Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-17 18:13:00

Novák Katalin: az érintettek számára káros, ha az ellenzék bírálja az ellátórendszert

"A szeretet nem árt" címmel indított újabb kampányt az Ökumenikus Segélyszervezet a családon belüli erőszak visszaszorítására. A családügyi államtitkár a kampány indulásakor kijelentette: fontos, hogy az áldozatok tudják, hogy kihez kell fordulniuk, ha baj van. Az ellenzék szerint viszont még ennél is fontosabb, hogy időben felismerjék a bántalmazást, mielőtt az igazán elfajul. Éppen ezért tananyaggá tennék a bántalmazásról szóló ismereteket.

 

Interaktív tábla figyelmeztet a családon belüli erőszak problémájára az egyik budai közlekedési csomóponton. A tábla arra keres választ, hogy az áldozatok tudják-e, kihez fordulhatnak. Több városban is működik krízisközpont. A miskolci ambulancia vezetője azt mondja:

„a bántalmazást nehéz felismerni, hiszen az gyakran olyan hétköznapinak tűnő viselkedéssel kezdődik, mint a féltékenység vagy a partner kisajátítása. Elhiteti vele a bántalmazó, hogy mindenért ő hibás. Nem jó anya, nem jól viszi a háztartást, nem tud megfelelni nőként, tehát teljesen elbizonytalanítja mindenféle szerepében”

"Sándor Lenkei Aida az egyik olyan szakember, akihez az Ökumenikus Segélyszervezet aloldalán keresztül bárki eljuthat, aki úgy érzi, segítségre van szüksége. Az áldozatokat segítő jelzőrendszernek ugyanakkor mindenki része" - fogalmazott a családügyi államtitkár.

Novák Katalin hozzátette: az érintettek számára káros, ha az ellenzék bírálja az ellátórendszert.

„Ha elhitetik ezekkel az áldozatokkal, hogy nincs segítség, hogy nem működik ez a rendszer, ezzel lényegében nekik ártanak. Meg kell nézni, hogy mennyi változás történt 2010-hez képest. Hogy mennyi minden történt: a jelzőrendszer bővítése, képzése és az ellátórendszer bővítése vonatkozásában"

– mondta az államtiktár.

A minisztérium adatai szerint az elmúlt tíz évben 8 új krízisközpont, 7 új titkos menedékház és tucatnyi félutasház létesült.

„Akkor, amikor évente 12 ezer telefon érkezik a rendőrségre családon belüli erőszak miatt, akkor nem beszélhetünk arról, hogy az egy eredmény, hogy van 8 darab ilyen védett ház. Azt is tudjuk ráadásul, hogy például az anyaotthonokban csak másfél évig maradhatnak az anyák, azután nincs hova menniük” – állítja Szabó Tímea.

A Párbeszéd éppen ezért határozati javaslatot nyújt be, amelyben a rendőrség képzését és a családsegítők béremelését szorgalmazzák. De szeretnék azt is, ha a tananyag részévé tennék, hogy mi a bántalmazás, és hogy mit lehet tenni ellene.

Novák Katalin az Egynes Beszéd vendége volt:

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink