Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-03 13:56:00

Jakab Péter egyelőre nem látja magát miniszterelnökként, de nem biztos benne, hogy a határon túli magyaroknak jár a szavazati jog

A Jobbik elnöke a Válasz Onlinenak adott interjújában beszélt a pártból kilépő politikusokról, az ellenzéki összefogásról, valamint arról is, kell-e szavazati jogot adni a határon túli magyaroknak.

Jakab Péter egyelőre nem látja magát miniszterelnökként, de nem biztos benne, hogy a határon túli magyaroknak jár a szavazati jog
Jakab Péter, a Jobbik elnöke

Bencsik János február közepén jelentette be, hogy kilép a pártból, és függetlenként folytatni a munkáját. Bencsik döntésében szerepet játszott az is, hogy elmondása szerint Jakab Péter február elején egy frakcióülésen kijelentette: nincs szükség nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra, mert ezek megosztóak és akadályozzák a baloldali szavazóknak való megfelelést.

A Jobbik elnöke szerint ő nem mondott ilyet. „Nemzeti, keresztény, konzervatív, jobboldali párt vagyunk, ez nekünk fontos, mert ez az identitásunk, de nem ezt akarom kitenni a kirakatba, hanem az emberek problémáit. Nem vagyok hajlandó lemondani azokról, akik nem jobboldaliak” – erről beszélt a valaszonline.hu-nak adott hosszú interjújában Jakab Péter.

Jakab szerint markáns ideológiai különbségek nincsenek köztük Bencsikkel, úgy véli, „valami régi, becsontosodott rendszerhez ragaszkodott volna”. Én meg szeretek változtatni.

Voltak antiszemita elhajlások

Arra a felvetésre, hogy néhány éve még ironikusan kiválasztott népként beszélt a zsidókról, és azt ecsetelte: ezek luxusételt eszegetnek, amit a miskolci átlag nem engedhet meg magának, úgy válaszolt: létező problémát tett szóvá. Hozzátette, hogy annyit mondott csak: ha valaki bűnt követ el, amiért elítélik, bezárják, ne kapjon már jobb ellátást, mint amit az átlag miskolci munkavállaló meg tud magának engedni.

Szerinte a Jobbikban voltak antiszemita elhajlások, ezeket a tagokat megtűrték a pártban, viszont most már nem, ezt mutatja például Kulcsár Gergely kiközösítése. A valaszonline.hu felvetésére, miszerint a Jobbik dunaújvárosi jelöltje, Kálló Gergely a Betyárseregnek tett hűségesküt, úgy reagált: Kálló nem tett hűségesküt, magánlevelezést folytatott a Betyársereg vezetőjével. Úgy véli, ha valaki parlamenti képviselőként tesz vállalhatatlan dolgot, annak kell, hogy legyen következménye.

Arra a kérdésre, hogy a nagy ideológiamentes melósképviseletében miben különbözik Gyurcsány Ferenctől, azt válaszolta: „ha egy milliárdos szólal fel a melós érdekében, az talán kevésbé hiteles, mint ha én, az egyszerű borsodi gyerek teszem. Nem költöztem a Rózsadombra, most is Miskolcon élek.”

Azzal kapcsolatban, hogy a Guardiannek adott interjújában védte Soros Györgyöt, miközben a Jobbik volt az első párt Magyarországon, aki követelte, hogy tiltsák ki a Soros-szervezeteket, azt mondta: megérkeztek középre, a Fidesz meg a szélsőjobbra.

Összefogás

Jakab az interjúban azt is elmondta: egyelőre nem látja magát miniszterelnökként. A legegyszerűbb, de nem a legjobb megoldásnak a Márki-Zay Péter által már emlegetett egyetlen közös listát tartja.

„Az elmúlt negyedévben félmillió szavazó hagyta ott a kormánypártot, ők most bolyonganak a politikai térben. Lehet, hogy a Fidesz visszacsábítja majd őket, vagy apolitikusak lesznek, de jobb esetben meg tudjuk őket szólítani mi. DK-val közös listára viszont jó eséllyel nem szavaznának. A két lista tehát nem gyengíti, hanem erősíti egymást” – részletezte a Válasz Onlinenak.

Szavazati jog

Szerinte nem lehet vita tárgya az autonómia, az, hogy a határokon kívül élők a szülőföldjükön őrizhessék meg a magyarságukat, ezért akár uniós szinten is küzdeniük kell – mondta.

Az szerinte legitim vita tárgyát képezi, hogyan szóljanak bele az itteni politikába a határon túliak.

Úgy fogalmazott: azért politikusok, hogy lefolytassák a szükséges vitákat és olyan eredményekre jussanak, amelyek mindenki számára elfogadhatóak.

A teljes interjút itt olvashatja el.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink