Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-25 12:10:00

MSZP: a jobboldali családpolitika megbukott

A jobboldali család- és népesedéspolitika nem működik, az elmúlt hat év legrosszabb születésszámadatát sikerült 2019-ben produkálni - mondta a szocialista Bangóné Borbély Ildikó keddi sajtótájékoztatóján arra hivatkozva, hogy 89 200 gyermek született a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.

MSZP: a jobboldali családpolitika megbukott
Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő

Az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette: 2014-ben kezdődött a családpolitika drasztikus átalakítása, aminek egyelőre annyi eredménye van, hogy a gazdagok gazdagabbak, a szegények pedig szegényebbek lettek, a születésszám pedig csökken.

Bangóné Borbély Ildikó összegzése szerint a jobboldali családpolitika ideológiája abból áll, hogy "legyél házas, keress jól, vállalj legalább három gyermeket és akkor esetleg kapsz az államtól támogatást".

Bírálta, hogy mindeközben a kormány nem vesz tudomást olyan égető problémákról, mint a lakhatási válság, a kivándorlás, továbbá az egészségügy és az oktatás állapota.

A baloldali családpolitika a helyzet megoldását komplexebben kezeli, nemcsak a már meglévő családokra fókuszál, hanem a fiatalok lakhatási problémáinak megoldásra is választ keres - ismertette. Megjegyezte, a 19-35 év közti korosztályból 885 ezer fiatal lakik még a szüleivel, számukra azonnal lakbértámogatást kellene bevezetni és bérlakásépítési programot kellene indítani.

Minden gyerek egyenlő és joga van az európai szintű oktatáshoz és egészségügyhöz - folytatta a politikus.

Hozzátette: olyan fizetéseket kell biztosítani a magyar fiataloknak, amelyből itthon is meg tudnak élni, és nem kell kivándorolniuk. 

Megélhetést, megfizethető lakhatást, megfelelő színvonalú oktatást és egészségügyet kell biztosítani ahhoz, hogy külföldről hazacsábíthassák a fiatalokat - mondta Bangóné Borbély Ildikó, megjegyezve, hogy minden 10. szülőkorú magyar nő külföldön él, és minden 6. magyar gyerek most már külföldön születik.

A képviselő arra is reagált, hogy Novák Katalin a Facebook-oldalán posztolta, hogy a KSH adatai szerint 2011-ben 1,23 volt gyermekvállalási kedv, 2019-ben pedig 1,43. Bangóné Borbély Ildikó rámutatott, a matematika szabályai szerint mindkét adat 1 gyermeket jelent ezért a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárnak azt is posztolnia kellene, hogy az elmúlt 6 évben, illetve kormányzásuk alatt hány gyermekkel kevesebb született Magyarországon az előző évekhez képest.

Novák Katalin néhány napja az Egyenes Beszédben a családpolitikáról így szólt:

 

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink