Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-25 14:41:00

Az infláció az egekben, de a jegybank nem lépett

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa február 25-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki kamatkondíciókat, vagyis az alacsony, 0,9 százalékos alapkamaton se változtatott. A forint árfolyama nem reagált a bejelentésre, maradt a 337-es szinten.

Az infláció az egekben, de a jegybank nem lépett

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke gyakorlatilag már február 13-án bejelentette, hogy a hónapban semmiképpen nem várható az alapkamat emelése. Az alelnök egy háttérbeszélgetésen reagált arra, hogy 2020 januárjában évek óta nem látott, és a jegybank inflációs célját messze meghaladó szintre ugrott az áremelkedés üteme. Illetve arra, hogy a forint árfolyama történelmi mélységekbe zuhant, áttörte a 340 eurós szintet is.

Az alelnök lényegében azt közölte, hogy az infláció egyszeri hatások miatt ugrott meg, várhatóan hamarosan visszatér a cél közelébe. Az alapkamat emelése egyelőre nincs terítéken, a jegybank egyéb eszközökkel igyekszik kordában tartani az inflációt és a forint árfolyamát – de a kamatemelés sincs kizárva, a jegybank menetrendje alapján erről legkorábban márciusban várható döntés.

Nagy Márton nyilatkozata is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a forint árfolyama, a 340 forintot meghaladó euróár után erősödni tudott.

Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza is arra számított, hogy a következő hónapokban az infláció mérséklődni fog, a januári adat csak kiugrás volt. Az elemző szerint hiába ért el nyolcéves rekordot az infláció, a jegybanknak nem kell a monetáris politika megváltoztatásával reagálnia. Előrejelzésünk változatlan kamatkörnyezet mellett is 3,5 százalék körüli átlagos inflációt számszerűsít 2020 egészére nézve.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink