Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-19 19:27:00

Palkovics László ismertette a kormány klímavédelmi akciótervét

Meghatszorozza a kormány a következő 10 évben a naperőművek kapacitását, és támogatja az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát - ez is elhangzott, amikor Palkovics László sajtótájékoztatóján a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének a részleteit ismertette.

Palkovics László ismertette a kormány klímavédelmi akciótervét
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, fotó: MTI

Július 1-jével kezdődik a klíma-és természetvédelmi akcióterv, akkor megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, és ugyanezzel a dátummal létrehozzák a Hulladékgazdálkodási Hatóságot is.

Az új hatóság feladata lesz a hulladék-gazdálkodási ágazat ellenőrzése, az illegális hulladéklerakók felkutatása és büntetése, illetve az ingatlantulajdonosok kényszerítése, együttműködésben az önkormányzatokkal, a hulladék eltávolítására - mondta Palkovics László innovációs miniszter mai sajtótájékoztatóján. Kérdésre reagálva, hogy hogyan zajlik majd az ellenőrzés, azt válaszolta: limitált lesz a hatóság létszáma, több ezer embert a hatóság nem tud működtetni.

Palkovics László ennél fontosabbnak nevezte, hogy mindenkinek van felelőssége az ügyben, az önkormányzatoknak, a földtulajdonosoknak és az állampolgároknak is. A hatóságnak különböző jogosítványai lesznek, felszólítási joga is lesz és valamilyen formában szabálysértési eljárást kezdeményezni is tud, de rendelkezik majd technológia- és minőségbiztosítási feladatokkal is.

Szigorúan fellépnek a multinacionális cégekkel szemben, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak. A magyar kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelését 32 milliárd forinttal támogatják.

Környezetbaráttá alakítják a Mátrai Erőművet, annak lignites egységeit fokozatosan kivezetik, 2025-öt követően a széntüzelés leáll. Ezzel párhuzamosan fejlesztik a földgáz-alapú, illetve az olyan korszerű technológiákat, mint a napelemes áramtermelés, a villamosenergia-tárolás, az erőmű hulladékégető kapacitásának növelése. 

Vége az egyszer használatos műanyagoknak

A sajtótájékoztatón a miniszter azt is megerősítette: betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, megvédik a hazai folyókat a külföldről ide érkező hulladékoktól. És elvárják a multinacionális cégektől, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak, a következő 10 évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását, támogatják az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát. Bevezetik a Zöld Államkötvényt, és minden újszülött után 10 fát ültetnek, ez mint mondta, évente “nagyjából” 1 millió körül lesz.

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás során 2021-ig 150 ezer hektárnyi védett természeti területen gondoskodnak az élőhelyek helyreállításáról és a megőrzés feltételeinek megteremtéséről. Az erdős terület 2030-ra 27 százalékra nő – tette hozzá.

Palkovics László azt is megerősítette, hogy 2030-ra az országban előállított energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes lesz. A magyar energiastratégia alapja, hogy az áramellátás jelentős hányadát elsősorban atomenergia és napenergia biztosítsa.

A magyar háztartásokat segítik, hogy saját maguk dönthessenek az energiafogyasztásuk mértékéről és az időzítéséről. 2030-ig legalább 1 millió okos fogyasztásmérőt telepítenek - hangzott el.

Az akcióterv keretében megreformálják az elektromobilitás ösztönzési rendszerét, hogy a kis és olcsó autók nagyobb támogatást kapjanak. Minden új építésű társas-, és irodaházban lehetőség lesz az elektromos autók töltésére. De támogatják az alacsony és nulla kibocsátású járművek beszerzését a közösségi közlekedésben is.

Nem lesz klímaügyi minisztérium

Kérdésre válaszolva Palkovics László közölte: nincs olyan terv, hogy külön környezetvédelmi- vagy klímaügyi minisztériumot hozzanak létre.

“Ez nem hatalmi kérdés, hanem praktikus kérdés. Sokkal egyszerűbb, a klíma és az energiapolitika “horizontális ügy”, kontraproduktív lenne, ha ennek egy önálló minisztériuma lenne - tette hozzá.

Nemzeti konzultáció: nem lesz klíma kérdés

Palkovics László kérdésünkre azt mondta, a nemzeti konzultáción nem lesz klímaügyi kérdés, mert karácsony előtt már volt lehetőség arra, hogy a kormany.hu-n az emberek kitöltsenek egy klímavédelemmel kapcsolatos kérdőívet. “Ez kifejezetten jól sikerült” - mondta a miniszter, felidézve, hogy 208 ezren töltötték ki, és minden olyan kérdésre, ami a klíma- illetve az energiapolitikára vonatkozik a ”bölcs válaszokat kaptak”.

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink