Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-17 19:37:00

Ennyi volt: az OTP távozik Szlovákiából

Az OTP Bank eladja az OTP Banka Slovensko a.s.-ban fennálló 99,44 százalékos részesedését a KBC Banknak - közölte az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.

Ennyi volt: az OTP távozik Szlovákiából

A közlemény szerint a most aláírt megállapodás alapján a tranzakció pénzügyi zárása a következő hónapokban történhet meg a szükséges felügyeleti engedélyek megszerzésének függvényében.

Arról, hogy az OTP szlovákiai leányvállalata eladásra kerülhet, először tavaly ősszel írt a szlovák sajtó. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség korábban azt írta: az OTP 2020 tavaszáig kivonul a szlovák piacról, mert piaci részesedését nem tudta 3 százalék fölé emelni.

Az OTP Bank Nyrt. 2002-ben vált a szlovák leányvállalat többségi tulajdonosává, jelenleg részvényeinek 99,44 százalékát birtokolja, a fennmaradó rész kisrészvényesek tulajdonában van. A leányvállalat központja Pozsony, a pénzintézet Szlovákiában 62 kirendeltséggel rendelkezik.

Az OTP jelenleg 12 közép- és kelet-európai országban van jelen, többek közt Szerbiában, Bulgáriában, Moldáviában, Romániában, Montenegróban, Albániában, Horvátországban, Ukrajnában, és Oroszországban is. A pénzintézet januárban jelentette be, hogy lezárta a szlovén SKB Bank felvásárlását. Az OTP csoportnak közel 40 ezer alkalmazottja és 20 millió ügyfele van.

Az OTP a tavalyi harmadik negyedévben 131,6 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt ért el, ami 53 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszak, és 25 százalékkal a második negyedév nyereségét.

Az eredmény jóval magasabb volt az elemzők által várt mintegy 105 milliárd forintnál. A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült jelentés szerint 2019 első kilenc hónapjában a bankcsoport majdnem 310 milliárd forint adózott eredményt ért el, 29 százalékkal magasabbat, mint egy évvel korábban.

A bevételek 2018-hoz képest 18 százalékkal emelkedtek, összegük a harmadik negyedév végére meghaladta a 772,2 milliárd forintot. A bolgár, albán, moldáviai és montenegrói akvizíciós hatást kiszűrve a bevételnövekedés 12 százalékos volt.

A szlovák leánybank 2019 három negyedévében az egy évvel korábbi eredményét csaknem négyszeresére, mintegy 2 milliárd forintra növelte.

Az eredményt főként a kockázati költségek kedvező alakulása befolyásolta, ugyanakkor a működési eredmény visszaesett. A kilenchavi összes bevétel 2 százalékkal, 10,9 milliárd forintra mérséklődött, ezen belül a nettó kamatbevétel százalékkal csökkent, a teljesítő hitelállomány egy százalékkal növekedett, a nettó kamatmarzs 18 bázisponttal 2,31 százalékra zsugorodott. Eszközeinek teljes értéke a harmadik negyedév végén 474,859 milliárd forint volt. A bank saját tőkéje az időszak végén 31,56 milliárd forintot tett ki.

Az OTP részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. Árfolyamuk hétfőn 15 250 forint volt. Az elmúlt egy évben 15 850 forint volt az OTP papírok legmagasabb, és 11 270 forint a legalacsonyabb árfolyama.

A bevezetett fejlesztéseket a szlovákok immár nem élvezhetik:

 

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink