Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-19 18:17:00

Újabb fordulat a lúgos orvos ügyében: megszólalt az áldozat ügyvédje

A lúgos orvos áldozatának kedvezhet az, hogy az ügy visszakerült a Kúriára felülvizsgálatra - erről beszélt híradónknak a nő ügyvédje. Most ugyanis nem csak az orvos, hanem az áldozat fellebbezését is felülbírálhatják, így az ügyet szándékos gyilkossági kísérletté minősíthetik át. Bene Krisztián korábban panaszt nyújtott be a másfél évvel ezelőtti ítélet ellen, mert egy időközben hozott új törvény alapján szerinte sérültek az alkotmányos jogai.

 

„A kiszabható büntetés felső határát el nem érő, 11 évnyi szabadságvesztést tartok indokoltnak…”

Ez ellen a jogerős ítélet ellen nyújtott be alkotmányjogi panaszt a lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztián, akinek az ügye most felülvizsgálatra újra a Kúria elé kerül. A férfi azt kifogásolta, hogy miközben az ügye zajlott, új büntetőeljárási törvény lépett hatályba, emiatt pedig elesett a valódi felülvizsgálat lehetőségétől.

A hét ével ezelőtt Renner Erikát egy sisakos-maszkos támadó a lakásában megkötözte, elkábította, majd maró lúggal öntötte le a nemi szervét. A bíróság Bene Krisztiánt több vádpontban is bűnösnek találta.

Renner Erika ügyvédje szerint a felülvizsgálat nekik kedvezhet: korábban ugyanis nem csak a lúgos orvos fellebbezését nem bírálta felül a Kúria az új törvény miatt.

„Így járt az én fellebbezésem is, hiszen a megismételt másodfokon lefolytatott bizonyítás során az igazságügyi orvos szakértők nagyon részletesen nyilatkoztak arról, hogy bizony az elkövető tudatának át kellett fognia azt, hogy a tettének halálos következménye is lehet” - mondja Gál András.

Az ügyvéd szerint, ha most felülbírálják az ügyet, a Kúria akár szándékos emberölési kísérletté is átminősítheti. A mostani döntéssel egyébként a 12 szavazó bíró közül csak 6 értett egyet, a többiek különvéleményt fűztek a határozathoz.

Közben a „Nem tehetsz róla, tehetsz ellene” nevű Facebook-oldal azt írta: ők ott lesznek Erikával, ahányszor csak kell. Az oldal alapító szerkesztője szerint az ehhez hasonló ügyek azt üzenik, hogy a magyar jogrendszer a bántalmazókat védi.

„Ez az üzenet rendkívül veszélyes, mert egyrészt ijesztő hatással lehet a látencia konzerválására vagy akár növekedésére is, miközben a közbizalmat erőteljesen rongálja, nem csak a sértetti oldalon, hanem bárki, aki ránéz erre az ügyre, azt látja, hogy de hát akkor hol van a jogbiztonság?”

– véli Mérő Vera, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook oldal alapító szerkesztője.

Bene Krisztiánnak egyébként a rossz börtönkörülmények miatt egy 2019-es végzés szerint 591 ezer forint kártérítést ítéltek meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink