Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-26 20:34:00

Csak üvegablakon keresztül beszélhetnek szüleikkel a karanténba zárt diákok

Az egyik diák édesanyja a hvg.hu-nak arról mesélt, hogy a gyerekek jó körülmények között vannak, ételt és laptopot is vihetnek be nekik, de személyesen nem adhatnak oda nekik semmit.

Csak üvegablakon keresztül beszélhetnek szüleikkel a karanténba zárt diákok

A portálnak az édesanya azt mondta: a gyerekeket és az őket kísérő felnőtteket tágas, kétágyas, külön fürdőszobával és tévével ellátott szobákban helyezték el a Szent László Kórházban létrehozott karanténban. Jó körülmények között vannak, teljes ellátást kapnak. Azért szigetelték el a gyerekeket kétágyas szobákban, nehogy megfertőzze egymást a csapat.

A közös hűtő a folyosón van, ahová csak szájmaszkban, gumikesztyűt viselve léphetnek ki, a hűtőhöz csak abban nyúlhatnak. A kérés az, hogy még így se tartózkodjanak ott túl sokáig. A hozzátartozók, rokonok, barátok 8-20 óra között bármikor meglátogathatják a karanténba zártakat – ez nemcsak a kiskorúakra, a felnőttekre is igaz. Ugyan a kórházban az influenzaszezon miatt látogatási tilalmat rendeltek el, az elkülönítetteket látogatókat mentesítették ez alól.

A kapcsolattartás nagyon jól működik – meséli az édesanya. A kórtermek egy hosszú, fedetlen teraszra nyílnak, egy hermetikusan lezárt üvegablakon keresztül látják egymást, és valamennyire egymás hangját is hallják. Inkább telefonon beszélnek, de más így, szemtől szembe – mesélte. Bármeddig maradhatnak, ő jellemzően több mint egy órát tölt ott naponta. A karanténban lévők teljes ellátást kapnak, de be lehet vinni ételt, italt, sőt, akár laptopot, plüsst is.

A korábbi hírekből kiderült, hogy a gyerekek zokogtak, mikor megtudták, hogy karanténba kell menniük a 3 hetes Erasmus+ program után. Az édesanya elmondása szerint ezt szülőként is nehéz volt feldolgozni.

Most a hvg.hu megtudta: nem a gyerekek szállása, hanem az iskolájuk volt Bussero községben, a lezárt területtől 13 kilométerre. Milánóba csak aludni jártak. A hét öt napján jártak be órára Busseróba ugyanazzal a metróval, ami Milánó városterületét köti össze a vásárterülettel, ahol most volt a divathét is, amelyen nagyon sok kínai is megfordult.

 

 

Az édesanya elmondása szerint a gyerekek már kezdenek megnyugodni, azonban azt tapasztalja, egyes szülők még mindig nem értenek egyet a karanténnal, és ezt a saját gyereküknek is elmondták, ami nem volt rájuk jó hatással. Ő viszont elfogadja az intézkedést, azt gondolja, így legalább jó helyen vannak a gyerekek, baj esetén azonnali segítséget kapnak. Szerinte ez a gyerekek, a szülők, illetve a közösség érdekét szolgálja, hiszen a diákok között vannak szegediek és békéscsabaiak is, akik a legrosszabb esetben országszerte szétterjeszthették volna a vírust.

A diákokkal szükség esetén pszichológus foglalkozik, de egyelőre egyikük sem kérte. Folyamatosan odafigyelnek rájuk, naponta többször megkérdezik, hogy vannak. Ő azt tapasztalja, az ápolók nagyon kedvesek és mosolygósak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink