Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-26 18:16:00

Jogalap nélkül készítettek felvételeket a BKV sofőrjeiről a BKK belső ellenőrei

Ezt az adatvédelmi hatóság állapította meg. A szakszervezet szerint a módszerrel van a baj, ugyanis nem a buszokon található fedélzeti kamerákkal készültek a felvételek, ráadásul erről nem is tájékoztatták a dolgozókat. Az adatvédelmi hatóság elnöke törvénymódosítást javasol a renitens sofőrök kiszűrésére.

Jogalap nélkül készítettek felvételeket a BKV sofőrjeiről a BKK belső ellenőrei

Az egyik szakszervezet fordult a hatóságokhoz, hogy BKK megfelelő tájékoztatás nélkül készített kép és- hangfelvételeket a BKV munkavállalóiról. Mindezt azért, hogy a szolgáltatást megrendelő BKK-nak legyen bizonyítéka, ha éppen kötbérigénnyel lépne fel a BKV-nál megrendelt szolgáltatás színvonala miatt.

A szakszervezet nem vitatja az ellenőrzés szükségességét, de annak módszereit igen.

"Itt nem arról van szó, hogy fedélzeti kamera vette a dolgozókat, hanem oszlop mögül, innen-onnan, bujkálva, magukat fel nem fedő emberek filmeztek és a dolgozó 4-5 nap múlva tudta meg, hogy őt valaki titokban lekamerázta"

- mondta el az ATV Híradójának Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

Az adatvédelmi hatóság szerint egy új jogszabály elfogadásáig a BKK mint megrendelő nem ellenőrizheti a BKV dolgozóit.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke azt mondta: az adatkezelést a hatóság jogellenesnek minősítette, ezért csak arra van lehetőség, hogy a megfelelő jogszabályi háttér megszületéséig a BKV a saját dolgozóit ellenőrizze.

Híradónk kereste a BKK-t, de egyelőre nem reagáltak arra, hogy az adatvédelmi hatóság elmarasztalta a társaságot. A Budapesti cégekért felelős főpolgármester-helyettes pedig időt kért a határozat tanulmányozására.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink