Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-16 19:02:00

Orbán: A liberális nem más, mint diplomás kommunista

Trianon óta, az elmúlt száz évben az Orbán-kormány elmúlt tíz éve volt a legsikeresebb - Orbán Viktor a Várkert Bazárban mondta ezt távlatos évértékelőjében.

Orbán: A liberális nem más, mint diplomás kommunista

Kész szerencse, hogy nem száz évvel ezelőtt kell országértékelőt tartani a békediktátum idején, Huszár Károly miniszterelnöknek ugyanis akkor azt kellett volna mondania: “nem volt jó évünk, sőt, rossz évünk volt” - kezdte Orbán Viktor Trianont idézve a Várkert Bazárban a 22. évértékelőjét. Most, mint kiderült, igazából nem is évértékelőt, hanem országértékelő” beszédet mondott, nemcsak a 2019-es esztendőt tette mérlegre, Orbán Viktor a kormányzása 2010-től kezdődő 10 évét az elmúlt száz év távlatába helyezte.

„Száz évvel ezelőtt olyan mélyre süllyedtünk, hogy ellenségeink Budapest utcáin kedvükre táncoltatták a lovaikat”, a trianoni békediktátummal “lehasították rólunk az ország területének kétharmadát”, minden harmadik magyar a határon túl rekedt. Az ítélet nyilvánvalóan halálos ítélet volt. Nem ismer a történelem olyan nemzetet, amely túlélt volna ekkora veszteséget. Jól mondta Apponyi Albert akkor, hogy itt megásták Magyarország sírját - festette le az akkori helyzetet Orbán Viktor. Körös-körül ellenség, a gazdaságban elszigeteltség, a kultúrában magányosságot, lélekben társtalanságot jelentett mindez. Összezsugorodtunk hát és berendezkedtünk a túlélésre - emlékeztetett Orbán Viktor, de felidézte, Apponyi Albert azon mondását is, hogy “mi, magyarok ott leszünk majd a sírásók temetésén”. És lám, Csehszlovákia megszűnt, Jugoszlávia szétesett, a Szovjetunió darabokra hullott - emlékeztetett most a miniszterelnök. “A trianoni halálos ítélet után azt jelenthetem önöknek, hogy élünk és Magyarország még mindig megvan” - jelentette ki, hozzátéve, nemcsak élünk, de ki is szabadultunk az ellenséges gyűrű szorításából.

Papp-Váry Elemérné Hiszekegyéből idézett

“Hogyan voltunk képesek kibírni ezt a száz évet? Magyarország miniszterelnökeként száz év után én sem mondhatok mást: hiszek egy hazában...” - idézte Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna Hiszekegy versének, a Horthy-korszak nemzeti imájának második sorát - amire nagy tapsot kapott.

Tízéves távlat - a magyar modell

A tízéves távlatról, a 2010-es startról Orbán Viktor most is elmondta: az ország a csőd szélén állt az IMF lélegeztetőgépére kötve, eladósodva, a devizahiteleseknek szájukig ért a víz. “A kétségbeesés több volt mint indokolt”. De ő a politikában töltött évtizedek alatt azt figyelte meg, hogy minden felemelkedő nemzet sikertörténete az önmegbecsülés megerősítésével kezdődik. Boris Johnson példája is ezt mutatja szerinte. De a személyes önbecsülésünk csak a nemzet önbecsülésével együtt térhet vissza. 2010-ben az volt a céljuk, hogy bizonyítsuk maguknak és a világnak is, hogy “még mindig vagyunk valakik”. Ezen a ponton az elmúlt tíz évet Orbán Viktor mint a magyar modell megszületését, és egy “aranykor” kezdetét festette le lényegében, de ő maga ezt nem jelentette ki. Azt azonban igen, hogy a kormányzásával “nem olyan EU-s pénzekért kuncsorgó és a segítséget kívülről váró valakik vagyunk, mint amilyennek látszottunk”. Ezeréves keresztény államisággal, nagyszerű kulturális eredményekkel, Nobel-díjakkal, szép fővárossal, zseniális gazdaösztönökkel megáldott vidéki Magyarországgal teli emberek mutatták ezt szerinte. A Brüsszel és Washington által kijelölt utak nekünk nem voltak járhatóak - mondta.

Tíz év után kellő szerénységgel azt mondhatom, kitaláltuk és meg is csináltuk - Orbán Viktor a válsághelyzet megoldását ecsetelve arról beszélt, hogy van keresztény nemzeti alkotmányunk is, és köszönetet mondott a közönség soraiban ülő Schmitt Pálnak, akit megtapsoltak. Aztán a tízéves eredményeket, tényeket sorolta, külön kiemelve, hogy brüsszeli jelentésekben azt lehet olvasni, hogy 2019-ben a magyar gazdaság nőtt a legjobban az egész európai kontinensen – mire újfent nagy tapsot kapott.

Már a magyar modellről folyik a vita - mondta - hozzátéve, hogy ”nevezik ezt illiberálisnak, poszt liberálisnak, kereszténydemokratának, hibrid rezsimnek, autoriternek és csak a jó ég tudja, minek. Nem is csoda, hogy kínban vannak, mert ilyen szerzet, mint a mi államrendszerünk nincs más Európában”. Mint mondta, “liberális okoskodás nélkül is le tudjuk vezetni a szabadságunkat: a Jóisten mindannyiunkat saját képmására teremtette, egyenlőek vagyunk vallás és bőrszínre való tekintet nélkül. A keresztény tanítás pedig azt mondja, azt cselekedjünk másokkal, amit akarunk, hogy velünk cselekedjenek. Ezekből a törvényekből épülhet fel a politikai szabadság világa is” -magyarázta. 

“Brüsszeliül nem lehet elmondani, hogy a magyarok nemcsak egy nagy fába, hanem egy őserdőbe vágták a fejszéjüket és sikeresen ki is jutottak belőle. A nemzetközi pénzvilág csinos öltönyeibe öltözött emberei számára nehéz lehet azt felfogni, hogy él az Európai Unió keleti határvidékén egy ország, mely lerongyolódott, de mégis azt mondja, megszorítás nem lesz“ - emlékeztetett a 2010-es kormányzása első éveire, és patrióta gazdaságról, nemzeti önérzetről és kiállásról beszélt. Ebbe beleértette azt is, hogy az akkori céljuk volt az is, hogy migránsok helyett saját magyar gyerekek lesznek – „Egy vagabund kaland volt” - utalt az akkori időszakra Orbán Viktor, aki ma úgy látja, a siker kulcsa az volt, hogy az emberekkel közösen cselekedett a kormány.

Liberális egyenlő “a diplomás kommunista” - és Soros

Orbán Viktor magyar modell/keresztény nemzeti identitás meghatározása után elmondta azt is, ki a liberális, szerinte ugyanis érdekes összefüggés, “hogy Magyarországot a volt kommunista kormány vitte csődbe a liberális politikájával”. Ezek után közölte, hogy szerinte olyan, hogy liberális nincs is, ”a liberális nem más, mint diplomás kommunista” - erre megint vastapsot kapott.

Ha megfogadtuk volna akkor a tanácsukat, Soros György kezében lennének a hitelek, Magyarország egy kórteremben feküdne Brüsszel és az IMF lélegeztető gépére csatolva. Saját szememmel láttam, hogy Soros György háromszor próbálta kifosztani Magyarországot - mondta Orbán Viktor, sorolva, hogy először is a teljes magyar államadósságot fel akarta vásárolni (“a magyarok sorsa Soros kezében volt, belegondolni is hátborzongató, mitől menekültünk meg”).

Horn Gyula dicsérete

Aztán 1994-ben az OTP-t próbálta Soros megszerezni. “Köszönet és elismerés Horn Gyulának” - dicsérte Orbán Viktor a volt MSZP-s miniszterelnököt, mondván, hogy Soros ezen második kísérlete “sem volt kevésbé hátborzongató látomás, mint az első”. 2015-ben pedig - állította Orbán Viktor - emberi jogi szervezetek bőrébe bújt embercsempész hálózatok hozták be a migránsokat, és amikor már Európa rogyadozott, Soros egy tanulmányában jelezte, hogy kész finanszírozni egymillió migráns betelepítését évente. A Soros-terv még mindig napirenden van - jelentette ki.

Undok dolgok

Ez nekik történelem – mondta a fiatalokra utalva, Orbán Viktor szerint nekik már nem mond semmit az, hogy “rendőrattak”, ”szemkilövetés” - utalt a 2006-os eseményekre a Gyurcsány-kormány alatt.

2010-ben az volt a cél, hogy gyerekeinknek és unokáinknak ezeket az „undok” dolgokat ne kelljen testközelből megismernie. Jó, ha tudjátok, hogy ”a medve nem játék” – fogalmazott Orbán Viktor arra a veszélyre utalva, nehogy a fiatalokkal szembejöjjön valamikor mindez.

Gyöngyöspata, “börtönbiznisz”, nemzeti konzultáció

Aztán Orbán Viktor a nemzeti konzultációkról beszélt, felidézte a nyolc nemzeti konzultációt, az alkotmányról, a szociális kérdésekről, a családtámogatásról szóló döntéseket többek között. Visszautasította a kioktatásokat - a nemzeti konzultációra kapcsán. Szerinte a “populista” jelző, amit sokszor rájuk használnak, ma az „osztályellenség” új megnevezése. A populistát ugyanakkor ő úgy definiálta, hogy azok a populisták, akik ígéreteket tesznek a választóiknak, de eleve tudják, hogy nem lesznek képesek betartani, ezzel szemben az ő kormánya betartotta az ígéreteit.

A miniszterelnök ezen a ponton rátért a gyöngyöspatai és a börtönbizniszes kárpótlási ügyekre, arra, hogy Brüsszelben a bűnözők jogai fontosabbak lettek, mint az áldozatoké. Komoly vitákra és nemzetközi erőpróbákra számít – mondta. A gyöngyöspataiak és sz elítéltek kárpótlását ezúttal is összekötötte Sorossal, azt állítva, hogy „külföldről finanszírozott, a Soros-hálózatokhoz tartozó szervezetek felbérelt ügyvédei” perek tömkelegét indítják, hogy a magyar emberek pénzéből nagy pénzeket fizessenek erőszakos bűnözők kártérítéseire, és ez milliárdokba kerül. Ezért indítjuk útjára ismét a nemzeti konzultációt - jelentette ki.

Orbán Viktor nem ment el szó nélkül a gyöngyöspatai ügy mellett sem, a Várkert Bazárból is tisztelettel köszöntötte az ott élőket - a kisvárosban húsz százalék cigány származású magyar él együtt a nyolcvan százalékos többséggel. Az önkormányzat kasszájából kellene kifizetni a kártérítéseket, ezzel csődbe juttatják a kisvárost – állította Orbán Viktor. Másrészről viszont a kormány nem tűri el, hogy az etnikum, a származás, stigmát, bélyeget jelentsen. De a pénzért származásra való tekintet nélkül mindenkinek meg kell dolgoznia – jelentette ki a miniszterelnök, mire sokadszorra nagy tapsot kapott.

Az amerikai elnök is frenetikus bejelentést tenne

A száz- és a tízéves évforduló arra sarkalja, hogy a két időszakot egymásra vetítse száz év keretébe ágyazva - tért vissza Orbán Viktor a történelmi távlatra és a sikerre. De egész Magyarország közös teljesítménye. Az utolsó tíz évünk volt a legsikeresebb tíz év az elmúlt száz év magyar történelmében - hangoztatta Orbán Viktor előrebocsátva, az amerikai elnök milyen büszkén mondaná ezt el, “frenetikus bejelentést tenne”. Orbán Viktor sorolta az ezt alátámasztó statisztikai adatokat is: 2,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye átlagosan a tíz év alatt. Ilyen tíz év az elmúlt száz évben egyetlenegyszer sem volt, ami a külső és belső egyensúlyt és a növekedést jelenti. Autógyártásban a 20. helyen állunk a világon. Mindezt egy tízmilliós ország érte el. Ez a tehetségnek és a szorgalomnak köszönhető. Lehetnek mértéktartóbbak, akik a pedagógusainkat, szakképzésünket gyepálják – hangoztatta Orbán Viktor. Több tiszteletet a magyar munkásoknak és a magyar mérnököknek - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, “a pedagógusokról nem is beszélve”.

Nemzeti hadsereg és a “tiszturak” köszöntése

Nemzeti hadsereg nélkül nincs komolyan vehető ország és nemzeti önbecsülés sincs. Modern és erős hadsereg kell nekünk, “aki képes megállítani a környezetünkből érkező támadásokat”, a világméretű bajok idején bekapcsol minket egy nagy szövetségi rendszerbe - de a legfontosabb a katona. Jó tisztekre is szükségünk van – hangoztatta Orbán Viktor, aki a közönség soraiban ülő egyenruhás “tiszturaknak” megköszönte az évértékelőn való részvételt. Kérte, hogy az érintettek gondoskodjanak majd róla, hogy pártrendezvényeken ne, de kormányzati és civil találkozókon a jövőben a katonák is ott lehessenek. Legyen ez úgy, mint régen volt – hangoztatta Orbán Viktor.

A brüsszeli “megbarackozás” nem a világvége - de riadót kell fújnia

Orbán Viktor azt mondta, megtanultuk azt is, hogy Európa nem Brüsszelben van, nem kell megfelelnünk a megfáradt brüsszeli elitnek. Mint mondta, az, hogy a brüsszeliek azzal fenyegetnek, hogy „megbarackoznak” bennünket, még nem a világ vége. “Sokkal többet kibírunk, mert erő sugárzik itt: magyarnak lenni jó, felemelő, ígéretes dolog. Nem hiszünk a liberális népmesének, ami az önszabályozó piacról, a jó kapitalizmusról és a globális világrendről szól. Mi a magunk szabályai és a magunk döntései szerint élünk. Nekünk Magyarország az első“ - erősítette meg ezúttal is Orbán Viktor. Ez így, ami van, elég jól néz ki, érthető, ha vannak, akik már aranykort kiáltanának - mondta. De szerinte okunk van az aggodalomra az előttünk álló időket kémlelve. Mert baljós árnyak gyülekeznek az európai gazdaság fölött. Ünneplés helyett ezért szerinte ma inkább “riadót kell fújnia”.

Meghirdette a klíma programot

Beszéde második felében tért rá a klímaválságra, ez szerinte nem új keletű ügy, ezzel mi is tisztában vagyunk, és ezt “Áder János köztársasági elnök urunknak köszönhetjük, aki fáradhatatlanul harcolt a közönnyel e téren” - méltatta az államfőt. A cél, hogy 2050-re széndioxid-mentes legyen az Európai Unió, Magyarországon is lehetséges - erősítette meg. Cselekedni kell, ő ezt nemcsak miniszterelnökként, hanem ötgyermekes családapaként, sőt nagyapaként is teszi – hangoztatta. Azt olvassa, vannak, akik azt hirdetik, leghatásosabban azzal mentjük meg a Földet, ha nem vállalunk gyereket. “Jó, de akkor kinek mentjük meg, ha a végén nem lesznek se gyerekeink, se unokáink?” - vetette fel. Aztán összekapcsolta a klíma és keresztény védelmet, mondván: a klímavédelem egyenesen keresztény és hazafias kötelességünk. Megerősítette, hogy 2030-ra a Magyarországon előállított energia széndioxid-mentes lesz.

Nagy tapsot kapott, aztán fölsorolta a klímavédelmi program pontjait. Június 1-jéig megbüntetik a szennyezőket, megkezdjük az illegális hulladéklerakók felszámolását, “takaros ország képét akarjuk mutatni”. Lehetővé teszik az üveg- és műanyagpalackok, fémdobozok visszaváltását. Képesek lesznek a Dunát és a Tiszát megtisztítani és megvédeni a műanyagoktól. A magyarországi multiknak előírják, hogy környezetbarát technológiát alkalmazzanak, 32 milliárddal támogatják a kis- és középvállalkozások megújuló energiáját. Évente 1 millió új fát ültetnek, minden újszülött után tízet, így 27 százalékkal nő 2030-ra az ország erdővel borított területe. A következő tíz évben meghatszorozzák a naperőmű-kapacitást. Támogatják az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát, és az elektromos buszokat. Bevezetik a Zöld Államkötvényt, az ebből befolyó pénzt a kormány csak klímabarát programokra alkalmazza - sorolta. (Ezek egy részét már korábban bejelentették.)

A 2019-ben meghirdetett családvédelmi akcióterv statisztikai adatait, a tényeket is ismertette: a babaváró hitel például a tizedik legnépszerűbb kifejezés volt, amire az internetezők rákerestek. De mint át kell lépni a Rubiconon, ha fordulatot akarnak - mondta. Tudja, hogy mit kell tenni, de nem tudják, hogy lesz-e rá pénzük - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: igyekszik e téren “magával ragadni a pénzügyminisztert is”, Varga Mihályt. Aztán elhangzottak a kívánatos ígéretek is: a háromgyerekes anyák számára is be kell vezetni “előbb-utóbb” az SZJA-mentességet. A szülést követő első félévben a mostani 70 százalékos járandóságát az anyáknak 100 százalékra kell emelni. Az ingyenes KRESZ-vizsgát, amit a fiataloknak adtak eddig, ki kellene terjeszteni a gyesen lévő édesanyák számára is. Ez a jövő szempontjából létfontosságú. Azonban addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. De azt vállalom, hogy lépésről lépésre, de rendületlenül haladni fogunk - tette hozzá.

Csínján az euró bevezetésével

Végül jöjjön a feketeleves, gyermekkorunk különleges fegyverzetű baglya - e felvezetéssel után Orbán Viktor arról beszélt, hogy az eurózóna térségében a növekedés egyszerűen megállt. “mikroszkopikus méretű”. 2020-ban az a kérdés, hogy, képes lehet-e a magyar gazdaság fejlődni, ha az unió gazdasága stagnál. Ha igen, hány évig? - vetette fel. 2020-ban erőinket a munkahelyek megőrzésére kell fordítanunk. Adót kell csökkenteni, erre készülünk most is. Csínján kell bánni az euró bevezetésével is. Ne üljünk fel olyan vonatra, amiről nem tudjuk, hogy hova megy. Ennyit a rossz hírekről - jelentette ki.

A pillangó és a méhecske

A 2022-es választási küzdelem sokakat érdekel. Milyen lesz a 2022-es választási taktikánk? - Orbán Viktor arra hivatkozva, hogy ”messze van az még” nyitva hagyta a taktikai kérdéseket a Várkert Bazárban, csak annyit mondott, megfogadják majd Muhammad Ali tanácsát, miszerint, ”lebegjünk úgy, mint a pillangó, és szúrjunk, mint a méhecske”. Ennek még hiányzik néhány előfeltétele, de a kampány kezdetére meglesz az is – ígérte Orbán Viktor, mire nagy újabb tapsot kapott.

Avantgárd ellenzék, székely vicc, teknős

De Orbán Viktor azt mondta, nem dugják homokba a fejünket, látják, hogy az ellenzék már készülődik, ”mindenféle fű, fa, virág, tücsök-bogár bekerül a csapatukba, már próbálgatják a közös szerelést is. Alul kis nyilas gatya, felül vörös mellény, szivárványszínű kitűző. Ez az ellenzéki avantgárd kombináció”. A miniszterelnöknek még eszébe jutott egy vicc is a székely emberről, aki amikor először lát teknőst megkérdezi: “ez valaki vagy megy valahová?“ Az ellenzék programjáról pedig az új asszony főztje jutott az eszébe, aki azt mondja a férjének, én csak mákos tésztát vagy csirkepörköltet tudok készíteni, mire a férj megkérdezi, “és ez most melyik”.

Kész az újabb 100 éves utazásra

Végül Orbán Viktor arról beszélt, hogy “a nemzetet fel kell készíteni a nagy próbatételekre”, és ez nem lehet üres kamrával és szárazon tartott puskapor nélkül. Csak annyit akarhatunk, hogy a magyarok jólétben és biztonságban élhessenek. Magyarország megérdemli, hogy sikeres legyen. Mutassuk meg, hogy aki másnak vermet ás, maga esik bele - mondta Orbán Viktor. Szerinte “egy ilyen 100 év után itt állni”, az azt is jelzi, hogy “az Úristennek még tervei vannak ezzel az országgal. Készen állunk a kihívásra, készen állunk a következő százéves utazásra” - hangoztatta és a szokásos fordulattal zárta a beszédét: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Ajánlom

További belföldi híreink