Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-25 06:10:00

Huth Gergely: az amerikai központ nem engedi helyreállítani a Pesti Srácok YouTube csatornáját

Itthon és külföldön is számos példa volt a tech-óriások és sok követővel rendelkező felhasználóik közötti konfliktusra. Itthon az EP-kampány hajrájában Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke Facebook-oldalának megszüntetése, majd most a Pesti Srácok YouTube-oldalának felszámolása. A Harcosok Klubja vendége Huth Gergely, a Pesti Srácok.hu főszerkesztője volt.

A Spirit FM-en futó műsor vitájában a Google nem kívánt részt venni, az alábbi közleményt jutatta el:

„A YouTube zéró toleranciát gyakorol minden olyan tartalommal szemben, amely a gyermekeket szexuálisan kizsákmányolja vagy kihasználja. Egyértelmű irányelveink vannak az ilyen tartalmakkal szemben, minél gyorsabban eltávolítjuk azokat, valamint jelentjük a hatóságoknak, a kapcsolódó csatornát pedig azonnal töröljük.”

Huth erre azt reagálta, hogy a Google elfelejtette azt a vádat hozzátenni a leíráshoz, hogy ürgebőrbe vart adóvevőkkel tartja a kapcsolatot Vlagyimir Putyinnal, ennyire abszurdnak tartja a válaszukat. A Pesti Srácok főszerkesztője elmondta, hogy igyekeznek minden hazai és európai jogszabálynak megfelelni, nem akartak pedofil vagy gyermek pornográf tartalmat terjeszteni, pont ezek leleplezése volt a cél. Azt gondolja, hogy miután a Google felsővezetői szinten is meggyőződött erről, helyre kellett volna állítaniuk a csatornájukat.

Huth szerint a Google hazai vezetője, Bíró Pál partner volt, levelezésben megígérte, hogy ha a csatornát nem is sikerül helyreállítani, nyithatnak egy újat, ott az archívumukat helyreállítják. Aztán egyszer csak jött a válasz, hogy az amerikai központban ezt sem engedik.

Szerinte az ügyükben hús-vér emberek döntöttek, meggyőződésből, és szeretnék a bíróságon is bebizonyítani, hogy a Google saját szabályzatával ellentétes módon. Az ÁSZF-ben az szerepel, hogy háromszori figyelmezetés után megszüntethetnek egy YouTube csatornát, ehhez képest az övéket figyelmeztetés nélkül szűnt, sőt, a más néven elindított új csatornát is leszedték.

Kérdés, hogy jogsérelem esetén hova lehet fordulni, mivel a Facebooknak itthon még képviselete sincs, a Google ilyen szempontból korrektebb, benne van az ÁSZF végén, hogy preferálja, hogy adott ország bírósága előtt intézzék a vitás ügyeket- mondja Huth. Ezért készpénznek veszik, hogy Magyarországon fogják tárgyalni az esetet, bár a Google azt mondta, hogy a tartalommal kapcsolatos kérdéseket Írországba és Amerikában hozzák meg.

A Google letörölhetetlenül kínálja magát az ismerőseink, általunk kedvelt zenék elérhetően rajta keresztül, hiába van informatikailag alternatívája a YouTube-nak, Google-nek, valójában monopolhelyzetben vannak és közszolgáltatást végeznek, ezért be kellene tartaniuk az adott országnak az erre vonatkozó rendelkezéseit.

Huth visszaemlékezett, hogy volt előzménye annak, hogy a Google „rájuk fog” szállni. Tavaly nyáron kint voltak a kollégái a Budapest Pride-on, és egy „bohóckodós” videót forgattak, és ennek kapcsán kaptak egy figyelmeztetést. Amire ők fellebbezést nyújtottak be, és a mai napig nem kaptak rá választ.

Ennek ellenére ő pártatlanságot várna el a techcég részéről, hiszen a bíróságtól is függetlenség várunk el, azt, hogy ne befolyásolja az ítéletet a bíró nemi identitása vagy politikai meggyőződése. Egy olyan cégnek, ami ilyen szinten avatkozik be a napi életünkbe, annak nem hogy meg kell felelnie az alkotmányos elvárásoknak, hanem triplán kell megfelelnie, teljesen átláthatóan és törvényesen kell működnie.

„Tiltsanak ki, de adjanak valami jogorvoslati fórumot”- mondja Huth arra reagálva, hogy ha meg is sértették volna a YouTube szabályzatát, akkor is biztosítani kell jogorvoslati lehetőséget, hogy 7 év munkája ne vesszen a semmibe.

Huth szerint Amerikában nagyon rossz a trend, Donald Trump kijelentési is ismertek ebben a témában, aki úgy nyilatkozott, hogy a Google-el és a Twitterrel szemben nyerte meg az elnökválasztást, és nem a Demokrata párttal szembe.

Huth szerint a techcégeknek rá kell jönniük, hogy Európában és Magyarországon nem csinálhatnak meg bármit, itt számon kérik a szólásszabadság és emberi jogok érvényesülését.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink