Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-27 13:37:00

Gulyás Gergely: Karácsony zsarolás áldozata lett

Gulyás Gergely személyesen beszél Karácsony Gergellyel. A főpolgármester szerinte zsarolás áldozata lett. “Az a megoldás, ami létre jött, egy szerencsétlen, kapkodást tükröző javaslat” - mondta a Bán Teodóra személye körül kialakult színházi konfliktusról az ATV kérdésére. A minisztert a koronavírusról, a Giro d’Italiáról és Kövér László kijelentéséről is kérdeztük, hogy 2030-ra talán nem is lesz EU.

Gulyás Gergely: Karácsony zsarolás áldozata lett

Ma a kormányinfón Gulyás Gergely nagyrészt a koronavírussal kapcsolatban adott részletes tájékoztatást. A kancelláriaminiszter leszögezte, hogy továbbra sincsen Magyarországon koronavírusos megbetegedés, éjszakai érkezett 7 minta, de még mindig nincs pozitív teszt eredmény. Tegnapi intézkedések közül kiemelte, hogy a Szent László kórház biztosítja a karantént továbbra is, jelenleg 18 fő van karanténban, mindannyian jól vannak, tünet és panaszmentesek, két hét után lehet őket kiengedni. 

Az operatív törzs folyamatosan működik, folyamatosan vátható a tájékoztatás tőlük. 

Azt is elmondta, hogy a maszk nem attól óv meg, hogy valaki megfertőződjön, hanem attól, hogy aki fertőzött, ne terjessze tovább. Sajtóhírekre reagálva közölte, hogy több, mint 1 millió 200 ezer maszk van, napi 25 ezer maszkot készítenek. A  gyógyszertárba viszont előállhatott olyan helyzet, hogy néhány gyógyszertárban nincs maszk, viszont hiány nincs. A közbeszerzés alól pedig  mentesítették a védekezéshez szükséges szereket már - hangzott el.  

A kormány a tegnapi ülésén döntött arról, hogy a Belügyminisztérium számára 30 milliárdot bocsát rendelkezésre, amivel új börtönintézmények, „mobilbörtönök” hozhatóak létre. A Belügyminusztérium azt vállalta, hogy ez a száz százalék feletti telítettséget még idén képes lesz csökkenteni. 

Maszkot és overallt a barkácsboltból vagy...?  

Az ATV kérdésére, hogy a DK egészségügyi szakpolitikusa, Komáromi Zoltán, mint háziorvos azt mondta tegnap az Egyenes beszédben, hogy ő a barkácsboltban szerzett be megfelelő maszkot és overallt is magának a koronavírus ellen, Gulyás Gergely azt mondta: a maszkot és minden szükséges felszerelést biztosítanak a koronavírus védekezéssel szemben, ő egyszerűbbnek azt tartja viszont, amit a patikákban lehet kapni. “Ma a maszkok már rendelkezésre állnak, eljuttatják az operatív törzsön keresztül a patikákba” - jelentette ki. “Az overall számon kérése a pillanatnyi helyzetben nem arányos” - tette hozzá a miniszter, mert még nincs fertőzött megbetegedés Magyarországon, és ilyen védőeszközöket/ruházatot olyan helyen használnak ilyet, ahol tömeges megbetegedések vannak. 

Le kell-e mondani a Giro d’Italia kerékpárversenyt? 

Ma felelősségteljesen nem lehet nyilatkozni arról, hogy a nyári sportesemények, találkozók megtartásra kerülnek-e - mondta Gulyás Gergely az ATV kérdésére, hogy veszélybe került-e a koronavírus miatt a Giro d’Italia májusban startoló kerékpárverseny vagy a júniusi 4 labdarugó EB-mérkőzés, amit a Puskás Arénában rendeznek.  A miniszter megerősítette, Bolsonaro brazil elnök márciusra tervezett budapesti látogatásának a lemondását a brazil fél fontolgatja.  „Nem tudjuk, hogy sikerül e vakcinát, védőoltás feltalálni, engedélyeztetni, vagy mutálódik-e a vírus” - tette hozzá. A következő hetekben arra lehet számítani, hogy ideutazni és elutazni sem sport-, sem más társaságok nem fognak.  

Színházi csata: a kormány Bán Teodóra álláspontját tartja elfogadhatónak 

A kormány részéről a mai kormányinfón Gulyás Gergely reagált először az ATV kérdésére a Szabad Tér Színházról szóló tegnapi fővárosi közgyűlési döntésre. A nagy vihart kiváltó ügyben - Karácsony Gergely javaslatára - végül a fővárosi közgyűlés tegnap azt a megoldást fogadta el, hogy kettéosztják a Szabad Tért, és a Margitszigeti Színpad igazgatója Bán Teodóra lesz, a városmajorié pedig Benkő Nóra.

Bán Teodóra erről azt nyilatkozta a Népszavának: ez számára nem elfogadható. Gulyás Gergely pedig azt jelentette ki még kedden, hogy ha nem Bán Teodóra marad a Szabad Tér ügyvezető igazgatója, akkor a kormány felfüggeszti a tárgyalásokat Karácsony Gergelyékkel a fővárosi színházak finanszírozásáról.

Most az ATV kérdésére, hogy a tegnapi “megosztott” döntés elfogadható-e a kormány számára, Gulyás Gergely kijelentette: a kormánynak az a megoldás elfogadható, ami Bán Teodórának is elfogadható.

Munkatársunk kérdésére, hogy akkor a kormány nem folytatja a tárgyalást a színházfinanszírozási ügyben a fővárossal, a miniszter úgy reagált: “Együttérzek a főpolgármester úrral, hogy az milyen rossz, amikor valakit megzsarol a koalíciós partnere” - utalt Gyurcsány Ferencre. De hangsúlyozta, hogy a 7 fős szakmai bizottság döntése - melyben az MSZP-s Tóth József is ott van - egyértelmű és egyhangú volt, Bán Teodórát javasolták a színház igazgatójának, Benkő Nórát nem javasolták.  Gulyás Gergely azt mondta, a főpolgármesternek arra kell választ adnia, hogy miért veszi semmibe a szakmai grémium döntését, amelyben ugyan vannak politikai szereplők, de mindkét oldal képviseltette benne magát 

Zsarolás, részleges kapituláció  

Az ATV kérdésére Gulyás Gergely azt mondta: azt feltételezi „jóindulattal”, hogy Karácsony Gergely zsarolás áldozata lett. ”A részleges kapitulációt is értékelni kell“, de mindenképpen személyesen akar beszélni erről Karácsonnyal - tette hozzá. Az a megoldás, ami létre jött, egy szerencsétlen, kapkodást tükröző javaslat, mert van egy alkalmas és egy alkalmatlan vezető, őket összekényszeríteni nem jó megoldás- mondta Gulyás Gergely Bánról és Benkőről.  

Lesz-e 2030-ban EU? “Az unió megosztottabb mint valaha...” 

Kövér László azt nyilatkozta a Katolikus Rádiónak, hogy az Európai Unió 2030-ra megszűnhet. Gulyás Gergely kérdésünkre sem fogadott ebben a kérdésben, de abban, hogy az EU-ban komoly átalakulások lehetnek, maximálisan egyetért a házelnökkel - mondta. Az Európai Unió megosztottabb, mit valaha, a megszűnt vasfüggöny helyére ideológiai vasfüggöny jött létre- magyarázta a miniszter.  Ezek feloldásán szerinte a nyugat-európai elit nem munkálkodik, sőt,  elmélyíteni akarja a konfliktust. Az az érdek az országnak, hogy legyen egy jól működő európai együttműködés, ahol mindenki megtalálja a saját számítását. A miniszter szerint az biztos, hogy 2030-ban valamilyen európai együttműködés lesz, hiszen nincs gazdasági alternatívája, “de hogy jelenlegi formájában, jelenlegei szabályok szerint lesz ez, az egy jogos kérdés. Egyáltalán nem biztos, hogy 2030-ra olyan Európai Unió lesz lesz, mint  amit ma ismerünk- mondta Gulyás Gergely, szerinte ezért sem ördögtől való a kérdés. 

Ultimátum a 20 százalékkal a kórházi beszállítóknak? - a miniszter szerint nem igaz  

Visszautasította Gulyás Gergely a kérdésünkre, hogy a kormány ultimátumot adott volna vagy zsarolná a kórházi beszállítókat az adósságrendezéséről folytatott tárgyalásokon azzal, hogy a követelésük 20 százalékának az elengedését kéri a 100 milliónál magasabb összegek esetén, vagy később nem lesz tőlük megrendélés. “Ez nem igaz” - mondta arra a miniszter, hogy azok, akik nem mennek bele az “alkuba”, később nem számíthatnak megrendelésre. 

Ismeri a kereteket, amik keretében a PM megpróbált dűlőre jutni, miután folynak most is folynak tárgyalások, de konkrétumokról nem tud tájékoztatást adni - tette hozzá. A Pénzügyminisztérium majd beszámol, mivel a hónap végéig, február 29-ig szeretnének megegyezni a beszállítókkal. A kisebb cégeket kifizették, a nagyobb cégeknél még tárgyalnak. Nagy különbségek vannak - mondta Gulyás Gergely. 

Ajánlom

További belföldi híreink