogy további mintegy negyven intézkedésről döntött a kormány. Így például kötelezővé válik a védőmaszk viselete közterületeken és a bevásárlóközpontokban, más forgalmas helyeken pedig mérni fogják az ott lévők hőmérsékletét.

 • Egymilliárdot különít el a főváros a veszélyhelyzet miatti többletkiadásokra

  március 24.kedd 18:20

  Egymilliárd forint elkülönítéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva Karácsony Gergely főpolgármester kedden a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet többletkiadásai fedezetének biztosítására.

  A budapest.hu oldalon közzétett határozat szerint az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében a fővárosi önkormányzatnál és a Főpolgármesteri Hivatalnál jelentkező többletkiadások fedezetére egymilliárd forintot különítenek el a veszélyhelyzet miatt.

 • Éjféltől teljes kijárási tilalom jön Indiában

  március 24.kedd 17:01

  Ottani idő szerint éjfélkor, azaz órák múlva teljes kijárási tilalom lép érvénybe India teljes területén a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Narendra Modi, az ország miniszterelnöke.

  A kijárási tilalom alapján senki nem hagyhatja el otthonát. A rendelkezés mostantól egyelőre 21 napig van érvényben - írja a Daily Mail.

 • Szinte teljesen leáll a Ryanair

  március 24.kedd 16:18

  Szinte teljesen leállítja kereskedelmi járatait a Ryanair, Európa legnagyobb légitársasága a flottát felajánlotta a kormányoknak.

  A cég keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint kedden még az eredetileg betervezett járatok 20 százaléka közlekedik, de 25-étől a kormányok korlátozó intézkedései miatt egy-két járatot leszámítva az összeset törlik. A még üzemelő összeköttetések áruszállítás, vagy alapvető ellátás miatt maradnak meg.

  A Ryanair nem közölte, hogy meddig marad életben ez a rendelkezés, jelenlegi számításaik szerint sem áprilisban, sem májusban nem indulhatnak újra a járatok. Addig a cég felajánlotta a flottát az európai kormányoknak, így a gépeiket a külföldön rekedt emberek hazaszállítására is használhatják.

 • A LIBE evakuálná a görög szigeteken ragadt menedékkérőket

  március 24.kedd 15:28

  Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottsága evakuálná a görög szigeteken lévő menedékkérőket. Nagyjából 42 ezren tartózkodnak az említett területeken. A LIBE ezzel a megelőző lépéssel kerülné el azt, hogy még több halálos áldozatot szedjen a koronavírus.
  Az EP-képviselők attól tartanak, hogy a vírus terjedése közegészségügyi vészhelyzetet eredményezhet, miután ezeken a helyeken egyébként is rossz körülmények között élnek az emberek, nem ritka az sem, hogy áram, fűtés, vagy víz nélkül vannak.
  Az első pozitív eset egy görög nőhöz köthető Leszbosz szigetén, amit még a hónap elején azonosítottak.

 • Osztrák kancellár: tesztelni, tesztelni, tesztelni

  március 24.kedd 15:05
  Ausztria fokozza a tesztelést, és kapacitását is megnöveli napi 15 ezer tesztre – erről beszélt Sebastian Kurz. Az osztrák kancellár a Twitteren jelezte, hogy az elkülönülés mellett a tesztelést tartja a lefontosabbnak, „minél többet végeznek, annál jobb” – írta.
  Az országban ugyancsak használni fogják a gyorsteszteket is, hogy minél hamarabb lehetőség nyíljon emberek tízezreit letesztelni. A politikus hozzátette: ezek minőségileg elmaradnak a normális tesztektől, de csak így nyílik lehetőség arra, hogy százezreket leteszteljenek. 
 • Szerbia tömeges tesztelésre vált

  március 24.kedd 14:54
  Szerbia átáll a tömeges tesztelésre – jelentette be Aleksandar Vučić szerb elnök, miután megfogadta a kínai orvosok tanácsát. Mint mondta, innentől mindenkit elszigetelnek, akinek pozitív lett a tesztje, még akkor is, ha csak enyhébb tünetekkel rendelkeznek. A szerb elnök most azt reméli, hogy az új stratégiának köszönhetően egy hónapon belül sikerül megfékezni a koronavírust.
  Az országban egyébként 249 fertőzöttet regisztráltak eddig, és hárman vesztették életüket a járványban. 
 • Putyin koronavírusos betegeket látogatott meg Moszkvában

  március 24.kedd 14:50

  Ritkán látni így az orosz elnököt. Vlagyimir Putyin egy koronavírusos pácienseket kezelő kórházat látogatott meg Moszkvában. Ahogyan a videón is látszik, a legszigorúbb protokoll szerint jártak el, így a politikusnak is védőruhába és maszkba kellett felöltöznie, hogy bejuthasson az egészségügyi intézménybe. 

 • Szigorodnak a lengyelek, de húsvét után már visszatérnének a normális élethez

  március 24.kedd 14:39

  Lengyelország is bekeményít a koronavírus-fertőzés elleni védekezésbe. Szerdától csak munkába mehetnek az állampolgárok, illetve akkor hagyhatják el lakásaikat, ha a legszükségesebb dolgokat kell beszerezni. A házikedvencet is levihetik sétálni, illetve akkor is mentesülhetnek az otthon lét alól, ha önkéntesként vesznek részt a koronavírus elleni küzdelemben. Tiltják továbbá azt is, hogy több, mint két ember gyülekezzen nyilvános helyen, és még a tömegközlekedésben is változások várhatóak. Ezentúl ugyanis felére csökken a tömegközlekedési kapacitás, már ami az ülőhelyeket illeti. 

  A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki, azt nyilatkozta: új intézkedésekre van szükség, amellyel időt nyernek, hogy felkészítsék kórházaikat, ha tovább romlana a helyzet. A politikus azt is hozzátette ugyanakkor, azért születtek az újabb szigorú intézkedések, hogy országuk visszatérhessen a normális élethez már a húsvéti szünet után. Arról sem tettek le, hogy megtartsák a május 10-re tervezett elnökválasztást. 

 • Elhalasztják a tokiói olimpiát

  március 24.kedd 13:53

  Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyetért abban, hogy el kell halasztani a tokiói olimpiát.

  A NOB végrehajtó bizottsága még kedden, gyorsan összehívott rendkívüli ülésen - ugyancsak telefonkonferencia keretében - vitatja meg a halasztás lehetőségét.

  Az olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a koronavírus terjedése, a járvány világméretűvé válása miatt az eredeti időpontban nem kerülhet rá sor.

 • Közös nyilatkozatot adtak ki az ellenzéki pártok

  március 24.kedd 13:08

  “Bízunk a magyar emberekben, bízunk Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában. Ezért nem adhatunk korlátlan felhatalmazást még ilyen válságos időben sem a regnáló rezsimnek” - írják közös közleményükben az ellenzéki pártok.

  “Közös, értelmes és szükséges döntésekben részt tudunk és kívánunk venni, hogy megküzdjünk a járvánnyal, de nem engedjük meg, hogy valós veszélyre hivatkozva megcsúfolják, elrabolják hazánkat” - vallják az ellenzéki pártok.

 • Farkas Örs: képmutató, hogy a főpolgármester egyszemélyben dönt majd a budapesti kérdésekről

  március 24.kedd 13:06

  A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője képmutatónak tartja, hogy miközben az ellenzéki országgyűlési képviselők nem akarják megadni a Kormánynak felhatalmazást a hatékony védekezéshez, addig Karácsony Gergely főpolgármester rendeletek útján, egyszemélyben dönt majd a budapesti kérdésekről.

 • Herczegh Anita: nagyobb a baj, mint bármikor

  március 24.kedd 12:44

  A koronavírus-járvány idején most nagyobb a baj, mint eddig bármikor, ezért a mostani időszak az összefogás, az összekapaszkodás ideje - mondta a köztársasági elnök felesége újságírók előtt kedden Budapesten.

  Herczegh Anita a Magyar Máltai Szeretetszolgálat központjában tartott sajtótájékoztatón köszönetet mondott a máltaiak mellett a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek, akik eddig is sokat tettek a rászorulók megsegítésére.

 • Vona: az ellenzék helyében megszavaztam volna a "felhatalmazási" törvényt

  március 24.kedd 11:41

  Az ellenzék helyében megszavaztam volna a törvényjavaslatot - hangsúlyozta Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke a Facebook-oldalán közzétett hétfői bejegyzésében.

  Hozzátette: lehet, hogy a Fidesz visszaél majd a "felhatalmazási" törvénnyel, de most ez másodlagos. 

  A politikus azt írta, elkeseredett, mert ebben a helyzetben senkinek sem sikerült felnőnie a feladathoz.

  "Értem én az ellenzék félelmeit, nekem aztán nem kell erről semmit elmagyarázni. De azzal, hogy nem támogatták ezt a törvényt, valójában a szétszakítottságot erősítették. És ez pedig pont a kormány érdeke" - értékelte.

 • Egy fiatal nő a koronavírus 9. áldozata Magyarországon

  március 24.kedd 11:34

  A járványnak már 9 halálos áldozata van - jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos. A kilencedik halálos áldozat egy fiatalabb hölgy, akinek számos krónikus betegsége is volt – szív- és érrendszeri betegsége és anyagcsere-rendellenessége is volt.

 • Megjelentek az újabb gazdasági intézkedések részletei

  március 24.kedd 10:53

  Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei.

  A részletekért kattintson ide.

 • Szinte teljes kijárási tilalom lép életbe Izraelben

  március 24.kedd 09:44

  A nyilvántartott betegek száma egy nap alatt több mint kétszázzal nőtt, 1651-re emelkedett, s közülük 31-en súlyos, lélegeztetőgépen lévő betegek, hárman pedig közvetlen életveszélyben vannak az egészségügyi minisztérium jelentése szerint.

  Az egészségügyi minisztérium teljes kijárási tilalmat kért, de a pénzügyminisztérium a gazdaság teljes összeomlásától tartva tiltakozott, és végül a kormány hétórás, videóbeszélgetésen zajló vitája után kompromisszum született. A döntések szerint további szigorú korlátozásokat vezettek be a lakosságra nézve, de tovább működhetnek a fontosabb gazdasági egységek.

 • Bocsánatot kért a cseh miniszterelnök a járványkezelés hibáiért

  március 24.kedd 09:42

  Csehország fennállása óta soha nem volt kitéve ilyen nehéz próbatételnek, mint a mostani koronavírus-járvány - jelentette ki Andrej Babis miniszterelnök az ország lakosságához intézett hétfő esti beszédében, amelyben elnézést kért a kormánya által elkövetett hibákért is.

  A miniszterelnök közölte: senki nem volt felkészülve egy ilyen helyzetre, az egész világ még csak most tanulja, hogyan reagáljon a kihívásra. Emellett beismerte, hogy kormánya a helyzet kezelésekor hibákat vétett, illetve problémákat is okozott.

 • Orbán: 3 millió maszk és 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából

  március 24.kedd 08:34

  Megérkezett Kínából az újabb szállítmány. Orbán Viktor a reptérről jelentette a Facebookon: több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép landolt.

  “Tizenharmadik nap. Befutott a keleti portyázók újabb szállítmánya. Több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép Kínából” - posztolta a miniszterelnök ma reggel.

  Orbán Viktor tegnap bejelentette, még tíz szállítmányt vár a tegnap kora reggeli Sanghajból érkezett gép után.

 • Egyre fegyelmezettebbek a vásárlók

  március 24.kedd 08:10

  Alábbhagyott a felvásárlási láz, egyre kevesebb idős ember és gyermek jelenik meg az üzletekben, a vásárlók egyre fegyelmezettebbek és mind többen viselnek maszkot - írta a Magyar Nemzet kedden.

  A lapnak nyilatkozó kereskedelmi dolgozók arról számoltak be, hogy alapvető élelmiszerekből elegendő van a boltokban, de néhány termékből tartós készlethiány alakult ki, ezek közé tartozik az élesztő - főként az instant -, a kézfertőtlenítő és a tartós biotej. Kiemelték, hogy a húsellátás folyamatos, és széles a választék is.

 • Meghaladta a 380 ezret a fertőzöttek száma világszerte

  március 24.kedd 08:08

  Elérte a 381 499-et az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma kedd reggelre, miközben a halálesetek száma 16 557, a gyógyultaké pedig 101 794 lett - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem.

  A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 168 országban és területen mutatták ki.

 • 187-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

  március 24.kedd 07:12

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 187-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

  A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

  A hazánkban beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 187 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 173 magyar állampolgár.

 • Ismét megugrott a napi új esetek száma Kínában a beutazó fertőzöttek miatt

  március 24.kedd 06:20

  Ismét megugrott a napi új koronavírusos esetek száma Kínában hétfőn, az új fertőzöttek többsége külföldről érkezett az országba.

  A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság keddi közlése szerint előző nap éjfélig 78 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ország szárazföldi részén. Az új esetek száma ezzel jelentősen megemelkedett az egy nappal korábban jelentett 39-ről. Az újonnan diagnosztizáltak közül 74 ember külföldről érkezett, míg négyen belföldön fertőződtek meg.

  A közép-kínai Vuhan városában, ahonnan a vírus tavaly év végén terjedni kezdett, hétfőn egy újabb esetet regisztráltak, miután öt napon keresztül nem számoltak be egyetlen újabb fertőzöttről sem.

 • Trump: hamarosan megkezdődik a vírusellenes szer klinikai tesztelése

  március 24.kedd 06:17

  Hamarosan megkezdődik az új típusú koronavírus elleni szer klinikai tesztelése New Yorkban - mondta az amerikai elnök helyi idő szerint hétfő este a Fehér Házban.

  Donald Trump a járványellenes harc kormányzati munkacsoportjának szokásos napi sajtótájékoztatóján kifejtette: már létező gyógyszereket próbálnak tesztelni, hogy vajon együttes alkalmazásuk mennyiben alkalmas a betegség kezelésére. Mint mondta, az egyik ismert maláriaellenes gyógyszert kombinálják egy másik készítménnyel.

 • Nagy-Britanniában ezentúl csak a legszükségesebb esetekben lehet az utcára lépni

  március 23.hétfő 21:53

  A briteknek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben - például az alapvető szükségleti cikkek vagy gyógyszerek beszerzése céljából - szabad elhagyniuk otthonaikat az új koronavírus okozta járvány megfékezése végett - jelentette be hétfő este Boris Johnson miniszterelnök.

 • Trump a Nemzeti Gárdát is beveti

  március 23.hétfő 21:26

  Donald Trump amerikai elnök elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését az új típusú koronavírus által leginkább sújtott három tagállamban, Washingtonban, Kaliforniában és New Yorkban.

  A Gárda tagjai gyógyászati segédeszközök és gyógyszerek kiosztásában, valamint mobil orvosi rendelők és vírustesztet végző állomások felállításában segédkeznek. Mark Esper amerikai védelmi miniszter hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján közölte: a hadsereg felkészült, és készen áll részt venni a vírusellenes harcban.

 • Már 8 halálos áldozata van a koronavírusnak Magyarországon

  március 23.hétfő 19:34

  Egy 80 éves krónikus betegségben szenvedő idős férfi hunyt el a koronavírussal-fertőzöttek közül - írja a koronavirus.gov.hu.

  Az Operatív Törzs tájékoztató portálja szerint a gyógyultak száma is nőtt. Már 21-en távozhattak a kórházból.

 • A második egymás utáni napon csökkent a halottak és az új betegek száma Olaszországban

  március 23.hétfő 19:19

  Ismét kevesebben, de így is hatszázketten haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, és ezzel 6078-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte hétfő esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság.

  A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén csökkent, de így is 3780 új beteget regisztráltak. A halottak száma az utóbbi három napban folyamatosan csökkent: szombaton 793-an, vasárnap 651-en haltak meg, az elmúlt huszonnágy órában pedig 602-en. 

 • Negatív lett Angela Merkel koronavírus-tesztje

  március 23.hétfő 18:05

  A 65 éves kancellár vasárnap vonult otthoni karanténba, miután kiderült, hogy találkozott egy fertőzött orvossal: ő adta be Merkelnek péntek délután a tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni védőoltást megelőzés céljával. Merkelt ezután tesztelték le, az első negatív lett, de további teszteket még végeznek majd el rajta - írja a Reuters alapján az Index.

 • Trócsányi László karanténba vonult

  március 23.hétfő 17:10

  A Fidesz EP-képviselője az elmúlt hetekben olyan környezetben is megfordult, ahol később egy személynél koronavírusos megbetegedést állapítottak meg.

  "Jómagam is kötelezően átestem a teszten, amelynek eredménye negatív lett"

  - tette hozzá a Budapestről bejelentkező politikus, aki egészségesnek érzi magát.

 • A járványveszély miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés ülése

  március 23.hétfő 16:55

  A koronavírus-járvány jelentette veszélyhelyzet miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés következő, szerdai ülése - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Az előterjesztéseket – melyek továbbra is olvashatóak a budapest.hu-n – minden fővárosi frakció megkapja, és a véleményüket figyelembe véve azokról Karácsony Gergely főpolgármester a jogszabályok alapján dönt.

 • Megkezdik a lehetséges vírusellenes hatóanyagok tesztelését Pécsett

  március 23.hétfő 16:42

  A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai kutatócsoportja az elmúlt napokban rutineljárást dolgozott ki a vírus különböző sejtekben történő izolálására közvetlenül a régióban fertőződött betegekből vett minták felhasználásával.

  A PTE közleménye szerint a pécsi kutatók a koronavírus elleni küzdelemben tett "újabb sikeres lépése" annak köszönhető, hogy március 16-tól az ország több laboratóriumában is lehetőség nyílt a diagnosztikai tesztek elvégzésére, így a PTE laboratóriuma is hozzáfért a helyi betegektől származó mintákhoz.

  A Jakab Ferenc vezette virológiai kutatócsoport által kidolgozott rutineljárás a vírusok teljes genetikai állományán alapuló mélyreható analízissel kombinálva - a közlemény szerint - "mérföldkövet jelent" a miniszterelnök által életre hívott, koronavírust kutató akciócsoport munkájában.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink