Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-26 14:26:00

Rosszul mérték a lázat, de továbbengedték az utasokat a debreceni repülőtéren

A Portfolio információi szerint irreális értékeket mutattak azok a hőmérők, amelyekkel a Debreceni Nemzetközi Reptéren a Milánóból érkező utasok testhőmérsékletét mérték.

Rosszul mérték a lázat, de továbbengedték az utasokat a debreceni repülőtéren
Fotó: MTI

A Portfolio tudomására jutott, hogy egy hétfőn éjszaka Milánóból Debrecenbe érkező repülőgépen a kötelező ellenőrzésnél a hőmérők 32-33 fokos testhőmérsékletet mutattak ki.

Helyszíni forrásuk szerint az utasokat ennek ellenére minden további nélkül átengedték, a tévesztést több kép (a Bloomberg és az MTI fotói) is igazolja. Mint ismert, az ellenőrzéseket azt követően vezették be, hogy kiderült, Észak-Olaszországban megjelent a koronavírus.

Az infravörös hőmérőt elég a homlok vagy a halánték közelébe tartani, és a műszer három másodpercen belül képes kimutatni a testhőmérsékletet a Webbeteg szerint. A normál testhőmérsékletnek - az egészségügyi szakportál szerint - homlokon történő mérés esetén 35,4-37,4 foknak kellene lennie. A Portfolio szerint nem is az történt, hogy a lázmérő az első pillanatban 32 fokot mutatott, majd folyamatosan emelkedett az érték, hanem maradtak ezek a 32-33 fokos értékek több utasnál is.

A Portfolio forrását megkereste a forgalmazó, aki szerint a mérések hibásan zajlottak. Iparági szakértők kérdésükre elárulták, hogy nem megfelelő használat esetén (például mert túl nagy távolságról mérik a lázat) előfordulhat, hogy az eszköz alacsonyabb testhőmérsékletet mutat ki. Egy másik szakértő szerint a mutatott szám teljesen irreális, így vagy a mérést végzők hibáztak, vagy a készülékekkel lehet gond.

A Debrecen International Airport holnapra ígért tájékoztatást.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink