Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-27 12:44:00

24.hu: Hatástalan kézfertőtlenítőt terítettek szerte az országban

Nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással egy olyan kézfertőtlenítő szer, amelyből a MÁV-hoz, valamint önkormányzati intézményekhez is került – derítette ki a 24.hu. A lapnak küldött kormányhivatali válasz szerint már kezdeményezték az érintett termék kivonását a forgalomból, miután kézfertőtlenítőként való használata járványügyi kockázatot is rejt. Azt nem tudni, a hatóságoknak mióta van információjuk a problémáról. Ennek azért van jelentősége, mert a portál talált olyan céget, amely még a múlt héten is kapott az adott termékből.

24.hu: Hatástalan kézfertőtlenítőt terítettek szerte az országban

Alapelvünk, hogy a költséghatékonyság nem mehet a minőség/használhatóság rovására. (…) A több mint 10 éves fejlődés és növekedés eredményeként cégünk mára az intézményi higiéniai ellátás meghatározó szereplőjévé vált. (…) A Gladiolus Kft. törekvése, hogy megbízhatóan, felelősségteljesen és hasznot hozóan vezető minőségű higiéniai termékekkel lássa el a hazai intézményeket, működtesse és bővítse az higiéniai termékek világpiacán kiépített kapcsolatait, és kihasználja az egyéb iparágakban feltárt lehetőségeket.

Ezek a mondatok a Gladiolus Kft. honlapján olvashatók. A cég egyik fő profilja a tisztítószerek, higiéniai termékek árusítása, a vállalkozás jelentős szereplő a magyar piacon. A Glady-sept márkájú kézfertőtlenítő termékével azonban súlyos probléma van: nem kellően hatásos. A terméket úgy hirdeti a cég, hogy „folyékony higiénés kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátum. Baktericid, fungicid, virucid és tuberkulocid tulajdonsággal” (vagyis baktérium-, gomba- és vírusölő, valamint a TBC-t előidéző baktériumot elpusztító hatása van – a szerk.), de a kormányhivatalnak a 24.hu kérdésére adott válaszából kiderült: a termék nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással.

A cég a tisztítószerek, higiéniai termékek, vegyi áruk beszerzésére kiírt közbeszerzések egyik nagy nyertese. Csak az elmúlt három évben 17, ilyen jellegű közbeszerzési kiírást találtunk, amelyet a Gladiolus Kft. vitt el. A cégnek a Kecskemét melletti Kerekegyházán van a székhelye, onnan pedig Kecskemét önkormányzatához, a város intézményeihez – köztük a bölcsődéket, az idősotthonokat, a háziorvosokat, a fogorvosokat, a vérvételi helyeket, az anyatejgyűjtő állomást, a védőnőket irányító szervezethez, illetve óvodákba, múzeumba, színházakba – és a város cégeihez, Fót önkormányzatához és intézményeihez, a MÁV-hoz, az állami/önkormányzati kézben levő busztársaságok és víziközmű szolgáltatók beszerzéseit intéző vállalathoz (Univerzál Beszerző Kft.), a Magyar Közúthoz, Budapest Főpolgármesteri Hivatalához, tehát olyan helyekre is szállított, ahol nemcsak sok ember dolgozik, de rengetegen meg is fordulnak nap mint nap.

Kézfertőtlenítőként árulták azt a szert, amelyről a kormányhivatal kimondta, hogy nem rendelkezik a tőle elvárt fertőtlenítő hatással, ezért annak kézfertőtlenítő szerként történő felhasználása jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázatot jelent. Az átnézett, nyilvános vagy kikért szerződések alapján az intézmények többségéhez biztosan jutott a szóban forgó kézfertőtlenítőből is. Megkerestük a tisztítószereket vásárló intézményeket, nagy cégeket, miután úgy értesültünk, hogy gond van a fertőtlenítőszerrel.

 

 

atv.hu/24.hu

Ajánlom

További belföldi híreink