Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-10-02 16:29:59

Fellegi: nem kell államvezérelt gazdaságtól tartani

Azért a nemzeti fejlesztési miniszter szerint állami vagyonkezelés és piacvédelemre szükség van.

Fellegi: nem kell államvezérelt gazdaságtól tartani

„Az állami szerepvállalás újraértelmezésére, erősítésére van szükség, ez a gyakorlat már több európai országban jelen van, hiszen a pénzügyi és gazdasági világválság miatt szükségessé vált gazdaságélénkítő programok több európai országban példátlan mértékű állami beavatkozáshoz vezettek, például Franciaországban, az Egyesült Államokban és Németországban”, mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szombaton a 48. Közgazdász-vándorgyűlésen, Szegeden.

Így a nemzeti fejlesztési miniszter szerint Magyarországon is megfontolt piacvédő intézkedésekre van szükség - mondta a tárcavezető. Az új kormány az állami befolyás erősítését látja megoldásnak a korábbi fiskális politikának alárendelt privatizációs gyakorlattal szemben: a koncentrált állami vagyonkezelést, erőforrás- és fejlesztéspolitikát, egységes irányvonalakat kijelölve.

Ám, hangsúlyozta Fellegi, szó nincs arról, hogy az új magyar kabinet "államvezérelt gazdaság" bevezetésére törekedne, csupán az eddiginél nagyobb állami szerepvállalást valósít meg, a gazdasági folyamatok kiegyensúlyozása, a versenyképesség visszaállítása és a lakossági életszínvonal növekedése érdekében. Ugyanis a miniszter szerint a kormány nem versenyellenes, de meggyőződése, hogy a piacnak és az államnak együtt kell fejlődnie.

Kármán András adó és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a gazdasági világválság után felértékelődött a belföldi megtakarítások szerepe, legyen szó lakossági megtakarításról, vagy a költségvetés pozíciójáról. Minél nagyobb mértékben támaszkodhatnak a vállalatok ezekre a belső megtakarításokra, az államtitkár szerint annál nagyobb vállalati beruházási aktivitásra számíthat a magyar gazdaság, és annál nagyobb lesz a növekedési képessége.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, Szász Károly egyebek között a jövő év első felében esedékes soros magyar EU-elnökséggel kapcsolatos feladatokról beszélt. A leghangsúlyosabb témák közé tartozik a betétbiztosítás, a piaci infrastruktúra, a befektető-védelmi alap. Emellett hazai jogszabály-módosítási javaslatokat is említett több kérdésben, többi között a Pénzügyi Stabilitási Tanáccsal összefüggésben; a testület szerepének újragondolják majd a gyakorlati tapasztalatok alapján - mondta. A Pénzügyi Békéltető Testület létrehozása is a tervek között szerepel, a PSZÁF aktív közreműködésével, a jogviták gyors és hatékony lezárására. A javaslatok között említette a betétbiztosítási szabályok átalakítását is.

További belföldi híreink