Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-25 20:36:00

Menczer Tamás: Öt magyar van a lezárt tenerifei szállodakomplexumban

A koronavírus már a szomszédban van: Horvátországban és Ausztriában is felütötte a fejét a járvány. Ennek kapcsán Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára volt az ATV Egyenes Beszéd vendége. Az államtitkár arról is beszélt, milyen óvintézkedéseket javasol a kormány.

Menczer Tamás: Öt magyar van a lezárt tenerifei szállodakomplexumban

Senki sem tud arra válaszolni, hogy Magyarország megúszhatja-e, egy biztos, hogy a kormány igyekszik minden megtenni, de senki nem tudja megmondani, mit hoz a holnap- mondta Menczer Tamás az ATV stúdiójában.
Jelenleg 11 európai ország érintett, az olasz érintett tartományok száma is nő, tegnap még csak 5 tartomány volt, ez mára 9-re nőtt.

Az államtitkár közölte, hogy a lezárt tenerifei szállodában 5 magyar tartózkodik, a tiszteletbeli konzul kapcsolatban van 2 családdal, és még egy külügyi munkatárs utazott oda az ő segítésükre. Egyelőre még nem kaptak információt arról, hogy mit terveznek a szállodakomplexumban lévő 1000 emberrel a spanyolok, és nincs információjuk arról, hogy az ott lévő magyarok rosszul lennének.

Két kamionos van eset van, az egyikük kint van Lombardiában, ő jól van, a szeparációja is biztosított. A másik kamionsofőr a római ügyeleti telefonon jelentkezett, hogy nem érzi jól magát, már a Szent László Kórházban van, megkezdték a két hetes karantén időszakát.

A japán hajón lévő magyarok közül egynek lett pozitív az eredménye, most zajlik a vizsgálat megismétlése- az információik alapján amúgy jól van, nem köhög, nincs láza.

Menczer hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak minden döntés meghozatalánál a magyar emberek biztonságának megőrzése az első, ezért arra kéri az emberek, hogy ne terjesszenek olyan álhíreket, hogy gazdasági érdekből nem zárják le a határokat. A reptereken hőkamerázás van, pont azokat a gyakorlatokat hajtják végre, mint a többi európai reptér.

Olaszországgal szemben egyik szomszédos sem vezetett be szárazföldi határzárat, korlátozást, a WHO sem javasol ilyen intézkedést. Menczer szerint, ha úgy alakul, akkor a határzár is játszhat, de még egy ország sem tart itt.
Arra a kérdésre, hogy több akkreditált vizsgálat hely kell, a tisztifőorvos asszony válaszát ismertette, aki szerint akkor tud a rendszer jól működni, ha centralizált.

A kormány minden szükséges feltételt biztosít, de jelzi, hogy nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött beteg jelenleg- közölte az államtitkár.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink