Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-14 20:47:00

Szinte fillérekért bérel önkormányzati lakást a Várban a Fidesz-közeli üzletember

Jutányos áron bérel önkormányzati lakást a Várban Kuna Tibor, egykori kormányközeli üzletember – tudta meg a 24.hu. Kuna Tibor lakáscserével jutott hozzá az ingatlanhoz, majd nem sokkal később visszavásárolta a cserébe felajánlott lakást. Az első kerület polgármestere több olyan szerződésről tud, ahol hasonló problémák merültek fel, ezért jogi útra terelik az ügyet. A DK felháborítónak tartja, hogy Fidesz-közeli emberek fillérekből tartanak fenn lakást Budapest legdrágább részén.

A budai Vár szívében, az Úri utcában bérel jutányos áron önkormányzati lakást Kuna Tibor egykori kormányközeli üzletember. A 24.hu információi szerint Kuna 2018 nyarán – még a kerület fideszes vezetése idején – lakáscserével jutott hozzá az ingatlanhoz. A 74 négyzetméteres lakásért havonta csupán 48 ezer forintot fizet.

Kuna egy XVIII. kerületi, 67 négyzetméteres lakást adott az önkormányzati ingatlanért cserébe, ám azt – a tulajdoni lap szerint – a csereszerződés aláírását követő napon vissza is vásárolta az új tulajdonosoktól. „Bírósági előkészítés alatt van számos olyan ügy, ügyvédnél vannak, melyeket szeretnénk jogi útra terelni.” - az I. kerület polgármestere több tucat olyan bérleti szerződésről tud, amelyeknél problémák merülhetnek fel.

„Ezek jelenleg költségelvű lakbéren vannak, a költségelvű lakbéreket hivatalosan a törvény alapján évente felül kellene vizsgálnia egy önkormányzatnak, itt a budavári önkormányzatban 8 éve nem voltak felülvizsgálva ezek a költségelvű lakbérek.” - fejtette ki V. Naszályi Márta híradónk kérdésére. V. Naszályi Márta szerint elképzelhető, hogy a felülvizsgálat után ezek a bérleti díjak emelkednek, a jogsértő szerződéseket pedig – ha a bíróság úgy dönt – felbontják.

A DK felháborítónak tartja, hogy idézem: „a rászorulónak nem nevezhető fideszes haverok” fillérekért bérelhetnek lakást Budapest egyik legdrágább részén. A párt közleményében azt írta, minden ügyet fel fognak deríteni, és azon dolgoznak, hogy ezek ne maradhassanak következmények nélkül.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az I. kerület több szempontból is kiemeltnek számít, ami az árakon is meglátszik.

„A magánszemélyek által feladott hirdetések alapján az első kerületi kiadó lakások átlagos havi bérleti díja 200 ezer forint, ami egy 10 százalékos drágulást jelent az előző év azonos időszakához képest, hiszen tavaly januárban még csak 180 ezer forintot kellett ezekért fizetni.” - fejtette ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.


Az I. kerületben hasonló módon szerzett lakást például Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese és Bayer Zsolt kormánypárti publicista is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink