Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-22 05:50:00

Már 2022-ben megkezdődhet a 3-as metró meghosszabbítása

Megkezdte a 3-as metró meghosszabbításához szükséges engedélyezési tervek elkészítését a BKK. A metróvonal északi végállomása a tervek szerint Újpest központ helyett a Megyeri útnál lenne, ez négy új megállót jelentene. A BKK projektvezetője szerint az építkezés akár már 2022-ben megkezdődhet, ha lesz rá pénz. Újpest polgármestere úgy látja, a főváros uniós támogatás nélkül nem tudja finanszírozni a projektet, ez viszont a kormányzat hatásköre.

Megkezdődhet a 3-as metró meghosszabbítása

Nemsokára már nem Újpest-központ lehet a 3-as metró északi végállomása: a BKK ugyanis megkapta a felhatalmazást a fővárostól arra, hogy elkészítse a metróvonal meghosszabbításának engedélyezési terveit, illetve a szükséges megvalósíthatósági tanulmányokat. A projekt feltételeiről nemrég egy lakossági fórumon egyeztetettek a BKK-val az érintett kerületek vezetői.

Újpest polgármestere szerint a metróvonal meghosszabbítása fontos kérdés a kerület számára, hiszen megkönnyítené az agglomerációból naponta beáramló embertömeg közlekedését. A beruházás viszont legalább 110 milliárd forintjába kerülne a fővárosnak. „Ehhez egy európai uniós támogatásra is szükség lenne, ugye új programozási év kezdődik 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozólag, lehetne allokálni a költségeket, amennyiben a kormány is úgy gondolja, hogy az M3-as metrót meg kell hosszabbítani” - mondta Déri Tibor, a IV. kerület polgármestere.

Az új végállomás Újpest központ helyett a Megyeri útnál, a 14-es villamos jelenlegi végállomásánál lenne, a vonal meghosszabbítása 4 új megállót jelentene. A BKK projektvezetője szerint az építkezés akár már 2022-ben megkezdődhet.

A Közlekedő Tömeg egyesület elnöke szerint bár a beruházás könnyebbséget jelentene az Újpestről és környékéről ingázóknak, ár-érték arányban nem ez a legjobb elképzelés, amivel egyszerűsíteni lehetne Budapest közlekedését.

A néhány nappal ezelőtti lakossági fórumon elhangzott, hogy a kivitelezés mintegy hat évet vesz majd igénybe – ha lesz rá pénz. Azt, hogy a projekt kap-e uniós támogatást, egyelőre nem tudni, ez ugyanis a kormányzat hatásköre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink