Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-03 20:08:00

Karácsony Gergely: Nem hagyhatom, hogy a várost halálra ítéljék

Karácsony Gergely főpolgármester a Szabad Tér Színházról való megállapodásról, a kormányzati iparűzési adó csökkentési tervekről valamint az ellenzéki térfélen tapasztalható átigazolásokról beszélt az ATV Egyenes Beszéd műsorában.

Karácsony Gergely: Nem hagyhatom, hogy a várost halálra ítéljék

Karácsony visszaemlékezett, hogy a megválasztása óta két színházi igazgatói kinevezés volt, az Örkény és a Szabad Tér, ahol az előbbi nem volt átpolitizálva. A Szabad Térnél hangsúlyozza, hogy ez nem egy klasszikus színház, hanem szabadtéri, nagyon más közönséggel, ezért tette a kettős vezetésre vonatkozó javaslatot.Viszont van egy új törvényi szabályozás, ami a finanszírozást kérdésessé teszi.

Szerinte bizonyos színházak és művészek politikai támadásnak vannak kitéve, és ezért ellenzéki főpolgármesterként az a feladata, hogy főváros a hátát tartsa nekik, felelősséget kell vállalniuk azokért a színházakért, amik lógnak a levegőben.

Gulyás Gergely kijelentésére reagálva, hogy amennyiben nem sikerül Bán Teodórával megállapodnia a fővárosnak, úgy a kormánnyal sem, Karácsony elmondta, hogy meg kell állapodni Bán Teodóra ügyében.

Beruházások terén azt az alapelvet követik, hogy azoknál a fővárosi beruházásoknál, amelyeket a kormány valósít meg, abban józan szakmai kompromisszumokat kell ejteni. A kormánnyal bizonyos kérdésekben nagyon éles vitáik vannak, például az iparűzési adó csökkentésének kérdése, viszont más, szakmai ügyekben jól lehet együttműködni velük- mondta Karácsony.

Lánchíd kapcsán kijelentette, hogy az nem lehet, hogy nem újítják fel, és az sem, hogy a kormány több pénzt adjon, ezt a helyzetet kell valahogy megoldani.

Az iparűzési adó elvonásával szerinte egy politikai értelembe vett hidegháború fog jönni a kormány és a főváros között. „Ha valaki azt gondolja, hogy ki lehet venni a főváros költségvetésből 38 milliárd forintot, az nem ismeri a fővárost”- mondta a stúdióban a főpolgármester.


„Én, mint főpolgármester nem hagyhatom, hogy a várost halálra ítéljék. Meg kell nézni, mint mond Debrecen, vagy Székesfehérvár, ez még halmozottan súlyosabb a fővárosnál. Ebben az ügyben nincs kompromisszum”

- jelentette ki határozottan Karácsony.

Arról is szó esett, hogy mit gondol a két, DK-ba átülő kerületi polgármesterről Főpolgármesterként ő a kerületi polgármestereket látja bennük és a munkatársait, mindegy, hogy melyik pártban ülnek. Arra készül, hogy ha a választás idején az ellenzéki rivalizálás erősödik, akkor egyre nehezebb lesz az egység fenntartása. Szerinte attól senkinek nem lesz több szavazója, mert több választója van.

A zöldpolitikának szerinte érdemi támogatottsága van, az ő megválasztása is ezt igazolja. Ő egy olyan módszer mellett elkötelezett, ami összetartja a tábort: 10 évvel az Orbán-kormány megalakulása után nem elég azt mondani, hogy nem kell a Fidesz, hanem egy jövőképet is fel kell mutatni. Ha nem tudnak alternatívát mutatni, akkor nem lesz hitele az emberek szemében az ellenzéknek, neki most az a feladata, hogy megmutassa, tudnak kormányozni.

Elmondása szerint napokon belül az MSZP és Párbeszéd bejelenti az együttműködésük kereteit. Abban hisz, hogy a zöldpolitika és a szociáldemokrata politika egymásnak szoros szövetsége, az ellenzéken belül világos jövőképek vitájára van szükség, ezért támogatja az előválasztást is.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink