Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-20 15:26:00

Kocsis Máté: A Fidesz nem osztja a KDNP-s véleményt az Emberi Jogok Európai Egyezményről

Az elhangzott mondat egy KDNP-s képviselő véleménye, amit nem osztunk - nyilatkozta az atv.hu-nak Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról, hogy a KDNP-s Vejkey Imre a “börtönbiznisz”-javaslat parlamenti vitájában azt mondta: "itt az idő az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásáról, vagy bizonyos pontjainak a felfüggesztéséről gondolkodjon el a kormány”.

Kocsis Máté: A Fidesz nem osztja a KDNP-s véleményt az Emberi Jogok Európai Egyezményről
Fotó: MTI

A Fidesz az Emberi Jogok Európai Egyezményének tartalmával egyetért. Az elhangzott mondat egy KDNP-s képviselő véleménye, amit nem osztunk. A Fideszt a magyar emberek véleménye érdekli a börtönbiznisszel kapcsolatban, azt tartjuk jelenleg fontos kérdésnek - nyilatkozta Kocsis Máté az atv.hu kérdésére.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét az után kérdeztük meg, hogy Vejkey Imre (KDNP), az igazságügyi bizottság elnöke az elítéltek kártalanítása, az úgynevezett “börtönbiznisz”-javaslat parlamenti vitájában arról beszélt: Strasbourgban a bíróság precedens ítéleteivel támogatta a börtönbizniszt, a magyar bíróságokkal együtt a bűnözők oldalára állt. Szerinte ez nem előremutató európai joggyakorlat. A bíróság ellen érvelve felhozta a bangladesi menekülteknek megítélt kártérítést is. "A strasbourgi döntések sértik az állam kompetenciáját, az ítéletek mögött globális csoportok érdekei húzódnak meg".

A hvg.hu tudósítása szerint ezen a ponton Vejkey Imre kijelentette: ezért szerinte "itt az idő az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásáról, vagy, hogy bizonyos pontjainak felfüggesztéséről gondolkodjon el a kormány".

Erre a nagy visszhangot kiváltó kijelentésre reagált most Kocsis Máté portálunknak azzal, hogy a Fidesz az emberek véleményét szeretné megismerni.

Soha nem tárgyalt a kormány olyan előterjesztést, ami az Emberi Jogok Európai Egyezményének a felfüggesztésére vagy felmondására irányult volna. A kormány a börtönbizniszről indít konzultációt nem az egyezményről - tudatták az atv.hu kérdésére a Miniszterelnökség részéről, miután a KDNP-s Vejkey Imre pont ezt szorgalmazta a “börtönbiznisz” javaslat parlamenti vitájában.

Ajánlom

További belföldi híreink