Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-16 07:59:00

Döbbenetes pusztítás a Balatonnál

Megdöbbentő videó került fel a Facebookra az Ify-kápolnáról – írja a nullahategy.hu nyomán az InfoStart.

Az egykor népszerű Szent György-hegyi menedékház, kápolna lassan a földdel válik egyenlővé, ugyanis a napokban beszakadt a tetőszerkezete. A szebb időket látott épület feltámasztására 2016-ban még közösségi szervezkedés is indult, de sajnos úgy tűnik, nem sikerül megmenteni – írja a nullahategy.hu.

Az Emmaus-birtok Ify Lajos fonyódi plébános otthona volt, aki a kommunizmus térnyerése miatt önként vállalta az ide való visszavonulást, a remeteéletet. A Balaton fölé magasodó kápolnát és a hozzá tartozó néhány épületet az egykori fonyódi plébános saját kezűleg építette az 1950-es években, de 1967-es halála óta az enyészeté. Az egykor buja kerttel körülvett ingatlanban Ify Lajos vendégeket, zarándokokat fogadott és szentmiséket tartott. A magyar zászló felhúzásával jelezte, hogy otthon van, és fogad látogatókat.

A kápolna mellett található jelképes síremléke, amelynek felirata tudatja az utókorral önmagának szánt utolsó intelmét: Ludovici memento mori, vagyis „Lajos, emlékezz a halálra!”

A kápolna nem áll semmilyen védelem alatt, az egyház nem szentelte fel, és mivel magánkézben van, így lényegében még a szemét elhordása is birtokháborítás.

atv.hu / nullahategy / InfoStart

Ajánlom

További belföldi híreink