Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-25 19:24:00

Karácsony: Üzengetni lehet, de ezt a csatát nem a nyilvánosság előtt szeretném megvívni

Felfüggeszti a kormány a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy dönt, hogy nem Bán Teodórát, hanem Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé - ezt Gulyás Gergely jelentette be. Karácsony Gergely közben a Facebookon írta meg, hogy tisztán önkormányzati finanszírozásba vonják: a művészi szabadságukban veszélyeztetett színházakat, és egyetlen teátrumot sem adnak át a kormánynak.

Karácsony: Üzengetni lehet, de ezt a csatát nem a nyilvánosság előtt szeretném megvívni

„Nem adunk át egyetlen színházat sem a kormánynak, még ha kérik, akkor se: minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad. A művészi szabadságukban veszélyeztette színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásba vonjuk, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába” - ezt Karácsony Gergely jelentette be Facebook-oldalán.

"A fővárosnak annyi forrása van, hogy ezeket a színházakat tudja finanszírozni, más színházak esetében közös fenntartásra teszünk javaslatot, amennyiben ezt a kormány visszalöki, akkor természetesen ez egy új helyzet, akkor meg fogjuk vizsgálni, hogy mit tehetünk ebben a helyzetben" - mondt el a főpolgármester.

A színházigazgatók egyelőre nem szeretnének reagálni a kijelentésre, ugyanis, mint mondják: jelenleg is folynak a tárgyalások. A tisztán önkormányzati finanszírozású színházak mellett lesznek a fővárosban vegyes – vagyis állami és önkormányzati –, és tisztán állami finanszírozási kőszínházak is.

"A kormány kész államilag is fenntartani a főváros tulajdonában álló színházakat, amennyiben a működtetést a főváros át kívánja engedni. Tehát a döntés a fővárosé, a tulajdonjog a fővárosé, ha a működtetést át kívánják adni, akkor a kormány az adott színházat teljes egészében fenntartja és működteti"

- ezt már Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter mondta. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy amennyiben a fővárosi közgyűlés úgy dönt, hogy nem Baán Teodórát, hanem Benkő Nórát választja meg a Szabadtér Színház ügyvezetőjének, a kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról folytatott tárgyalásokat.

"Ebben az esetben a főváros akkor működtesse a saját színházait, de abban nem tudunk segítséget nyújtani, hogy egy szakmai bizottság véleményét a főváros teljes egészében figyelmen kívül hagyja" - jelentette ki.

"Üzengetni lehet a sajtón keresztül, de ha megállapodást akarunk, akkor szerintünk ez nem helyes. Nem szeretném ezt a vitát a nyilvánosságon keresztül megvívni"

- reagált a főpolgármester.

karácsony Facebook-bejegyzésében leírta: a Szabad-Tér Színházat tisztán önkormányzati forrásból finanszírozzák majd. Ahogy fogalmazott: ezt a színpadot többek között független színházi produkciók befogadására is alkalmas helyszínné teszik, ehhez igazítják a cég jogi státuszát és működtetését.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink