Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-18 20:48:00

Sokkal nagyobb kárt okozott a vihar a korábban becsültnél: ezért érdemes sietni a javítással

A korábban becsültnél jóval többet, akár három milliárd forintot is fizethetnek a biztosítók a viharkárok miatt. A legtöbb bejelentés megrongálódott tetők miatt érkezett. Pénteken ismét viharos szélre számíthatunk.

Sokkal nagyobb kárt okozott a vihar a korábban becsültnél: ezért érdemes sietni a javítással

Csak két nap alatt 760-szor riasztották a Katasztrófavédelmet a múlt héten. A viharos szél villanyvezetékeket szakított le, fákat döntött ki és épületeket rongált meg. Több mint 17 ezer háztartásban pedig órákig nem volt áram. Hagyományosan a május-augusztusi időszak számít a viharszezonnak, most azonban az év második hónapjában keletkezett rekord összegű viharkár.

"Ez a február eddig rendkívül időjárást hagyott maga mögött. Több mint 32 ezer bejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz az első két hét viharai nyomán. És, arra lehet számítani, hogy olyan három milliárd forint körüli kifizetésre lehet számítani ezeknek a pusztításoknak a nyomán"

- mondta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

A cégek átlagosan 100 és 130 ezer forint körüli biztosítási összeget fizettek ki. Ennél azonban jóval több kárt okozhattak a szélviharok, mert nagyjából minden negyedik ingatlan nincs biztosítva.

Az Országos Katasztrófavédelem azt kéri, hogy a szél okozta a károkat minél előbb állítsák helyre a tulajdonosok.

"Lehet, hogy csak egy tetőcserép mozdul el. Lehet, hogy a bádoglemez kicsit megtépte a szél, lehet, hogy a kéménynek az egyik téglája fordult ki, de ha most ezeket nem állítja helyre, akkor a következő alkalommal már vagy az egész tető fog elrepülni, vagy az egész kémény fog kidőlni"

- figyelmeztet Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Pénteken újabb viharos erejű szélre lehet számítani. A széllökések az ország több megyéjében is meghaladhatják a 70 kilométer/órás sebességet.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink