Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-15 07:30:00

Nóniusz csikó született a Hortobágyon - videó

Jelentős gyarapodásra számítanak az ország egyik leghíresebb ménesében. A Hortobágyon élő, nóniuszokból álló Mátai Ménes kancái közül a következő hetekben legalább 45 fog kiscsikót szülni. A legelső, koromfekete csikó néhány napja már meg is érkezett.

Leginkább a fogathajtók kedvelik a magyar őshonos nóniusz lovakat. Ezeket a Hortobágyon, a mátai ménesben nevelik. Nagyon népszerű fajta, mert gyorsan tanul és nagyon könnyű velük bánni. Az idei első csikó pár napja született.

"Én voltam szolgálatban amikor született, minimális segítséggel jött a világra. Jó kondiban volt az anyja, így nem sok probléma volt vele." - mesélte Kosina Péter, számadó csikós az ATV Híradónak.

A kis csikó még csak öt napos és egészséges. Az ideje jó részét az anyja közelében tölti, és ez még egy darabig így lesz, amíg el nem kezdik az óvodát.

"Fél éves korukban leválasztjuk és mennek az óvodába és ott hároméves korukig fognak a ménesben legelészni A betanításuk is itt fog történni? - Így van, háromévesen fognak jönni a csikóóvodából úgymond, és három évesen fognak ott betanulni, akár ménvizsgára, vagy másféle ágazatokra." - nyilatkozta Hegedűs Réka, a Mátai Ménes-telep vezetője.

A mátai ménes istállójában hatvan ló tölti a mindennapjait, köztük az a 45 anyakanca, amelyek a következő hetekben hozzák majd világra a kis csikókat, így a mátai ménesnél kora nyárra jelentős létszámgyarapodásra számítanak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink