Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-26 20:44:00

Napokon belül feltöltik a patikákat szájmaszkokkal, de a fertőzéstől a sebészi maszk nem véd

Magyarországon egyelőre nincs koronavírussal fertőzött beteg. Az operatív törzs ugyanakkor szigorította a határátlépők ellenőrzését. Napokon belül kiszállítják a patikákba a szájmaszkokat, és felkészítik a MÁV kalauzait arra az esetre, ha fertőzöttel találkoznának.

Napokon belül feltöltik a patikákat szájmaszkokkal, de a fertőzéstől a sebészi maszk nem véd

Az operatív törzs szigorította a határátkelőhelyeken az ellenőrzést, különösen azokra tekintettel, akik a járvány gócpontjából érkeznek. Láng-Bognár Kinga rendőr őrnagy elmondta: a határon nem a rendőrök, hanem szakemberek ellenőriznek. Kiemelten ellenőrzik azokat az embereket, akik az elmúlt időszakban az említett gócpontokon jártak.

Az operatív törzs elrendelte, hogy a MÁV, a Volán és a Gysev járatain fertőtlenítőszerek, hőmérők legyenek és a kalauzokat is fel kell készíteni arra, ha út közben gyanús esettel találkoznak. Erre a WizzAir is felkészült. A légitársaság utólag is fertőtlenített egy repülőgépet, miután megtudták, hogy koronavírussal fertőzött utas utazott rajta.

"Hatóságok értesítették a WizzAirt, hogy egy később koronavírussal diagnosztizált utas utazott Bolognából Craiovába február 18-án és február 21-énment vissza, úgyhogy azonnal azt a járatot kivontuk a forgalomból és a mai nap fertőtlenítjük - mondta el Radó András, a WizzAir kommunikációs igazgatója.

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint kicsi az esélye, hogy Magyarországot elkerüli az új típusú koronavírus.

"A vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni, hogy a koronavírus Magyarországot is érintse, de pillanatnyilag Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tudunk"

- mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: két magyar állampolgárról tudnak, akik koronavírussal fertőződtek. Az egyikük azon az óceánjárón dolgozik, amely Japán partjainál vesztegel. Róla úgy tudják, jól van. A másik érintett egy nő, akit egy bécsi kórházban ápolnak. Személyiségi jogok miatt a miniszter nem mondta el, kiről van szó, de annak a hölgynek, aki tegnap került kórházba, negatív lett a tesztje és ezt a facebook oldalán is közzétette.

A tájékoztatás szerint az elkészült szájmaszkokat napokon belül kiszállítják a patikákba. A virológus azonban állítja: a fertőzéstől az egyszerű sebészi maszk nem véd, csak az úgynevezet FFP3-as besorolású, de az sem teljesen.

"A sebészi szájmaszk annak jó, aki már beteg, azért, hogy ha tüsszög, köhög, azokat a víruscseppeket, ne terjessze a környezetében, a környező emberekre, a környező tárgyakra, hanem ott lokálisan a szája előtt ez a maszk közvetlenül megfogja" 

- nyilatkozta Prof. Dr. Jakab Ferenc virológus.

Mára 41 országban 81 ezer főre emelkedett a fertőzöttek száma, 2762-en vesztették életüket a vírus miatt. Európában 12-en haltak meg a vírus miatt, ebből 11-en Olaszországban.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink