Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-18 18:02:00

Magyar György kiakadt: megbolondítják az állampolgárokat, közben pedig előre meghozták a döntést

Fiala János Magyar György ügyvéddel a Semjén Zsolt által hétfőn benyújtott, a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetéséről szóló törvényjavaslatról, valamint annak rövid és hosszú távú hatásairól beszélgetett a Spirit FM Keljfel Jancsi! című műsorában.

Magyar György kiakadt: megbolondítják az állampolgárokat, közben pedig előre meghozták a döntést

A javaslatban szó szerint a következő szerepel: „Az országgyűlés a bűncselekmények áldozatainak érdekeinek érvényesítésére szem előtt tartva az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapjogait, valamint a társadalom igazságérzetét, a s következő törvény alkotja: Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy a nemzeti konzultáció eredménye alapján a bűncselekményekből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmények áldozatainak érdekeit érvényre juttató új szabályozási rendszert dolgozzon ki 2020. május 15-éig.”

Magyar György ügyvéd szerint az egész javaslat egy nagy cirkusz, úgy látja, hogy a nagy sürgősségnek van egy komoly átlátszó része, mégpedig az, hogy a törvényalkotó előre tudja, mi lesz a nemzeti konzultáció eredménye. Az ügyvéd szerint a kérdéseket is úgy fogják megfogalmazni, hogy abból előre lehet tudni a válaszokat. „Hitler időszakában fordult elő olyan, hogy megszüntették a demokratikus hozzászólás lehetőségeit és a népszavazást, és helyébe nemzeti konzultációt ültették”- ezért ez a tempó az ügyvéd szerint nagyon rossz emlékeket kelt.

A tervezetben ezen felül szerepel az is, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága ne haladja meg a teljes (100 százalékos) kihasználtságot - Magyar György szerint ez egy őrület, 10 év alatt nem sikerült megszüntetni a börtöntúlzsúfoltságot, most szeptemberre sem fog sikerülni ezzel a javaslattal.


Az ügyvéd szerint az a probléma, hogy a börtönpolitikai tendencia ellentétes ebben a jogszabály-tervezetben szereplőkkel, továbbá születni fog egy másik törvény is, ami megszünteti a feltételes szabadságra bocsátásnak lehetőségét erőszakos cselekményeknél.

Magyar úgy számolja, hogy ennek hatására egyharmaddal növekedni fog a börtönnépesség, több lesz a költség vele, több büntetés végrehajtási intézetet és helyet kell biztosítani, a személyzetről nem is beszélve. A büntetőpolitika tehát szembe megy azzal a törekvéssel, hogy csökkenjen az elítéltek száma.

A műsorvezetői kérdésre, hogy miről is szól ez a javaslat, Magyar György ügyvéd elmondta, hogy „a néplélek megbolondítása kapcsán arról beszél a hatalom, hogy itt börtönperek vannak az állammal szemben”, az ügyvéd viszont állítja, hogy itt semmilyen perek nincsenek. Strasbourgban olyan döntések születtek, melyek alapján Magyarországnak kártalanítási összegeket kell fizetniük azoknak, akik olyan túlzsúfolt körülmények között vannak, amelyeket az európai egyezmények tiltanak. Ezért Magyarország 2015-ben Trócsányi miniszter javaslatára törvényt fogadott el, és 2017-től kezdve magyar bíróságok a magyar törvény alapján, peren kívüli eljárásban hoztak határozatokat, amelyben bírói mérlegelés alapján meghatározták melyik panaszosnak jár kártalanítása napi 1200-1600 forint értékben- magyarázza az ügyvéd.

Annak kapcsán, hogy mi lehet a kormány tényleges célja a javaslattal, az ügyvéd azt mondta, hogy az egész egy nagy lufi, aminek az a lényege, hogy a kormány meg akarja mondani, hogy a bírák és az ügyvédek mit csináljanak, gúzsba kötve őket. Magyar György szerint a nemzeti konzultáció is csak látszat, megbolondítják az állampolgárokat azzal, hogy kikérik a véleményüket, közben pedig már előre meghozták a döntést.

A teljes beszélgetést ide kattintva tudja meghallgatni.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink