Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-03 08:30:00

A jegybank szerint az új fizetési rendszer gyors, kényelmes, átlátható és a gazdaságra is pozitívan hat

Életbe lépett az azonnali fizetési rendszer, vagyis mostantól másodperceken belül megérkezik az utalás a kedvezményezett bankszámlájára. A jegybank szerint az új fizetési rendszer gyors, kényelmes, átlátható és nem mellesleg a gazdaságra is pozitívan hat. Ezzel egy időben az úgynevezett másodlagos azonosítást is bevezették. Azaz, most már számlaszámok helyett, telefonszámokra és e-mail címekre is utalhatunk, ehhez viszont regisztrálni kell a számlavezető banknál.

 

Csupán 5 másodperc. Mostantól ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az általunk indított utalás megérkezzen a másik számlájára. Ez azt jelenti, hogy minden egyedi forintutalást gyakorlatilag azonnal felhasználhat a címzett.

„Most az egyedi tranzakciókat lehet beküldeni, főképp a magánemberek egymás közötti vagy a vállalatok és magánemberek közötti fizetések mehetnek most a rendszerben. Jön egy nagy adag majd szeptemberben a csoportos kötegelt tranzakciók, amiket a nagyobb vállalatok küldenek be. Így például most még nem jönnek a rendszerbe és ez még hosszabb távon is kérdéses, hogy jönnek-e, nyugdíjak, munkabérek. Ezek a jelenlegi rendszerben mennek továbbra is”

– mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető-igazgatója.

A rendszer előnye a gyorsaságon kívül, hogy hétvégén és ünnepnapokon is utalhatunk. Feltéve, ha az összeg 10 millió forint alatti és az utalást forintalapú számláról kezdeményezzük. Az azonnali utalási rendszerrel egy új szolgáltatás, a másodlagos azonosítás is életbe lépett.

„Ez azt jelenti, hogy nem szükséges most már csak számlaszám ismerete ahhoz, hogy valakinek utalni tudjunk összeget, hanem ún. másodlagos azonosítókkal, tehát egy adóazonosítóval, mobiltelefonszámmal vagy e-mail címre is lehet már gyakorlatilag utalni. Ez viszont fontos, hogy a számlavezető pénzintézetnél regisztráltatni kell” – jelentette ki Trencsán Erika.

A szakértő hozzátette, idén év végéig ingyenesen vehető igénybe, idővel viszont díjkötelessé válhat. Mi is kipróbáltuk, az átutalt összeg perceken belül célba ért.

„A 14 órás adatok alapján, több mint 230 ezer tranzakciót számoltunk el a mai napon az azonnali átutalási rendszerben” – számolt be róla Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója.

Hatékony, gyors, kényelmes, és a jegybank szerint versenyképes is az új rendszer, ráadásul - szerintük - van egy nagyon kedvező hatása is emellett.

„Ez meg fogja változtatni a pénz forgási sebességét, a pénzünk gyorsabban fog forogni. Ez itt a lényeges. Dinamizálja a gazdaságot. Az egésznek ez a legfontosabb tulajdonsága, hogy ha megpörgetem a pénzforgási sebességét, akkor az az egész gazdaságra pozitívan hat”

– véli Patai Mihály, a jegybank alelnöke.

Mint mondták, az azonnali fizetési rendszer mérföldkő. Azt remélik, 5 éven belül a jelenlegi 15-20 százalékról 2030-ra 45-50 százalékra emelkedik az elektronikus fizetések aránya Magyarországon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink