Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-02 14:06:00

Infektológus: a dohányosok hamarabb elkaphatják a koronavírust

Szlávik János szerint a károsodott tüdőt hamarabb meg tudja támadni a vírus. Thaiföldön olyan gyógyszereket próbáltak ki, amelyeket korábban az AIDS vagy az ebola ellen bizonyultak hatékonynak, ezeket bevethetik a koronavírus ellen is.

Infektológus: a dohányosok hamarabb elkaphatják a koronavírust

A vasárnapi Heti Napló vendége volt Szlávik János infektológus, aki az adás végén nézői kérdésekre is válaszolt.
Kérdésre az orvos több dologról is beszélt, egyebek mellett arról, hogy van már gyorsteszt, de nem nálunk. Egyes országokban pedig – tette hozzá – az egészségügyi személyzet kimehet az önkéntes karanténba vonult emberhez, ahol tesztet végeznek, majd laborban megkapják az eredményt. Ezt lehet otthoni tesztnek nevezni. Fontos, hogy hivatalosan csak a laborban elvégzett teszt mondhatja ki azt, hogy valaki koronavírussal fertőződött – mondta a műsorban az infektológus.

Szlávik azt is megjegyezte, hogy idős, beteg rokonainkra kell igazán figyelni, ha kitör a járvány. Alapvetően attól kell védeni őket, hogy emberekkel kerüljenek kapcsolatba, még akár a bevásárlást is el lehetne helyettük intézni – tette hozzá.

Hogy a fertőzés milyen hatással lehet a várandós nőkre, azt nem lehet pontosan tudni, arról viszont lehet tudni, hogy Kínában például egy várandós kismama megfertőzte magzatát, aki egyébként egészségesen született meg – emelte ki az orvos.

Az infektológus elmondta: Thaiföldön olyan gyógyszereket próbáltak ki, amelyek korábban az AIDS és az ebola ellen is hatékonynak bizonyultak. Ezek jól ismert gyógyszerek, és a koronavírus ellen is meg lehet próbálni, amennyiben súlyos megbetegedése van az illetőnek.

Az orvos szerint úgy tűnik, hogy a dohányosok is nagyobb veszélyben vannak, hiszen Kínában nagyon sok férfi dohányzik, és a fertőzések is az ő irányukba tolódott el, ami az orvos szerint azért lehet, mert a károsodott tüdőt hamarabb meg tudja támadni a koronavírus.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink