Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-19 20:46:00

„Szerintem a Fidesz sem tudja konkrétan, hogy mit csinál" - így reagáltak itthon Orbán memorandumára

Stratégiai irányváltást javasol az Európai Néppártnak Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a Néppárt balra tolódott, ezért vissza kellene térni a jobboldali, keresztény gyökerekhez. A szakértő úgy látja, hogy a Fidesz arra törekszik, hogy a Néppőárt tagja maradhasson. Szélsőséges esetben azonban, akár a szövetség szakadásához is elvezethet Orbán Viktor javaslatcsomagja.

 

Az Európai Néppárt vezetésének címezte okfejtését Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a Néppárt számos korábbi alapelvét adta fel, vagy távolodott el azoktól. Egy centrista, a keresztény jobboldalról baloldalra csúszó pártszövetségnek látja a Néppártot. Egy olyan pártszövetségnek, amelyet ma már nehezen lehet megkülönböztetni liberális, szocialista oldaltól. Éppen ezért stratégiai irányváltást javasol a párt vezetésének. Azt, hogy térjenek vissza a korábbi elvekhez, politikai örökséghez.

A Fidesz szerint Orbán Viktor memoranduma egy jobbító szándékú javaslat.

„Egyrészt értékeli a jelenlegi helyzetét a Néppártnak, másrészt pedig javaslatokat is tesz, hogy milyen irányba kellene elmozdulnia a Néppártnak ahhoz, hogy újra egy, Európában újra egyik legerősebb és megkerülhetetlen erő legyen”

– véli Böröcz László, kormánypárti országgyűlési képviselő.

A Jobbik szerint nem igazán tudni, hogy mi a célja a Fidesznek, maradni a Néppártban, vagy távozni onnan. A párt országgyűlési képviselője azt mondta: olyan, mintha a Fidesz a helyét keresné.

„Szerintem a Fidesz sem tudja konkrétan, hogy mit csinál most az európai fronton, hiszen őket is meglepte az európai uniós választásoknak az eredménye. Hogy azok a populista pártok, akikkel most karöltve vannak, nem értek el akkora átütő sikert” – véli Nunkovics Tibor, Jobbikos képviselő.

Az LMP a Néppárt belső ügyének tekinti a kérdést.

Pulai András szerint az tény, hogy a Fidesz szeretné a Néppártot jobbra tolni, illetve ehhez keres szövetségeseket. I Orbán Viktor levele pedig inkább nyomásgyakorlás, mint ultimátum, a kormánypárt célja ugyanis egyértelműen az, hogy a Néppárt tagja maradjon.

„Szerintem könnyen elindíthatja azt a folyamatot, amit a Fidesz szeret, illetve egy olyat is, ami a Fidesz szándékával ellentétes, ugyanis ez összefogásra sarkallhatja azokat a szereplőket is, akik a Fidesz ellenében vannak”

– fejtette ki a Publicus Intézet stratégiai igazgatója.

Pulai András szerint a memorandumban megfogalmazott törekvések ambiciózusak, de ha már foglalkoznak vele, az is jó lehet a Fidesznek és szövetségeseinek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink