Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-27 07:00:00

Közműcégek ügyfelei a csalók céltábláján: akcióba lendült a rendőrség

Több száz olyan bűnözőt fogtak el tavaly a rendőrök, akik szolgáltatókra hivatkozva csaltak ki pénzt az emberektől. A Magyar Posta nevében hetente próbálkoztak. A víziközmű szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkatársaik csak előre egyeztetett időpontban, az ügyfél kérésére mennek házhoz, és mindig a cég munkaruháját viselik.

Tavaly az EON nevében csaltak ki pénzt megtévesztő levelekkel. Néhány nappal ezelőtt a Nemzeti Közműszolgáltató jelezte, hogy több ügyfelük is felkerült a bűnözők céltáblájára. A csalók mindkét esetben tartozásra hivatkoztak, és a bankkártya-adatok megkaparintásával igyekeztek megkárosítani a gyanútlan ügyfeleket.

Bár az adathalászat ma már az online térben éli virágkorát, a klasszikus, lakásba becsengető csalók sem tűntek el teljesen. A veszélyt a rendőrség is érzékelte, ezért néhány éve új módszert dolgoztak ki az ilyen bűncselekmények felgöngyölítésére.

„Kezdeti időben volt olyan elkövető, aki 80-90 ilyen bűncselekményt tudott megvalósítani az egész ország területén, az utolsó sorozatunkban már a hetedik bűncselekménynél sikerült elfognunk az elmúlt évben az elkövetőt„

- mondta el Oszlánszki László, az ORFK főkapitányi biztosa. Tavaly több mint 1300 ilyen bűncselekményt sikerült bizonyítani, a rendőrök 224 bűnözőt bűnözőt fogtak el.

Éberség és tudatosság – a víziközmű szövetség szóvivője szerint ez a kulcs a csalások kivédésére. Mint mondta, munkatársaik csak megrendelésre és előre egyeztetett időpontban szállnak ki a helyszínre.

„Minden vízműves munkatársnak van céges munkaruhája, ami az adott víziközmű-szolgáltató logójával el van látva. Ez az, amit először tudunk ellenőrizni. ezt követi az, hogy milyen gépjárművel érkezett. Minden vízműnek céges, feliratozott, az adott szolgáltató nevével ellátott ellátott gépjárműje van„ - figyelmeztetett Kreitner Krisztina, a Magyar Víziközmű Szövetség szóvivője.

A Magyar Posta ügyfeleinek életét is megkeserítik az adathalászok. Legtöbbször fiktív nyereményekről értesítik a cég nevében az embereket. Panulin Ildikó, a posta szóvivője szerint 2019-ben 46 olyan nap volt, amikor egy nap alatt a 15-öt is meghaladta az ilyen bejelentések száma. A Posta – a rendőrséggel karöltve – az adathalászat kivédését segítő infografikát készített, amit az ország számos postáján kihelyeznek.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink