Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-25 18:35:00

Ügyvédi kamara: a kormány legfeljebb a börtönzsúfoltság miatti kártérítések mértékén tud változtatni

Június közepéig felfüggesztik a börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítások kifizetését. Erről döntött a parlament. A Jobbik a Fidesszel szavazott. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint a korábbi kommunikációval ellentétben minden jogszerűen megítélt kártérítést ki fognak fizetni az érintetteknek.

Ügyvédi kamara: a kormány legfeljebb a börtönzsúfoltság miatti kártérítések mértékén tud változtatni

"Elfogadhatatlan, hogy bűnözők az adófizetők pénzéből kártárítéseket kapnak a fogvatartás körülményei miatt" -ezt az elmúlt hetekben többször is elmondta a miniszterelnök, aki jogszabályváltozást ígért.

Az országgyűlés 139 igen, 2 nem és 4 tartózkodással el is fogadta, hogy június 15-ig felfüggesztik a kártérítések kifizetését, május közepéig pedig - a nemzeti konzultáció lezárultával - új jogszabályt alkotnak. Az elfogadott törvény szerint szeptember végéig megszüntetik a zsúfoltságot a hazai börtönökben.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint a kormány maximum a kártérítés nagyságán tud majd módosítani. ugyanis az európai egyezmények alapján nem lehet megtagadni a jogszerű kártérítések kifizetését.

"Amit a régi törvény alapján megítéltek azt ki kell fizetni. Azt hiszem, hogy a rend itt helyreállt a korábbi kommunikációval szemben"

- mondja Bánáti János.

Az ellenzék szerint most azt a törvényt változtatta meg a Fidesz, amelyet 2016-ban Trócsányi László jegyzett és Gulyás Gergely nyújtott be. keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője pedig úgy fogalmazott: szánalmas, hogy a kormány egy gyűlöletkampányt is a saját hibájára, mulasztására épít fel.

A Jobbik vezérszónoka a szavazás előtt még bírálta a kormányt, azt mondták, ez a törvényjavaslat is a propaganda része. Aztán egy bő órával később 18 jobbikos képviselő a Fidesszel együtt megszavazta a törvényt.

Híradónk kérdésére, hogy miért voksoltak igennel, azt írták: nem a a Jobbik álláspontja változott meg, hanem a Fideszé, hiszen 4 éve ők szavazták meg a börtönbizniszt lehetővé tevő törvényt, amit egyedül a Jobbik utasított el. Ráadásul a jobbik támogatja a új börtönök építését.

"A baloldal ismét a bűnözők és a Soros-hálózat oldalán állt. Sem a szocialisták, sem Gyurcsányék, sem a párbeszédesek nem szavazták meg a kifizetések felfüggesztését"

- mondta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink