Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-18 20:14:00

Egyre pozitívabban látjuk az EU-t, viszont van valami, ami miatt nagyon aggódunk

Az Eurobarometer közvélemény-kutatásából kiderül, hogy inkább pozitívnak látjuk az ország helyzetét, az Európai Unióban a bevándorlást tartjuk az egyik legnagyobb problémának, a televízióból tájékozódunk és azt gondoljuk, fel tudjuk ismerni az álhíreket.

Egyre pozitívabban látjuk az EU-t, viszont van valami, ami miatt nagyon aggódunk

Az Európai Bizottság kedden tette közzé a Magyarországra vonatkozó nemzeti jelentést, mely az EU összes tagállamában végzett felmérés magyarországi adatainak részletesebb elemzésén alapul. A jelentés szerint Magyarországon az előző évhez képest 43 százalékról 53 százalékra emelkedett azok száma, akiknek a fejében pozitív kép él az EU-ról - írja a hvg.hu.

A magyarok több mint fele tehát kedvező színben látja az Uniót, ami a hatodik legjobb eredmény a 27 tagállam között, és jelentősen felülmúlja a 43 százalékos uniós átlagot. Ezzel szemben csak a magyarok 10 százaléka viszonyul negatívan az EU-hoz, 37 százalékuk pedig semlegesen. Az EU jövőjével kapcsolatban a magyarok majdnem kétharmada (64 százalék) derűlátó, ami a borúlátók arányának (30 százalék) több mint a duplája.

A jelentés összefoglalójából az is kiderült, hogy a magyarok az ország aktuális helyzetét inkább pozitívnak látják. Bár az előző adatfelvételhez képest a magyarok kisebb része gondolja, hogy a bevándorlás az ország legfontosabb problémája, az EU tekintetében mégis az egyik legjelentősebb gondnak tartják.

A klímaváltozás megítélése is érdekes mintát mutat: míg a magyarok az Unió második legfontosabb problémájának ezt a témakört látják, saját országuk szempontjából ugyanezt hátrébb helyezték el a listán.

Magyarország legfontosabb problémájának továbbra is az egészségügyi és a szociális biztonságot látják.

Az uniós mintához hasonlóan egyébként a magyarok körében is a televízió a legnépszerűbb médiafogyasztási eszköz, amit az internet követ. Ebből következik, hogy a többségük a tévéből tájékozódik a hazai hírekről, bár ez az arány jelentős különbségeket mutat a különböző korosztályokban.

 

 

Ahogy az EU egészében, úgy az emberek több mint fele Magyarországon is megbízható információforrásnak tartja a médiát, és ugyanennyien gondolják azt, hogy a médiára politikai és gazdasági nyomás nehezedik.

A magyar lakosság háromnegyede úgy érzi, hogy gyakran találkozik olyan hírekkel, melyek részben vagy egészben hamisak. Nagy részük úgy véli, hogy könnyedén azonosítja ezeket, de problémának tartják őket.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink