Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-21 06:10:00

Kamu "csodaszereket" árult egy internetes oldal

Csoda készítményeket kínál szív-, és érrendszeri problémákra, valamint magas vérnyomásra egy internetes oldal, a Magyar Kardiológusok Társasága neve alatt. A társaság elnöke híradónknak azt mondta: ezt a készítményt korábban más néven árulták, néhány hete viszont új néven jelent meg a piacon, rájuk hivatkozva. A tudományos szakmai szervezet arra kéri a betegeket, hogy gyógyszeres kezelést csak orvos javaslatára kezdjenek el.

Kamu "csodaszereket" árult egy internetes oldal

A Magyar Kardiológusok Társasága tudományos szakmai szervezetként nem végez reklámtevékenységet konkrét készítményekkel kapcsolatban. – írja a társaság hivatalos Facebook oldalán. A bejegyzést azért osztották meg, mert az utóbbi időben a nevükkel olyan készítményeket promotáltak, melyek a legkülönbözőbb szív- és érrendszeri betegségek, és a magasvérnyomás-betegség kezelésére javasolnak azonnali megoldást.

"Nem csak azért jelentenek veszélyt a betegekre, mert ismeretlen eredetű bevizsgálatlan tablettákat kínálnak fogyasztásra, ami ugye jobb esetben semleges hatású, tehát nem árt, nem használ, hanem azért is, mert ezzel egyidejűleg a betegeket az orvos által előírt terápia elhagyására biztatják"

- mondta Prof. Dr. Csanádi Zoltán, a társaság elnöke.

A szervezet tavaly novemberben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez fordult, akik a Népegészségügyi Központnál kezdeményezték a termékeket népszerűsítő honlapok letiltását a fogyasztók megtévesztése miatt.

"A Nemzeti Népegészségügyi Központ válaszlevelében azt írta, hogy felkérték az Intézetet a kérdéses készítmény laboratóriumi bevizsgálására és próbavásárlások elvégzésére is. Úgy tudjuk, hogy ezek a vizsgálatok jelenleg folyamatban vannak" - nyilatkozta Prof. Dr. Járai Zoltán, a társaság főtitkára.

Az internet hemzseg az azonnali gyógyulást ígérő készítményektől. Ezen a weboldalon azt írják, készítményük már az első hat órában normalizálja a vérnyomást, az erek rugalmassága pedig mindössze egy kúra alatt visszaszerezhető. A termék azonnal megrendelhető, ráadásul most féláron kínálják.

Magyarországon azonban a jogszabály szerint csak működő gyógyszertár üzemeltethet gyógyszert értékesítő weboldalt. Ez a kis logó jelzi, hogy megbízható forrásról van szó. A Hamisítás Elleni Nemzeti Szervezet azt mondja a fogyasztónak tudnia kell, hogy a vásárlót nem szankcionálja a büntetőjog.

"Tehát ha neki valamilyen problémája van attól a gyógyszertől, amit az interneten szerzett meg, nyugodtan elmehet az orvoshoz, és nyugodtan elmondhatja, hogy ilyen és olyan tünetem van. Ezt a gyógyszert nem a legális forrásból szereztem be, hanem az illegális csatornán keresztül. Semmilyen bántódása nem lesz"

- mondja a gyógyszerhamisítási munkacsoport vezetője, Dr. Iku Lívia.

A szakértők szerint gyógyszer-, vagy étrend-kiegészítő vásárlása előtt érdemes leellenőrizni a terméket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapjának adatbázisában.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink