Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-29 06:20:00

Két különböző genetikai változata is lehet a koronavírusnak

A legújabb kutatások szerint: két különböző genetikai változata is lehet a koronavírusnak. Az egyik sokkal könnyebben terjed a másiknál - ezt mondja a pécsi egyetem virológusa. Jakab Ferenc szerint: sokan várják az enyhébb időt, de lehet, hogy hiába, ugyanis egyelőre nem lehet tudni, hogy az időjárás mennyiben befolyásolja a vírus terjedését.

A tavasz, és a jóidő közeledtével sokan abban bíznak, hogy ez lelassíthatja a koronavírus-járvány terjedését, de a Pécsi Tudományetem virológus professzora szerint egyelőre nem lehet semmilyen jóslatba bocsátkozni a vírus terjedése és az enyhébb időjárás összefüggésében.

"Az a baj, hogy nagyon keveset tudunk erről a kórokozóról. Minden esélye megvan annak is, hogy a melegben is tovább fog terjedni, hiszen láttuk, hogy vannak olyan országok, ahol most is igen meleg van és mégis igen erősen növekszik a fertőzöttek száma. Tehát a kérdés az, hogy itthon mi fog történni, azt nem tudjuk megmondani előre." - fejtette ki az ATV Híradónak Jakab Ferenc.

A professzor szerint a jelenleg fertőző vírustípust kifejezetten nehezen tudják megfejteni a kutatók: "A legújabb tudományos eredmény az, hogy két, minimálisan különböző, de két genetikailag különböző variánsa lehet. Ez egy egyes és egy kettes típus Ezek hivatalosan még nem publikált adatok, tehát még nagyon sok kutatás kell, hogy ez beigazolódjon. de amennyiben ez így van, akkor lehetséges, hogy az egyik genetikai variáns kicsit könnyebben terjed, mint a másik."


A koronavírus elleni vakcinát sokan várják. Ezzel kapcsolatban a pécsi professzor azt is elmondta, hogy ha sikerül is a betegség elleni gyógyszert kifejleszteni, ahhoz hogy forgalomba kerüljön, rengeteg kísérletet kell elvégezni és különböző engedélyeket beszerezni, ami sok időbe telik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink