Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-21 20:22:00

Konzultáció után akár külön is indulhat a DK? – Dobrev Klára válaszolt

A DK EP-képviselője az átigazoló MSZP-s polgármesterekről, ennek ellenzéki összefogásra gyakorolt hatásáról, valamint arról beszélt az Egyenes Beszédben, ha a választók azt javasolják a konzultáción, külön indul-e a DK 2022-ben.

A DK-hoz igazolt két MSZP-s polgármester

 

Dobrev Klára szerint semmi meglepő dolog nincs a két polgármester, Szaniszló Sándor és Kiss László az MSZP-ből a DK-ba való átigazolásával.

Dobrev úgy látja, hogy a DK egy vonzó politikai közösség- az elmúlt hónapokban jöttek át Momentumtól, a Liberálisoktól, de párton kívüliek is, például Dávid Ferenc vagy akár Kálmán Olga. Az EP-képviselő szerint ez nem egy személyeknek szóló döntés, hanem egyszerűen látszik, hogy a DK körül pezseg a politikai levegő, amit ő egyértelműen sikerként könyvel el.

Hangsúlyozta, hogy nagyon örül a DK erősödésének, de az a legfőbb a feladatuk, hogy 2022-ben leváltsák a Fideszt, amire jelen állás szerint egy párt önmagában nem képes. Ez egy olyan erős politikai parancs, aminek minden pártnak engedelmeskedni kell – mondta Dobrev. 

A DK éppen azért indított konzultációt, hogy az emberek mondják meg, hogy mi az szerintük, ami a sikeres ellenzéki politikához és kormányváltáshoz kell. Műsorvezetői kérdésre, ha a választók azt javasolják, hogy a DK egyedül induljon, azt reagálta, hogy ha ez ellenzéki szavazók úgy gondolják, hogy egyedül kell egy pártnak indulnia, és a túlnyomó többség ezt a véleményt képviseli, akkor meg kell próbálni. 

Az európai minimálbér kérdésében szintén online kérdőívet indított a párt. Pár nap alatt több, mint 10 ezren töltötték ki, amit Dobrev bízatónak tart, hiszen ez még a szakmai egyeztetés időszaka, szakemberekkel tárgyal jelenleg.

A helyzetfelmérés fázisában vannak, az elkövetkezendő fél- háromnegyed évben mindenkit meg akar hallgatni. A beérkező válaszokból

a szakszervezeti jogok és az érdekegyezetés hiányát szűrte le, sokkal gyakrabban előjött ez, mint ahogy Dobrev gondolta volna. Szerinte a kormány gyakorlatilag lehetetlenné tette a sztrájkot, igazán fenntartható magas béreket pedig csak erős szakszervezetekkel lehet elérni. 

A mostani európai uniós költségvetési javaslattal sok kritikájuk vannak: kevés az összeg, nincsenek benne saját források (az európai multicégek adója kikerülni látszik).

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink